Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Sa ambasadorima Turske i Sjeverne Makedonije dogovoreno intenziviranje aktivnosti u cilju promocije kulture i umjetnosti

Sagovornici su ocijenili da postoji osnov za unapređenje saradnje u oblasti kulture i naglasili da su u prethodnom periodu sprovedene brojne aktivnosti koje su za cilj imale promociju kulture dvije zemlje uz jačanje institucionalne saradnje

Crna Gora i Turska će podsticati razmjenu programa, umjetnika, iskustava i dobrih praksi u oblasti kulture, kao i jačati direktnu saradnju u okviru međunarodnih mehanizama, saopšteno je na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović i ambasadora Turske u Crnoj Gori Bariše Kalkavana.

Sagovornici su ocijenili da postoji osnov za unapređenje saradnje u oblasti kulture i naglasili da su u prethodnom periodu sprovedene brojne aktivnosti koje su za cilj imale promociju kulture dvije zemlje uz jačanje institucionalne saradnje i prezentaciju programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i zaštite kulturne baštine.

Akcentujući važnost saradnje koje dvije države njeguju u oblasti kulturne baštine, Vujović je istakla da postoji prostor za dodatne aktivnosti koje su vezane za istraživanje arhivske građe, promociju nematerijalne kulturne baštine, kao i zajedničke organizacije radionica, stručnih i naučnih skupova, zajedničkih arheoloških i konzervatorskih istraživanja, kao i drugih programa od značaja za ovu oblast.

Kalkavan je istakao dosadašnju saradnju između Turske i Crne Gore, posebno u muzičkoj djelatnosti, kinematografiji i kulturnoj baštini, uz uvjerenje da će u narednom periodu biti sproveden veliki broj zajedničkih projekata.

“Vjerujem da će saradnja sa turskom razvojnom agencijom TIKA biti još značajnija za oblast kulture, a na raspolaganju vam je ekspertska podršku u oblasti medija, arhivske djelatnosti, konzervacije, restauracije, arheologije i zaštite nematerijalne kulturne baštine“, poručio je Kalkavan.

Ministarka Vujović danas se sastala i sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećirom Ramčilovićem, a tom prilikom je dogovoreno intenziviranje aktivnosti u okviru postojećih mehanizama saradnje u cilju promocije kulture i umjetnosti dvije zemlje.

Na sastanku je bilo riječi o prijateljskim odnosima koje dvije države njeguju u oblasti kulture, kao i mehanizmima unapređenja saradnje između institucija koje se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom, kulturnom baštinom i kreativnim industrijama.

Vujović je naglasila da je Program o saradnji u oblasti kulture, koji je između dva resorna ministarstva potpisan u februaru ove godine, dobra osnova za institucionalnu saradnju, kao i razmjenu programa i umjetnika u cilju povezivanja kultura dvije države i promocije savremenog stvaralaštva.

“Asocijacije i inicijative čije su dvije zemlje članice odlična su prilika za pospješivanje saradnje i implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, uz korišćenje dostupnih fondova koji mogu osnažiti institucije, organizacije i profesionalce u oblasti kulture“, rekla je Vujović.

Ramčilović je kazao da očekuje da će Crna Gora što prije sprovesti neophodne reforme, kako bi postala članica Evropske unije i zaključio da je njeno iskustvo na evropskom putu veoma značajno ne samo za Sjevernu Makedoniju, već i za cijeli region.

“Naš cilj je da podstičemo i jačamo saradnju između svih institucija kulture u našim državama, a ne samo na nivou ministarstava“, poručio je Ramčilović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve