Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: Očekivano da se dogovore URA i opozicija

On očekuje da bi moglo doći do formiranja, kako kaže, ''neke hibridne manjinsko-tehničke vlade koja bi pokušala da stvori uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora, uključujući i postavljenja u pravosudnom sistemu kojima bi se stvorili uslovi za deblokadu procesa pridruživanja do kojeg je dovela odlazeća vlada''

Očekivano je da dogovor nakon pada Vlade bude postignut između Ure i opozicije, kao i da se njima u nekom trenutku pridruže SNP i neki poslanici vlasti. Teško je očekivati da bude postignut dogovor unutar sadašnje parlamentarne većine jer da ga je bilo moguće postići, to bi bilo učinjeno dosad, bez toliko štete za ove partije – kaže za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar.

On očekuje da bi moglo doći do formiranja, kako kaže, „neke hibridne manjinsko-tehničke vlade koja bi pokušala da stvori uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora, uključujući i postavljenja u pravosudnom sistemu kojima bi se stvorili uslovi za deblokadu procesa pridruživanja do kojeg je dovela odlazeća vlada“.

Dobra vijest

– Pad vlade koje se odrekla parlamentarna većina je svakako dobra vijesti i daje dovoljno osnova opoziciji da slavi. Naravno, ono što opoziciju najviše interesuje je da li će pad vlade dovesti do njihovog dolaska na vlast. U konsolidovanim demokratijama to bi bilo neizbježno. Međutim, usljed crnogorskih specifičnosti vjerovatnije je rješenje formiranja neke hibridne manjinsko-tehničke vlade koja bi pokušala da stvori uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora uključujući i postavljenja u pravosudnom sistemu kojima bi se stvorili uslovi za deblokadu procesa pridruživanja do kojeg je dovela odlazeća vlada – kazao je Vujović.

Istakao je da smo „svjedoci da je Ura najavila pregovore sa svima koji su zainteresovani“.

– Bilo bi za očekivati da se vlada u kojoj participira neka partija ne ruši najavom nove, ako ne postoje snažne garancije za takav scenario. Ako je suditi po reakcijama kako partija vladajuće parlamentarne većine, koje su bile dominatno burne, tako i opozicije koja je bila prilično podržavajuća, istina uz neke ograde i rezerve, za očekivati je da će dogovor biti postignut između Ure i opozicije u prvom redu – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, teško je očekivati da bude postignut dogovor unutar sadašnje parlamentarne većine jer da ga je, kako kaže, bilo moguće postići to je moglo biti učinjeno dosad, bez toliko štete za ove partije.

– Sva dešavanja su nanijela puno štete Demokratama kojima su zatvorena vrata zapadnih partnera, makar na izvjesno vrijeme, kampanja uvreda je uništila lične odnose između lidera Ure i ove partije. Iako se DF nije uključivao u ovu raspravu, zahtjev Ure da za njih nema mjesta je isto prilično uvredljiv. DF može prihvatiti poziv Ure ili zbog zahtjeva Vučića, ili u pokušaju da sačuva, svakako ne sva, ali makar dio postavljenja svojih članova partije po „dubini“ -smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, u ovim kalkulacijama se zaboravlja što je bio ključni razlog pada vlade.

– Učešće Demokratskog fronta i maligni uticaj SPC u vlasti. Njihovo dalje učešće obesmišljava smisao promjene. Stoga manjinska vlada ima smisla samo ako njih nema u novoj strukturi. Što ne isključuje neki manji kompromis sa DF-om na nižem nivou – kaže Vujović.

Očekivano da se pridruži SNP

Smatra da je za očekivati je da se Uri i opoziciji, u nekom trenutku pridruži, SNP, ali i još neki poslanici vlasti.

– Jasno je da SNP želi da bude dio nove vlade, ali očigledno ima problema da izađe na kraj sa pritiscima. Da stvari idu u tom smjeru govori i izglasavanje objedinjavanja održavanja dijela lokalnih izbora. Na taj način su protivustavno produženi mandati odbornika u nekoliko opština da bi se izašlo u susret prevashodno SNP-u čiji bi rezultat bio ugrožen prije svega u Beranama i Plužinama da su sad održani izbori. Iako postoji puno bučnih reakcija i ovaj slučaj gdje je DPS glasao za nešto čemu se suprostavljao svega nekolika mjeseca ranije govori da su neki dogovori postignuti i da se poštuju, tako da možemo reći da neka nova većina već postoji, najvjerovatnije većina od 49 poslanika – istakao je Vujović.

Stoga za mene, dodao je, nije pitanje da li ona već sada postoji, već da li se može doći do 54 poslanika potrebna za izbornu reformu.

Ocijenio je da najveći izazov za novu parlamentarnu većinu jesu protesti DF i Demokrata.

– Jasno je da ovi protesti ne mogu biti uspješni ako nemaju podršku Vučića. Ovdje prije svega mislim na medijsku, finansijsku ali i logističku podršku. Protesti Demokrata i Krivokapića su pokazali ne samo njihovu malu snagu, već i slabosti SPC u Crnoj Gori, koja ni preko svojih „bratstava“ nije mogla obezbijediti veće prisustvo građana. Ukoliko vlada bude brzo formirana šanse za snažnijom opstrukcijom Demokrata i DF su male. Vučić je svoje resurse usmjerio ka svojim izborima, a posebno ka Beogradu gdje stvari ne idu kako bi on želio. Stoga. svako rastezanje sa formiranjem vlade ide na štetu njenim kreatorima. Takođe, njima je potrebno da koncept vlade zaživi do narednih lokalnih izbora – ocijenio je Vujović.

Nejasnoće

Prema njegovoj ocjeni, iako se o manjinskoj vladi mjesecima unazad priča, još je puno toga nejasno.

– Nejasno je ko je čini i kakav će biti program. Ukoliko se formira biće to treća manjinska vlada od obnavljanja višepartizma 1990. godine. I odlazeća vlada je bila manjinska jer u njoj ministre nijesu imali predstavnici dvije od tri vladajuće koalicije. Nejasna je pozicija onih koji neće imati ministre. Da li će oni dobiti mjesta po dubini kao što su dobili Demokrate i DF. Teško je očekivati da će DPS sa 30 poslanika podržavati vladu od koje ne dobija ništa. Svakako da će i to biti dogovoreno, iako neće imati ministre u samoj vladi – kaže Vujović.

Prema njegovim riječima, sadašnjoj opoziciji, kako onoj koja neće imati ministre, tako i onoj koja će učestvovati u vladi, ovo će biti snažan podsticaj za konsolidaciju svojih pozicija, homogenizaciju svog biračkog tijela.

– Sa manjinskom vladom DPS šalje poruku da nema vlade bez njihovog učešća. Nakon odlaska dijela poslanika, od kojih će se vjerovatno neki naći na listi američkih sankcija, te očekivanog Kongresa partije, stvoriće se uslovi za povratak ove partije u vlast. SD se nalazi u sličnoj situaciji. Došlo je do promjena u partiji te je partija takođe spremna za koaliranje. SDP je izuzetno dobro iskoristio dešavanja na političkoj sceni te pojačao rejting, a sjajnim rezulatom u Cetinju, pokazao da se može nadati boljim rezultatima i na nacionalnom nivou. Sada im predstoji da predvode u manjinskoj vladi one koji neće dozvoliti da manjinska vlada bude vlada kontinuiteta sa Krivokapićevom – poručio je Vujović.

DF-u i Demokratama prijeti pad rejtinga, očekuju se nove stranke

– DF-u i Demokratama prijeti pad rejtinga. Ključni rizik za njih jeste besperspektivnost njihovog učešća u vlasti – kaže Zlatko Vujović.

Ocijenio je da su Demokrate propustile svoje šanse i sada se, kako je rekao, pokušavaju ekstremnim pristupom boriti za dio prosrpskog biračkog tijela.

– Nove partije prijete da ugroze dominaciju ovih partija u prosrpskom dijelu biračkog tijela. Za očekivati je nastanak novih partija koje će predstavljati nastavak „projekta“ da prosrpski političari stvaraju „građanske“ partije da bi glasovima građanskih/procrnogorskih/proevropskih/prozapadnih i birača nacionalnih manjina došli do apsolutne većine. Nakon neuspjeha DF-a sa Lekićem, Demosa, Ujedinjene Crne Gore, Demokratske Crne Gore očekuje nas nastajanje nekih novih partija. Ove dosadašnje nijesu iskoristile svoju priliku i ponovo se vraćaju u identitetski okvir, iako su neke od njih imale šanse za veći uspjeh – dodao je Vujović.

Nažalost ne dolazi ni do širenja ideja partija građanske orjentacije. Manjinska vlada može doprinijeti da se granice između ovih identiteta učine mekšim, da ojačaju proevropske snage. Međutim, ako upliv Srbije i SPC bude i dalje snažan onda će podjele jačati a zemlje biti i dalje politički ali i bezbjednosno nestabilna. No, da li će se Srbija i dalje miješati u crnogorska politička dešavanja zavisi prije svega od zapadnih partnera SAD, EU i Njemačke. Da li će oni i dalje se nadati da se od predsjednika Vučića može očekivati ispunjenje ranije datih obećanja, pa mu se zbog toga treba gledati kroz prste ili će biti pušten niz vodu, što će i nama u Crnoj Gori pomoći da se okrenemo sami sebi.

Nije vrijeme za temeljni ugovor i „velika pitanja“

Zlatko Vujović smatra da, ako bi se uspjela ostvariti izborna reforma uz imenovanja u pravosuđu, moglo bi se reći da bi manjinska vlada bila više nego opravdana.

– Naravno, ako uz to ne bi napravila greške kao što je najava potpisivanja temeljnog ugovora koji bi bio na štetu crnogorskih nacionalnih interesa. No, vjerujem da ta vlada, koja je privremenog karaktera, neće odlučivati o tako velikim pitanjima, pokušavajući da ispuni očekivanja predsjednika Vučića i SPC a sve na štetu Crne Gore i njenih građana, prije svega pravoslavnih Crnogoraca. Za rješavanje nekih pitanja prosto nije vrijeme – kazao je Vujović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Haso
07.02.2022-11:49 11:49

Ovog odma cim se dogovore manjinska vlada ako imalo CRNA GORA ima skolovanih ljudi i da uvidi ovog MRZITELJA CRNE GORE  da mice sa ove funkcije -pogledajte NA YOUTUBE IZBORI NIKSIC KAKO JE NAVIJAO ZA CETNIKE  I NIKAD SAM DA NE DONOSI SUDBINU CRNE GORE  vazda mora imat kontrolu .-100% DF- VUCICEV-DODIKOV- SPIJUN!

RIR
07.02.2022-16:20 16:20

U DPS /kojeg uzgred nikad nijesam glasao /postoje ; sjajni mladi poslanici ,nekorumpirani , sposobni, patriote koji cijene i vole CG , koji imaju demok.kapaciteta ,sa kojima će zasigurno CG ići u EU —-pa URA nek juriša i /sama /izabere —sa dosadašnjim vidjeli smo nema sreće za CG…