Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

VUČIĆU IZMIČU STOLICE: Potez Kremlja izvodi predsjednika Srbije na čistac

Odbijanje zahtjeva ruskog predsjednika značiće za Vučića, ne samo rizik da ostane bez povoljnog ruskog gasa i ostalih benefita u odnosima sa Moskvom. To će za Vučića značiti i izmicanje ruske stolice, što će mu uoči predstojećih izbora u Srbiji 3. aprila biti prilično bolno.

Za aktuelno.me

Piše: Genadij Sisojev

Odluka Kremlja da prizna nezavisnost Donjecke i Luganjske republika stavila je na muke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ima samo nekoliko dana da od svih geopolitičkih stolica na kojima bi želio da sjedi, zadrži samo jednu. U suprotnom može da ostane bez ijedne stolice.

Da ga je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna Donjecku i Luganjsku republiku stavila na muke, priznao je i sam Vučić.

“Ono što očekujem da tek sledi posle svega što se dogodilo, u političkom smislu, neće biti jednostavno za Srbiju”, požalio se srpski predsjednik na TV Pinku.

Genadij Sisojev

I tu je Vučić uglavnom u pravu. Samo teško će biti ne Srbiji, nego njemu. Moraće da se opredijeli i da podrzi ili da osudi odluku Kremlja. I to u veoma kratkom roku.

Evropska Unija koja već kažnjava sankcijama Rusiju i ljude bliske Vladimiru Putinu očekuje da njenu politiku slijedi i kandidat za članstvo – Srbija.

“Srbija je zemlja kandidat i od nje se očekuje da se uskladi sa odlukama EU u spoljnoj i bezbjednosnoj politici”, poručio je portparol EU, Peter Stano.

Očekivanja EU je javno iznio i ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič. Formalno zahvalivši srpskom predsjedniku za njegovo često ponavljanje da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ambasador je jasno stavio do znanja da to u ovom slučaju nije dovoljno.

“Važno je napraviti i drugi korak jer je potez predsjednika Rusije direktno protiv suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zato Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi potez Ruske Federacije”, rekao je ambasador.

Sličan zahtjev predsjedniku Srbije je sigurno uputio i predsjednik Francuske Emanuel Makron koji ga je nazvao odmah nakon objelodanjivanja odluke Kremlja. Makron, koji je posljednjih nedjelja uložio ogromne napore da odvrati Putina od koraka koji bi vodili destabilizaciji, lično je zainteresovan da reakcija Evrope bude ne samo adekvatna, nego i jednodušna.

Čak i Orban stao uz EU

Čak i zemlje EU koje potenciraju posebne veze sa Rusijom, požurili su da izraze jedinstvo sa pozicijom Unije. Tako je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom jasno poručio da Mađarska dijeli stavove EU u vezi sukoba Rusije i Ukrajine. Time je Orban, koga Vučić smatra jednim od najbližih lidera zemalja EU, predsjedniku Srbije skroz poništio prostor za manevrisanje.

Vučić će morati da jasno odgovori EU već narednih dana. I od toga će zavisiti dalji odnos Evrope prema Beogradu i Vučiću.

Pritisak Evrope je, međutim, tek mali dio muka koje su snašle Aleksandra Vučića. U Beograd 28. februara dolazi šef svih bezbjednosnih struktura Rusije Nikolaj Patrušev. Formalni cilj njegove posjete je razmatranje situacije sa odlaskom plaćenika sa Balkana u Ukrajinu. Glavni cilj dolaska Patruševa u Beograd indirektno je otkrilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova koje je pozvalo druge zemlje da “slijede primjer Rusije i priznaju DNR I LNR”. To će za Vučića očigledno biti cijena za povoljni ruski gas koji je dobio nakom nedavnog, 19-og po redu susreta sa Vladimirom Putinom u Sočiju.

Odbijanje zahtjeva ruskog predsjednika značiće za Vučića, ne samo rizik da ostane bez povoljnog ruskog gasa i ostalih benefita u odnosima sa Moskvom. To će za Vučića značiti i izmicanje ruske stolice, što će mu uoči predstojećih izbora u Srbiji 3. aprila biti prilično bolno.

Još ako do tog vremena izgubi i evropsku stolicu…

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
23.02.2022-10:49 10:49

Aooo, a sto je ovo sa Balonjom Vucicem,pa “bolji se kopaju”samo bi mu ljepse stojao CAKTAR mjesto ovog Putinovog ordena. Za ‘savremene i ugrozene srbe”caktar je zvono koje nosi OVAN predvodnik brava.

akobogda1
23.02.2022-10:58 10:58

nadjmo se svemu u tekstu iako je vucic maher u podilazenju i jednoj i drugoj strani, ali ako je igra dosla do kraja jer ima previse pravaca a svaki je poguban, zasluzio je to. i da sa nase strane treba sve uciniti da mu pad bude sto tezi. nema milosti za arhineprijatelje niti pruzanja ruke, nego ih dotuci do kraja.

Željgoveče
23.02.2022-11:45 11:45
Reply to  akobogda1

Ovi sto ce smijenit Vucica, nijesu ni za zeru bolji, iskreno bas nas briga za njih.

Kole
23.02.2022-12:05 12:05
Reply to  akobogda1

Da nećeš da ratuješ protiv Srbije? Koliko divizija imate, tenkova, raketnih bacača, dronova, aviona ? Zar ne primećejuš da u krizi koja dolazi nećete imati leba da jedete i da ćete živeti od moljakanja za donacije i pomoć, kao što ste molili za medicinski materijal, vakcine, itd.

TV_EU
23.02.2022-21:07 21:07
Reply to  Kole

Evo ga jedan ekspert za rat i ekonomiju, ali iz fotelje:))

Nikola
23.02.2022-22:35 22:35
Reply to  Kole

Vuline ti li si, izvini nijesmo te prepoznali :))))))

džudović
23.02.2022-11:40 11:40

Ne treba zaboraviti na rusku bazu koja se nalazi na aerodromu u Nišu. Da li je tamo primijećena posebne aktivnost, dopunski transporti ljudi i opreme?

Kole
23.02.2022-12:09 12:09
Reply to  džudović

Bićeš obavešten ako bude promena na terenu. Pošto si radoznao, uskoro u Srbiju stiže kineski S300, tj. FK3 koji je bolji i savremeniji od Ruskog. AV danas u Španiji poručuje transportne avione C295. Kako vi stojite sa vojnom opremom i tehnikom i kada krećete u boj protiv Rusije ? :-)

Nikola
23.02.2022-22:36 22:36
Reply to  Kole

Opet ti vuline konjino tetkina :))))))