Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujanović u Seulu: Dijalog osnovni instrument za rješavanje pitanja iz prošlosti

Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvuje na „Svjetskom samitu 2020 – međuzavisnost, zajednički prosperitet i univerzalne vrijednosti“, koji se održava u Seulu, u Južnoj Koreji

Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvuje na „Svjetskom samitu 2020 – međuzavisnost, zajednički prosperitet i univerzalne vrijednosti“, koji se održava u Seulu, u Južnoj Koreji. Pokrovitelj Samita je Federacije za univerzalni mir (UPF), međunarodna nevladina organizacija sa specijalnim statusom pri Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a, koja kroz univerzalnu vrijednost mira i dijaloga daje izuzetan doprinos rješavanju otvorenih medjudržavnih, medjetničkih i medjuvjerskih pitanja.

Vujanović je učestvovao na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, kroz Balkansku mirovnu inicijativu, pokrenutu od UPF-a. Pored njega su panelu, čiji je moderator bio raniji američki ambasador Kristofer Hil, učestvovali predsjedavajući UPF-a za Evropu i Srednji istok Kacumi Ocuka, raniji predsjednici Albanije Alfred Mojsiu i raniji predsjednik njene Vlade Vilson Ahmeti, raniji generalni sekretar NATO-a Anders Rasmusen, bivši predsjednik Vlade Švedske Karl Bild, predsjednik beogradskog Foruma za strateške studije i raniji poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Neven Cvetičanin i predsjednik Foruma za evropske napredne studije iz Francuske Emanuel Dupuj.

Vujanović je najprije zahvalio UPF-u na inicijativi koja prepoznaje važnost mira na Zapadnom Balkanu. Napravio je retrospektivu ratnih sukoba na Balkanu iz XX vijeka i to od dva balkanska preko dva svjetska do posljednjeg u dezintegraciji bivše Jugoslavije i podsjetio na konstruktivnu ulogu Crne Gore.

Ocijenio je kroz evroatlantske integracije – sa Crnom Gorom i Albanijom, kao članicama, Sjevernom Makedonijom koja će to uskiro biti, Srbijom i Bosnom i Hercegovinim, koje su u NATO-vom Partnerstvu za mir i Kosovom koje želi to članstvo, da su stvoreni uslovi za trajni mir. Na kraju je zaključio da bi u definisanju buduće saradnje, ali i rješavanju opterećujućih pitanja iz prošlosti trebalo imati međusobnog razumijevanja, poštovanja različitosti uz njegivanje dijaliga kao osnovnog instrumenta za ostvarivanje ovih ciljeva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve