Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Političkim partijama dozvoljavamo da u potpunosti zarobe i nas građane i državne resurse, nije politički ambijent za održavanje popisa

Na taj način, kako kaže, postoji opasnost da zarobe i naš razvoj, jer oni imaju očiglednu faktičku moć da odlučuju “i ko će koju smjenu da pokriva na šalterima što je baš postalo previše”.

Ono što mediji javljaju je da su dogovorene pozicije po dubini i da je je postignut dogovor sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” da ostanu na onim pozicijama upravljanja, prije svega energetskim sistemom Crne Gore, koji je jedan od najvećih ako ne i najveći nacionalni resurs. Mi dozvoljavamo političkim partijama da zarobe u potpunosti i nas građane i državne resurse, upozorila je izvršna direktorica NVO “Juventas” Ivana Vujović, u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Na taj način, kako kaže, postoji opasnost da zarobe i naš razvoj, jer oni imaju očiglednu faktičku moć da odlučuju “i ko će koju smjenu da pokriva na šalterima što je baš postalo previše”.

”Ja sam očekivala da nećemo ništa znati do samog kraja kada su pregovori za formiranje Vlade u pitanju. I očekivanje mi je od početka da ćemo vladu dobiti jer ne vidim da postoji i jedan politički centar koji se zalaže za nove izbore. Što znači da postoji neki konsenzus među političkim partijama da se nađe forma u kojoj će vlada profunkcionisati. A onda iz toga proizilazi da oni svi međusobno pregovaraju i dogovaraju svoje funkcije i na osnovu toga postavljaju dnevno-političke uslove, pozicije i principe. Ja sam u nekom momentu prestala da pratim detaljno pregovore, jer mi djeluje da je ovo igra sa svima nama, sa građanima. A da se igra vodi oko fotelja i oko toga ko će da bude na čelu državnih kompanija i ko će na koji način raspolagati državnim resursima “, ističe Vujović.

Upravo je i na tom fonu, kako navodi, današnja informacija da je dogovor postignut sa koalicijom “Zajedno za budućnost Crne Gore”. Ni sa jedne adrese, kaže, ne dobijamo kritiku ovakvog funkcionisanja.

”Mi dobijamo informaciju sa osmjehom da su se najzad dogovorili, da su se dogovorili po dubini. Prvo, ko god uopšte izgovara te riječi, treba da osjeća nelagodu, a ne ponos. Mislim da moramo pokazati građanski bunt u odnosu na ovaj vid funkcionisanja. Ovo znači da nama politika bira ko će biti direktor škole u kojoj nam uči dijete, ko će raditi i učiti naše dijete, nezavisno od toga koliko zna ili ne zna. Ko će nam donositi odluke o zdravstvu ili penzionom fondu. Mi sve te odluke prepuštano političkim partijama kojima mi građani odavno nijesmo u fokusu “, dodaje ona.

Ona se osvrnula i na to kako bi formiranje nove vlade sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” mogla da utiče na evropske integracije.

”To zavisi koje funkcije po dubini budu dogovorili. Ne vjerujem da (na dogovor sa ZBCG) gleda blagonaklono iko od onih koji su se jasno i kritički odnijeli prema pitanju učešća ove koalicije u vlasti. Ono kako mediji pišu, kako su se oni dogovorili, da će ostati na ovim pozicijma i zauzimati druga mjeste koja se tiču kontrole nacionalnih resursa. Ne spoljne politike, ne bezbjednosnog sektora, za koje se pokazalo interesovanje od strane EU i SAD-a. Koliko je važno da ostanemo na putu evropskih integracija, toliko je i važno da posmatramo kako se raspolaže najvažnijim državnim resursima “, navodi ona.

Kako kaže, povezan je način na koji će biti formirana nova vlada i održavanje popisa.

”Popis se koristi u tom procesu kao jedna od karata sa kojima se igra. Igraju se zapravo sa strukom i naukom. Mislim da trenutni političkii ambijent nije adekvatan za realizaciju popisa. Ako pratimo i čitamo preporuke Ujedinjenih nacija, on se ne može održati dok se ne završi izborni proces, a to znači do momenta formiranja Vlade. Ne smiju se preklopiti ova dva procesa jer utiču negativno jedan na drugi “, smatra ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve