Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Vlahović i Zeković: Mir mnogo važniji od mjesta ustoličenja Joanikija

Intronizaciju Joanikija obaviti na drugom mjestu

Mjesto ustoličenja Joanokija Mićovića koji je već postavljen za mitropolita Crkve Srbije je mnogo manje važno od građanskog mira u Crnoj Gori, ocijenili su ambasador Miodrag Vlahović i građanski aktivista Aleksandar Zeković, gostujući na Gradskom radiju.

“Joanikije je super neodgovoran i bez obzira šta on misli o sebi, crkvi i drugima nema pravo da dovodi bilo koga u opasnost, potrebom da se promoviše zbog toga što je izabran odlukom Crkve Srbije, a ne crnogorskog zbora kako je to nekada bilo”, rekao je Vlahović.

Zeković je podsjetio da su i druge manifestacije koje su bile bezbjednosno rizične, odlukom nadležnih organa privremeno odlagane ili premještane na druge lokacije na kojima se mogla garantovati bezbjednost.

“Ne znam zašto državni organi nemaju tako jasne poruke i prema vjerskoj zajednici SPC, odnosno Crkvi Srbije u Crnoj Gori. Bez obzira na želje Joanikija, država mora da ima odlučan stav da joj je primarna bezbjednost svih građana i da se intronizacija neće osporiti, već će se dogoditi na drugom mjestu”, saopštio je Zeković.

“Intronizaciju Joanikija obaviti na drugom mjestu”

On smatra da je najbolje da se uvaže bezbjednosni rizici i intronizacija obavi na nekom drugom mjestu.

Poruku ministra unutrašnjih poslova da država ne može da garantuje bezbjednost svima na Cetinju doživljava kao neozbiljnu.

Vlahović je ocijenio da Joanikije Mićović treba da bude svjestan da, čak u kanonu Crkve Srbije, postoji redosljed događaja koje treba poštovati.

“Bilo bi korektno, razumno i čak u skladu sa onim vrijednostima, na koje se gospodin Mićović poziva, da sagleda te aspekte ove situacije i shvati da smo svi mi važniji od njega”, ocijenio je Vlahović.

On je ponovio da je neprihvatljivo da se intronizacija Joanikija obavi u Prijestonici.

“Neka mu je srećno ako bude intronizovan na nekom drugom mjestu, ako i dalje bude insistirao na Cetinju, neka je sa srećom svima nama”, ocijenio je Vlahović i dodao da 5. septembar ipak nije sudnji dan.

Dodao je da se nada da će svi, kao i centri van Crne Gore, razmisliti da li je to vrijedno urušavanja mira u Crnoj Gori.

“Ne postoji interes da se intronizacija obavi na Cetinju. Ovo nije redovna situacija, problem crkve je ogroman, postoji ogromno istorijsko nasilje prema Crnogorcima i CPC i ignorisanje tog problema u prošlosti je upravo dovelo do ovakvih situacija, koju čak ne razumiju ni neki naši inoistrani prijatelji… Gospodin Mićović bi trebalo da razmisli, umjesto što javno podržava fašistoidne stavove izvjesnog Rakovića prema Crnogorcima, zbog sebe samog i svih nas da to bude na nekom drugom mjestu”, rekao je Vlahović.

Vučić odlučuje o mjestu ustoličenja Joanikija?

Vlahović je ocijenio da je pitanje da li se o činu ustoličenja Joanikija uopšte odlučuje u Crnoj Gori.

“Ako se to organizuje na Cetinju, postoji mišljenje da je to demonstracija sile predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da je ovo njihova teritorija, da oni odlučuju šta će se dešavati u Crnoj Gori. Ako gledate srpske medije i njihove medije u Crnoj Gori, vidjećete da oni to tretiraju kao unutrašnje političko pitanje. To je direktno miješanje, na koje naša Vlada i diplomatija uopšte ne reaguju”, rekao je Vlahović.

Podsjeća da Crna Gora ima istorijsko iskustvo kada su okupatori organizovali slične manifestacije, a i tada se mitropolit zvao Joanikije.

“I gospodin Zeković i ja sa velikim odobravanjem gledamo, kao na interesantnu procesiju ustoličenje Joanikija Mićovića ako se desi u Hramu u Podgorici. Zašto se insistira na Cetinju, tu prepoznajem veoma maligne i opasne namjere dominantno iz vrha države i crkve Srbije”, zaključio je Vlahović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve