Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučinić: Vlada uvredljivim aktom očituje odnos prema CPC, suvereno vršenje vlasti je u rukama kalemegdanske sile

Crnogorska pravoslavna crkva je domiclina crkva ukinuta nezakonitim združenim djelovanje srpskih civilnih vlasti, vojske i žandarmerije 1918, a formalno 1920. godine. Ta činjenica je poznata cijeloj vaseljeni - poručio je Vučinić

Današnjim uvredljivim aktom Vlada očituje, ne samo sopstveni odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), nego i kompetencije u pitanju suverenoga vršenja vlasti na teritoriji Crne Gore, koje su očito u rukama strane sile, ocijenio je u izjavi za Pobjedu potpredsjednik Savjeta CPC Stevo Vučinić nakon što je vladika Mihailo otkazao sjutrašnji sastanak u Vladi zato što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović za to delegirao niže činovnike.

Vučinić je ukazao da ta sila stanuje na Kalemegdanu.

– S kojega se uvijek čula truba koja je pozivala u boj protiv svega crnogorskoga. Posebno je glasna protiv crnogorske nacionalne duhovne institucije, Crnogorske pravoslavne crkve – dodao je potpredsjednik Savjeta CPC.

CPC prijedlogom temeljnog ugovora sa Vladom praktično zahtijeva sva uživanja koja je Srpska pravoslavna crkva (SPC) prošlog ljeta potpisala u svojem ugovoru sa Vladom.

– Crnogorska pravoslavna crkva je domiclina crkva ukinuta nezakonitim združenim djelovanje srpskih civilnih vlasti, vojske i žandarmerije 1918, a formalno 1920. godine. Ta činjenica je poznata cijeloj vaseljeni – poručio je Vučinić.

Odgovarajući na pitanje Pobjede on je potvrdio da smatra da Abazović povlašćuje drugu vjersku zajednicu u odnosu na CPC, uzevši u obzir da je sveštenstvo SPC primio na najvišem nivou.

– Jer je Vlada u funkciji nekih stranih istočnih ali i zapadnih sila koje krivim očima gledaju na državnost Crne Gore. Očito su je stavili u funkciji tuđih interesa, kao ulog u korist Srbije, kojim rješavaju srpsko-albanske sporove u vezi Kosova. Što se tiče međunarodne zajednice, Crna Gora je očito “predata na uživanje” Srbiji u zamjenu za priznanje Kosova i otklon od uticaja Moskve. Stoga su posredstvom Srpske ckrve, koju su podstrekavali i podržavali da takozvanim litijama 2020. godine pomogne rušenje ustanoga poretka, učvrstili vlast Srbije na teritoriji Crne Gore, koja je u svim sferama crnogorske administacije delegirala gaulajtere koji u njeno ime vrše vlast – naveo je potpredsjednik Savjeta CPC.

U konačnici, ukoliko se ne odupremo, Vučinić smatra da će Crna Gora biti transformisana u teritoriju na kojoj će suverena prava vršiti okolne države.

Rekao je da su očekivali da će Abazović kao predsjednik Vlade “koji svakodnevno javno aklamira sebe kao vrhovnoga, ne samo političkoga arbitra u Crnoj Gori”, demonstrirati ličnost dostojnu te funkcije.

– A on je javno demonstrirao, jednu vrlo vidljivu tamnu ruku koja iz pozadine, s utoka Save u Dunav, upravlja procesima u Crnoj Gori. Stoga i nijesmo iznenađeni, i prema toj činjenici se i ravnamo – zaključio je Vučinić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
17.05.2023-20:52 20:52

To o Srbiji i Srpskoj okupatorskoj Crkvi znali smo sve i bez tebe Stevo, POTPREDSJECNIČE MITROPOLIJSKOG SAVJETA CPC. Ono što ne znamo, a ti nećeš ništa ni da kažeš ni da uradiš je ZAŠTO CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA LOŠE RADI, ne zbog okupatora nego zbog čega JERARHIJA ICPC NE RADI I I ZAŠTO JE ORGANIZACIONO USTROJSTVO CPC TAKVO DA POTPUNO URUŠAVA SAMU SEBE? Zašto nam se za sve pita GLENDŽA, A NE MITROPOLIT MIHAILO! ZAŠTO SU VJERNICI I POŠTOVAOCI CPC, u bezgranično odani svojoj CPC, pozpuno odsječeni od SVEŠTENSTVA I RUKOVODSTVA CPC? ZAŠTO MITROPOLIT MIHAILO DOZVOLJAVA DA MU STRANE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE… Pročitaj više »

BobZeković
17.05.2023-22:13 22:13

Gospodine Stevo Vučiniću, u gornjem tekstu se potpisujete kao POTPREDSJENIK SAVJETA MITROPOLIJE CPC. Savjet Mitropolije CPC SE NIJE SASTAJAO NAMANJE 8 GODINA, A VAMA JE PRESTAO MANDAT PRIJE 7 GODINA. Zašto Mitropolit Mihailo ne radi svoj posao? Zašto Vi Stevo samo glumite da radite nešto u CPC? Dali je mogujće da MITROPOLIT MIHAILO I VI I JOŠ PONEKO SA VAMA UNIŠTAVATE SVETU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU?