Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujović: EU nikad do sad nije poslala tako oštru poruku da se povuče već usvojeni zakon

On procjenjuje da će parlamentarna većina biti politički izolovana i ući u otvorenu konfrontaciju sa Evropskom unijom ukoliko nastavi sa implementacijom izmjenjenog Zakona

Evropska unija nije nikada do sada poslala tako oštru i izričitu poruku, da se povuče već usvojeni Zakon, nekoj zemlji Zapadnog Balkana, poručio je politički analitičar izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović.

On procjenjuje da će parlamentarna većina biti politički izolovana i ući u otvorenu konfrontaciju sa Evropskom unijom ukoliko nastavi sa implementacijom izmjenjenog Zakona.

”Vjerujem da ta Vlada, koja bi proistekla iz neustavnog Zakona, ne bi bila priznata od zapadnih partnera. Vladajuća koalicija je uspjela da od ubrzanog puta ka članstvu u EU Crnu Goru dovede toga da će biti prekinuti pregovori” kazao je Vujović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjećajući da je Crna Gora godinama bila najozbiljniji kandidat za članstvo u EU.

Vujović smatra da kritike Evropske unije nemaju nikakav uticaj na vladajuću većinu u Crnoj Gori:

”Vladajuća koalicija svojim destruktivnim djelovanjem natjerala EU da zaustavi integracije. Zemlja u kojoj vlast ne poštuje Ustav ne može biti kandidat za članstvo u EU” podvukao je Vujović.

On smatra i da ove aktivnosti imaju za cilj da se uruše pozicije Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji.

”Ništa nije slučajno, to je nešto što zvanični Beograd uspješno sprovodi. Vjerujem da akteri vlasti ne donose samostalno odluke, već se implementiraju odluke koje donosi predsjednik Srbije” istakao je Vujović.

Bošnjak: Zakon o predsjedniku se ne može povući

Trenutno nema odgovora na pitanje kako će se partije parlamentarne većine odnijeti prema zahtijevu EU da ukinu izmjene Zakona o predsjedniku.

Više upita i poziva koje je RSE uputio od predsjednice Skupštine Danijele Đurović, do šefova poslaničkih klubova i članova odbora evropskih integracija ostali su bez odgovora.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Demokratskog fronta Branka Bošnjak za RSE je rekla da se Zakon ne moze povući, jer je izglasan i da za dva dana ulazi u pravni promet.

”I dalje stojim pri tvrdnji da je ovaj Zakon rješenje koje ograničava samovolju Đukanovića koji se ponaša protivustavno i zloupotrebljava činjenicu da Ustavni sud nema kvorum” kazala je ona.

Naime, kako Skupština 12. decembra nije izabrala nedostajuće četiri sudije Ustavnog suda ne može da odluči o ustavnosti Zakona o predsjedniku.

Bošnjak smatra da Đukanoviću ne odgovara “postojanje deblokirajućeg mehanizma njegove samovolje”.

”To je toliko očigledno. Čim prije svi shvate, njegove partijske kolege i pojedine međunarodne adrese, da je on prevaziđen i da je postao kamen o vratu Crnoj Gori biće svima bolje” kazala je Bošnjak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
14.12.2022-16:44 16:44

Bosnjak cetnikulja..nacisticke crkve Serbije..sramte bilo..da vi kazete za najboljeg drzavnika CG da je kamen o vratu CG,,vama cetnicima je kamen o vratu u CG..zato sto ga mrzite!