Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

Vlast mijenja zakon da lakše zapošljava po dubini, Šćepanović (DPS): Ovakvo rešenje omogućava ulazak kriminalaca u državnu upravu

Predložene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima imaće značajne posledice na dinamiku našeg evropskog puta budući da je reforma javne uprave jedan od stubova pridruživanja EU, rekla je našem Portalu Marta Šćepanović iz DPS-a i dodala da ovakav predloženi tekst ne predstavlja bilo kakvu vrstu reforme već, naprotiv, predstavlja ozbiljno nazadovanje u ovoj oblasti

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine – Demokratskog fronta Slaven Radunović, ,,Crno na bijelo” Miloš Konatar, Demokrata Boris Bogdanović, SNP-a Dragan Ivanović i Pokreta za promjene Branko Radulović predali su juče u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim su značajno liberalizovani uslovi za zapošljavanje u državnoj upravi.

Ključna novina u predloženim izmjenama odnosi se na izmjenu dijela člana 34 aktuelnog zakona pa radni odnos, kako predlaže parlamentarna većina, može zasnovati lice i protiv koga je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti!

“Članom 8 mijenja se norma (u članu 34) koja je potencijalno bila u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, kao takva je još i eliminatorna, a glasi i protiv koga nije pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti, i koju je neophodno brisati, jer narušava ustavni princip pretpostavke nevinosti”, navodi se u obrazloženju izmjena.

Skupštinska većina predlaže i novi član 159 koji je prelazna odredba ovog zakona a koji propisuje da se se akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji državnih organa i pravnih lica, uskladiti sa ovim zakonom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Izmjenama zakona se i predlaže da se stručni ispit iz statusa imperativno obavezujućeg uslova značajno liberalizuje i polaže u zakonom propisanom vremenu od godinu dana. Time je stručni ispit postao fakultativni uslov jer nije uslov za stalno radno mjesto.

“Liberalniji je pristup obavezi polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima. To više nije eliminatoran uslov, već fakultativan i, ako kandidat ima nesporno bolje sve ostale karakteristike, ostavlja mu se rok za polaganje stručnog ispita, što takođe doprinosi jačanju osnove za stvaranje veće konkurencije za radna mjesta, primarno radna mjesta rukovodnog kadara”, navodi se u obrazloženju zakona.

Vladajuća većina je shodno svojim političkim interesima vodila računa da se ukloni prepreka koja je predvidađa kao kriterijum da je kandidat radio na nekom rukovodećem mjestu tri li pet godina godine pa se te odredbe brišu.

“U tim slučajevima norme su precizirane i kao kriterijum se navode godine iskustva (radnog staža), što je kroz sistem provjere znanja i sposobnosti sasvim dovoljno i otklanja opasnost od potencijalne pojave diskriminacije, te šanse kandidata dovodi u ravan jednake početne pozicije”, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Predložene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima imaće značajne posledice na dinamiku našeg evropskog puta budući da je reforma javne uprave jedan od stubova pridruživanja EU, rekla je našem Portalu Marta Šćepanović iz DPS-a i dodala da ovakav predloženi tekst ne predstavlja bilo kakvu vrstu reforme već, naprotiv, predstavlja ozbiljno nazadovanje u ovoj oblasti.

“Krajnje je nevjerovatna ideja spuštanja uslova za sve državne službenike, a posebno kada je riječ o visoko rukovodnom kadru (na 5 god rad iskustva, bez iskustva na rukovodećim ili sličnim pozicijama) i ekspertsko rukovodnom kadru( 2 god rad iskustva), gdje se postavlja pitanje kako neko sa 2 godine radnog iskustva može biti načelnik direkcije i kakav je to ekspert sa 2 godine radnog iskustva?”, upitala je ona.

“Ipak ono sto je posebno u fokusu jeste nezapamćeno rešenje koje predviđa brisanje uslova pribavljanja uvjerenja da se protiv lica koje se zapošljava u državnom organu ne vodi krivični postupak čime se otvara prostor da lica nedostojna rada u državnim organima zasnivaju radni odnos što je vjerovatno jedinstveno rešenje toga tipa u uporednoj praksi. Jednostavno rečeno: ovakvo rešenje omogućava ulazak kriminalaca u državnu upravu. Motivi ovakvog predloga su veoma jasni budući da je isključivi cilj predloženog teksta da omoguci što lakše partijsko zapošljavanje i popunjavanje mjesta po dubini na nezakonit način,” zaključila je Šćepanović.

Iz SD-a su za Portal Standard rekli da je riječ o skandaloznom antievropskom predlogu Zakona koji je u sistemskom smislu deset koraka unazad i potpuno suprotan savremenim praksama upravljanja ljudskim resursima.

Oni podsjećaju da je aktuelni sistemski zakon o državnim službenicima i namještenicima kroz nekoliko iteracija usaglašavan sa Evropskom komisijom.

“Ovim predlogom izmjena i dopuna postojećeg zakona anuliraju se i zakonske odredbe na kojima su insistirale NVO i kojima je bio eliminisan prostor za neprimjereni politički uticaj”, rekli su u SD.

Oni su dodali da očekuju u najmanju ruku principijelnu reakciju tih NVO na ovakav suludi naum nove većine, kao i stav Evropske komisije koja je ogromnu pažnju posvetila upravo kreiranju teksta postojećeg zakona.

“SD će u narednim danima detaljno upoznati javnost sa katastrofalnim rješenjima u predloženom zakonu vladajuće većine koji pod plaštom neophodne depolitizacije i profesionalizacije državne uprave kreiraju rješenja u pravcu najradikalnije politizacije i urušavanja principa podizanja efikasnosti drzavnog aparata”, saopšteno je portalu iz te partije.

Iz Socijaldemokratske partije za Portal Standard su izjavili da će u narednim danima izaći sa zvaničnim saopštenjem nakon što sve detaljno provjere.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve