Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučićev poslanik: Stanje u Crnoj Gori je neodrživo, izbori ove godine

Da li je realno da je Crna Gora jedina država na svijetu koja je dva puta priznala Kosovo. Prvo je to uradio Đukanović, pa onda Krivokapić. Što je moralo da piše u koalicionom sporazumu da Crna Gora neće povlačiti priznanje Kosova?

Poslanik Vučićeve Srpske napredne stranke i predsjednik Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada Predrag Rajić ocijenio je u razgovoru za emisiju ,,Srpski svet“ da je političko stanje u Crnoj Gori neodrživo i da su vanredni parlamentarni izbori ove godine najrealnija opcija.

Rajić je dodao da je Krivokapićeva Vlada ,,nastavila kontinuitet spoljne politike DPS-a koji je usmjeren protiv Srbije i srpskih interesa“.

“SRPSKA ŽRTVA”

“Ne može se na srpskoj žrtvi, srpskim litijama, pendrecima i suzama od suzavaca doći na vlast, a onda te iste Srbe ponižavati. To nije održivo i ne može tako. Ko god misli da može da se poigrava sa Mandićem i Kneževićem, grdno se vara. Zbog nezadovoljstva srpskog naroda očekujem izbore već u ovoj godin”, rekao je Rajić u emisiji ,,Srpski svet“ koja je emitovana na televiziji IN4S.

Rajić je komentarišući prve poteze Krivokapićeve Vlade kazao da mu se uopšte ne dopadaju jer ,,ne slijede ono što je srpski interes“.

“Samo dvije dobre stvari su se desile od avgusta: na vlasti nije više DPS mada mu je ostalo mnogo kadrova u vlasti; i druga stvar što je izmijenjen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je diskriminatorski i usmjeren protiv SPC. Smatram da je pravi premijer Abazović a ne zamjenik premijera, a da za to nema uporište u biračkom tijeluImate paradoksalnu situaciju da partija koja ima samo četiri poslanika zapravo kadrira po Vladi”, rekao je Rajić.

Vučićev poslanik je nabrojao niz razloga zašto je Beograd nezadovoljan novom Krivokapićevom Vladom.

KONTINUITET

Da li je realno da je Crna Gora jedina država na svijetu koja je dva puta priznala Kosovo. Prvo je to uradio Đukanović, pa onda Krivokapić. Što je moralo da piše u koalicionom sporazumu da Crna Gora neće povlačiti priznanje Kosova?

“Ja sam vrlo realan, znam da to nije sada moguće. Ali zašto to morate da stavite na papir i potpišete? Krivokapić je došao na vlast na talasu bliskosti sa mitroplitom Amfilohijem, koji je proklinjao sve citirajući riječi Petra I Petrovića Njegoša – sve one koji su protiv Rusije. Međutim, imate sada Krivokapića i njegovog ministra spoljnih poslova koji su kazali da će ponovo, nakon roka od šest mjeseci, da produže sankcije Rusiji. Pa onda ciničnu izjavu Markovića koji je kazao ,,što ste nas kritikovali, pa mi smo isto radili”, naveo je Rajić.

Dakle, u pitanju je spoljnopolitički kontinuitet, tvrdi on.

Bivša vlast je, kako navodi, ,,protjerala na pravdi Boga“ ambasadora Božovića, a Srbija je po Bečkoj konvenciji donijela recipročne mjere i prvo protjerala Tarzana Miloševića, pa onda – što bi rijetko koja država uradila –povukla svoju odluku da bi dala maloj Crnoj Gori da to isto uradi. Ali ipak nova vlast odbija isto da uradi s obrazloženjem da toga nema u diplomatskoj praksi.

“Novi šef diplomatije Crne Gore bukvalno ismijava Srbiju tim svojim stavom. Znači, imate kontinuitet politike koju je imao DPS prema Srbiji i to zbog toga što je Božović rekao notornu istorijsku istinu”, kaže Rajić.

On je naveo još jedan razlog nezadovoljstva novom Vladom.

“Imate potom Krivokapića koji jedno govori o Podgoričkoj skupštini tokom kampanje, a drugo kada je postao premijer. Isti taj Krivokapić u prvu državnu posjetu ide u Brisel i razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a. A iz te strukture iz koje je došao Krivokapić su nama govorili da nijesmo dovoljno Srbi i da se ne borimo dovoljno za Kosovo. Sve bi to bilo u redu da Krivokapić nakon što je postao premijer kaže da je 200 posto nacionalni Crnogorac”, dodao je on.

Rajić je upitao Krivokapića: ko je Dritan Abazović da prijeti koleginici iz Ministarstva zdravlja koja je uz Kosovo dodala zvjezdicu?

“Takvu prijetnju može da izreče samo premijer, a to nije Abazović već Krivokapić. On je sa koleginicom iz zdravlja ravnopravan i on nema pravo da to radi. Osim ako nije premijer”, zaključio je Rajić.

Rajić je ustvrdio da je Andrija Mandić ,,podnio takvu političku žrtvu“ kakvu niko nije u regionu.

“On je lično odlučio da ne bude na listi, prihvatio da ne bude političkih predstavnika Srba u Vladi. Mandić je sve to prihvatio samo da se izmijeni sporni zakon”,  naveo je Rajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
06.01.2021-09:23 09:23

Vi ste truli, sistem SPC, odje ste uvukli, pipke, ali nadam se da ćemo ih, antikancerogenim zračenjem i hemioterapiom, zaustaviti i vratiti tamo dje vam je mjesto. Sveti Petar Cetinjski je Crnogorac, Crnogorski Vladar ,SVETAC! DALJE RUKE OD CRNE GORE!