Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Vučić i Crkva podbunjuju one koji su za uključenje Crne Gore u Srbiju

Uglavnom su to iste ekipe koje su dejstvovale na društvenim mrežama uoči izbora prije tri godine, a njihove poruke sada sadrže više prijetnji i poziva na radikalan obračun sa izdajnicima

Posljednjih dana nakon što je postalo jasno da mandatar Milojko Spajić neće pozvati u vladu koaliciju Za budućnost Crne Gore aktivirale su se grupe i organizacije koje pozivaju na nasilno sprečavanje, kako kažu, prekrajanja narodne volje.

Uglavnom su to iste ekipe koje su dejstvovale na društvenim mrežama uoči izbora prije tri godine, a njihove poruke sada sadrže više prijetnji i poziva na radikalan obračun sa izdajnicima.

Balša Božović, politički analitičar i predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije iz Beograda, smatra da iza tih aktivnosti stoji Beograd.

“Iza kampanje koju pokreće Demokratski front na godišnjicu takozvanih promjena 30. avgusta, naravno da stoji Beograd i naravno da stoji direktno Aleksandar Vučić i Srpska pravoslavna crkva. Dakle, oni zajedno pokušavaju da getoiziraju Srbe, kako u Crnoj Gori tako i u regionu i da pokušaju da sve Srbe, kao što su to uradili na Sjeveru Kosova, podvedu pod jednu političku firmu. Dakle, u ovom slučaju je to Demokratski front, proruski i provučićevski Demokratki front”, kaže Božović za Antenu M.

Božović napominje da priča o tome da se Srbima ne dozvoljava ulazak u vladu naprosto nije tačna.

“Dakle to prvo nije istina, zato što su u vlasti i u posljednje dvije vlade, ali i u naravno ovoj 44. biće, kako stoje stvari, mnogo Srba, biće onih koji su, samo na neki način, izabrali da budu u interesu evropskih integracija Crne Gore, ali oni koji nijesu za evropske integracije Crne Gore, nego su za neko učlanjivanje Crne Gore u Srbiju, e oni sad pokreću kampanju na čelu sa pomenutim organizacijama i pojedincima i oni će pokušati da destabilizuju sve to, u svrhu destabilizacije Crne Gore i naravno sklanjanje Crne Gore sa evropskog puta.

U nekoliko navrata zvanični Beograd je izjavio, i svi njegovi funkcioneri, uključujući i Vučića, da ne može Crna Gora da uđe u Evropsku uniju bez Srbije i to je na kraju krajeva cilj koji oni pokušavaju da na ovaj način i ostvare, a to samo znači vrlo destabilizujući Zapadni Balkan i miješanje i Rusije preko Srbije na Zapadni Balkan”, ocijenio je Božović.

Foto: Gradski.me

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan za Antenu M kaže da se u kampanju protiv Spajića krenulo jer je zvanični Beograd nezadovoljan tokom pregovora o novoj Vladi Crne Gore.

“Naravno da, s obzirom na aktuelni tok pregovora koje gospodin Spajić ima sa partijama za koje je odlučio da mu mogu biti partneri u vladi, trenutni tok ne zadovoljava, vjerovatno, zvanični Beograd i krenulo se u kampanju na društvenim mrežama i vjerovatno preko svojih političkih predstavnika, da ruše ono što je trenutna ideja Spajića.

Namjerno kažem trenutna, zato što moramo da vidimo u narednim danima da li će Spajić izdržati taj pritisak ili će ipak u nekom momentu morati da ode korak-dva unazad i zadovolji ono što su apetiti određenih struja unutar njegovog pokreta i apetiti zvaničnog Beograda. Vidjećemo šta će se dešavati, ja sam ispratio da se čak i poziva na neke auto litije, kako bi se odbranila ta famozna narodna volja. Tako da, u ovom trenutku, kao što sam kazao u nekim od prethodnih izjava, sve je u rukama mandatara Spajića, da li će sastaviti vladu kako on želi ili kako mu neko drugi crta”, kaže Belan.

Belan je komentarisao i ocjene tog dijela javnosti da se mora očuvati većina od 30. avgusta 2020.

“Izgleda da bi najbolje bilo da u Crnoj Gori ukinemo izbore i da pobjednike iz 30. avgusta 2020. proglasimo za doživotne parlamentarne pobjednike i da oni, recimo, između sebe svake četiri godine biraju premijera”, istakao je Belan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve