Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vlahović kod Pape, predao pismo predsjednika Đukanovića

Uz posebni primjerak knjige, ambasador Vlahović je papi Franju predao i pismo predsjednika Đukanovića

Papa Franjo primio je danas Miodraga Vlahovića, crnogorskog ambasadora pri Svetoj Stolici, povodom objavljivanja prvog toma “Monumenta Montenegrina Vaticana”, koji je posvećen Konkordatu između Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine.

Uz posebni primjerak knjige, ambasador Vlahović je papi Franju predao i pismo predsjednika Đukanovića u kojem, pored ostalog, stoji:

“Konkordat iz 1886. je potvrdio razumijevanje i poštovanje tadašnje Knjaževine Crne Gore prema vrijednostima i principima koji i danas, u savremenom i demokratskom svijetu, predstavljaju osnov pravednog društva – međusobno poštovanje i suživot različitih nacija i vjera, što je dio najbolje crnogorske tradicije, na koju se veoma ponosimo i na kojoj temeljimo našu građansku, evropsku i multietničku demokratiju.”

U polusatnom razgovoru, sagovornici su razmatrali najnovija dešavanja i procese u Crnoj Gori i na prostorima Balkana, a osvrnuli su se i na evropske prilike i događaje u SAD, kao i na neka pitanja bilateralnih odnosa i saradnje između Svete Stolice i naše zemlje.

Papa je zahvalio na poklonu i pohvalio projekat “Monumenta Montenegrina Vaticana”, za koji je Vlahović istakao da predstavlja samo prvu knjigu iz buduće edicije, koja će sadržati dokumente o crnogorskoj istoriji iz tri vatikanska arhiva.

Na kraju razgovora poglavar Katoličke crkve je poklonio našem ambasadoru svoju najnoviju knjigu – o svijetu poslije pandemije – pod nazivom “Da ponovo sanjamo”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve