Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada usvojila uredbu o načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima

Odluke Vlade na održanoj 19. sjednici

Vlada je na danas održanoj 19. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, usvojila 39. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – septembar 2023. godine, kao i 40. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar – decembar 2023. godine.

“Kvartalni izvještaji pružaju pregled najvažnijih događaja iz procesa pristupanja Crne Gore koji se odnose na politički dijalog Crne Gore i Evropske unije, pregovore o pristupanju Crne Gore EU, informisanje javnosti o procesu pristupanja Uniji, aktivnosti Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, usklađivanje zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije i Instrument za pretpristupnu podršku – IPA. Tokom navedenog perioda, Vlada je usvojila Izvještaj o samoprocjeni ispunjenosti privremenih i završnih mjerila u poglavljima pravne tekovine EU, donijela Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i imenovala glavnog pregovarača”, saopšteno je iz Vlade.

Tokom izvještajnog perioda, Vlada je usvojila Informaciju o prioritetnim reformskim mjerama identifikovanim u kontekstu pripreme Plana rasta EU za Zapadni Balkan i prihvatila Prvi, a potom i Drugi nacrt reformske agende za Instrument EU za reformu i rast. Takođe, na sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira je potvrđeno da će Evropska unija dodijeliti Crnoj Gori dodatnih 112,6 miliona eura za infrastrukturne projekte u okviru takozvanog 9. poziva za sufinansiranje investicija.

“Utvrđen je Predlog zakona o pomorskoj-agencijskoj djelatnosti sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi. Predlogom zakona će prvi put u našem pravnom poretku biti na sistemski način regulisano obavljanje ove privredne djelatnosti. Takođe, Zakonom će biti utvrđeni uslovi za obavijanje pomorsko-agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i pomorskog agenta posrednika, način vođenja upisnika pomorskih agenata pomorskih agenata posrednika, nadzor nad obavljanjem pomorsko-agencijskih djelatnosti i druga pitanja od značaja za rad pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika”, navodi se u saopštenju.

Takođe, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu. Donošenjem ovog zakona, pored Zakona o zaštiti prirode, postići će se potpuna usaglašenost sa Direktivom Savjeta 92/43/EEZ o očuvanju prirodnih staništa i divlja flore i faune (1992) i Direktivom 2009/147/EZ Evropskog parlamenta i Savjeta o očuvanju divljih ptica (2009), a time i sa zahtjevima Evropske komisije datim na Predlog zakona u dva navrata, kao i eksperta angažovanog od strane Ministarstva, na predlog Evropske komisije.

“Takođe, donošenjem ovog zakona stvoriće se potreban pravni okvir za odgovarajuću neposrednu primjenu odredbi, kao i usklađivanje već donešenih podzakonskih akata, kako bi se primjena zakona mogla ostvarivati u svom punom kapacitetu, kako odredbi koje stupaju na snagu kako je predviđeno ovim Zakonom, tako i odredbi koje će se primjenjivati od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kazali su iz Vlade.

Pored toga, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskim proizvodima. Riječ je o krovnom legislativnom aktu u oblasti građevinskih proizvoda, čijim donošenjem 2014. godine (sa izmjenama i dopunama iz 2017. godine) je stvoren pravni okvir za propisivanje uslova, postupaka i procedura ocjenjivanja svojstava i dokazivanja upotrebljivosti građevinskih proizvoda u Crnoj Gori, kao uslova za njihovo stavljanje na tržište i upotrebu u mjeri potrebnoj za ispunjenje osnovnih zahtjeva za objekte, određenih posebnim propisima, a sve u cilju realizacije opredjeljenja Crne Gore da se uključi u evropske integracije.

“U skladu sa primjedbom Evropske komisije, izmjenama se transponuje Regulativa broj 305/2011, koja obuhvata samo uslove za stavljanje na tržište, odnosno stavljanje na raspolaganje građevinskih proizvoda na tržištu utvrđivanjem usaglašenih pravila o načinu procjene i deklarisanja građevinskih proizvoda i CE označavanje građevinskih proizvoda. Čime se postiže potpuna usaglašenost nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU iz ove oblasti”, navodi se u saopštenju.

Vlada je, između ostalog, donijela Uredbu o Programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima. Razlog za donošenje Uredbe je definisanje Programa za polaganje stručnog ispita, odnosno predmeta koji se polažu u okviru stručnog ispita, kao i adekvatnije postavljanje i propisivanje uslova koje treba da ispunjavaju predsjednik i članovi Komisije za polaganje stručnog ispita za V, VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja, posebno imajući u vidu značaj ovog ispita i neophodnost kvaliteta znanja državnih službenika u oblastima ustavnog uređenja Crne Gore, sistema javne uprave i osnova prava Evropske unije, radno-pravnih i službeničkih odnosa, upravnog postupka, upravnog spora i osnova kancelarijskog poslovanja, kao i javnih finansija Crne Gore.

“Takođe, utvrđeno je da se za stručni ispit za V, VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja polaže pet predmeta i to Ustavno uređenje; Sistem javne uprave i osnovi prava Evropske unije; Radno-pravni i službenički odnosi; Upravni postupak, upravni spor i osnovi kancelarijskog poslovanja i Javne finansije, a za stručni ispit za III i IV nivo kvalifikacije obrazovanja – Osnovi ustavnog uređenja Crne Gore i prava Evropske unije; Osnovi sistema javne uprave i službeničkih odnosa; Osnovi upravnog postupka i kancelarijskog poslovanja i Osnovi javnih finasija”, navode iz Vlade.

Donijeta je i Odluka o upućivanju pripadnika policije u Mirovnu misiju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP). Odlukom se upućuju dva pripadnika policije u navedenu Mirovnu misiju na period od godinu dana, sa mogućnošću produženja. Učešćem u mirovnim misijama ispunjavaju se međunarodne obaveze, preuzete potpisivanjem i ratifikacijom međunarodnih pravnih instrumenata, a, istovremeno se jača međunarodna pozicija naše zemlje i pruža prilika za razmjenu iskustava I usavršavanje naših policijskih službenika.

“Vlada je donijela Odluku o otvaranju Konzulata Crne Gore u Bariju – Republika Italija. Crna Gora i Republika Italija imaju tradicionalno prijateljske odnose, te će otvaranje Konzulata, sa počasnim konzulom na čelu, dati dodatan podsticaj snažnijem, naročito privrednom, investicionom i kulturnom povezivanju dviju država. Glavne aktivnosti Konzulata bile bi usmjerene na razvoj privredne i turističke saradnje između navedenih država, a ujedno bi postojala veća promocija Crne Gore, njene kulture i ukupnih potencijala u Regiji Pulja”, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, usvojen je Izvještaj o sprovedenim aktivnostima na realizaciji Konkursa za dodjelu lovišta „Nikšić“ na korišćenje u 2023. godini, i donijeta Odluka o dodjeli lovišta „Nikšić“ na korišćenje. Donošenjem Odluke kojom se lovište „Nikšić“ dodjeljuje na korišćenje Lovačkoj organizaciji „Dr Zoran Kesler“ iz Nikšića, stvaraju se uslovi da resorno ministarstvo zaključi ugovor o korišćenju predmetnog lovišta sa tom lovačkom organizacijom na period od deset godina, čime se omogućava korisniku lovišta realizacija dostavljenog Programa ulaganja u lovište i mjera koje namjerava da preduzme u cilju unaprjeđenja divljači i lovstva u istom lovištu, kao i nastavak uspješnog gazdovanja, budući da je ono u ranijem periodu gazdovalo tim lovištem i bilo organizovano u cilju uzgoja, zaštite, planskog i racionalnog korišćenja, kao i unapređenja i promocije lovstva, lovnih običaja i etike.

“Vlada je usvojila Informaciju o zasijedanju Savjeta UN za ljudska prava (HRC) tokom 2023. godine i učešću Crne Gore kao članice Savjeta. U Informaciji se, pored ostalog, navodi da je Crna Gora, kao i tokom prethodnih ciklusa zasijedanja u okviru aktuelnog mandata u HRC-u, i na sjednicama Savjeta tokom 2023. godine imala zapaženo djelovanje i ostvarila mjerljive rezultate, što je u velikoj mjeri mjeri doprinijelo većoj vidljivosti crnogorske vanjske politike u strukturi globalne multilateralne diplomatije. Crna Gora je nastavila sa proaktivnim pristupom i aktivnostima u svim procesima zasijedanja Savjeta tokom druge godine mandata – istupanja na interaktivnim dijalozima, generalnim debatama, panel diskusijama i povodom usvajanja rezolucija; zajedničkim izjavama; učešćem u pregovorima, konsultacijama i draftiranju rezolucija”, kazali su iz Vlade.

Usvojena je Informacija u vezi odluka jedinica lokalne samouprave o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Imajući u vidu da je izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata iz avgusta 2020. godine propisana obaveza jedinica lokalne samouprave da usklade postojeće odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u roku od 90 dana od stupanja na snagu izmjena, a da neke od njih tu obavezu još uvijek nijesu ispunile, Vlada je zadužila Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da, upozori nadležne organe Opštine Budva da u roku od 30 dana od dana prijema upozorenja Opština donese Odluku o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta.

“U protivnom, Vlada će donijeti Odluku, u roku od 60 dana od dana isteka roka datog u upozorenju. Opštini Kotor se preporučuje da u najkraćem roku donese navedenu odluku. Takođe, zaduženo je resorno Ministarstvo da, u postupku davanja prethodne saglasnosti od strane Vlade na predlog odluka o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta jedinica lokalnih samouprava, pribavi mišljenje Ministarstva finansija u odnosu na visinu naknade, pri čemu se preporučuje da jedinice lokalnih samouprava u kojima je u toku ili u kojima predstoji građevinska aktivnost većeg obima mogu povećati visinu naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i to do 50 %, dok u ostalim jedinicama lokalnih samouprava ove iznose treba zadržati na postojećem nivou, predviđenom važećim odlukama”, stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o statusu očuvanosti i aktivnostima u Posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila“ za 2023. godinu. Tivatska solila su stavljena pod zaštitu kao posebni rezervat prirode radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.

“U izvještajnom periodu je monitoringom hidrološkog režima utvrđen uticaj porasta nivoa mora pri čemu su date preporuke za njegovo dalje kontrolisanje. Konstatovano je da je stanje flore tokom 2023. godine bilo konstantno, odnosno, populacije svih vrsta flore su brojne i stabilne, a vitalnost jedinki potpuna. Monitoringom flore je takođe utvrđeno da u odnosu na 2019. godinu nije došlo do širenja invazivnih vrsta. Registrovano je ukupno 45 vrsta ptica što predstavlja uobičajnu brojnost za ovo područje”, navode iz Vlade.

Među važnim aktivnostima za održavanje i uređenje prostora su: postavljanje interpretacijskog centra sa pratećom opremom i sanacija postojeće infrastrukture. Na osnovu podataka kojima raspolaže Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, dobijenih realizacijom svojih programa monitoringa, projekata i aktivnosti, kao i podataka i informacija koje su dobijene od drugih institucija i NVO-a tokom 2023. godine, može se zaključiti da je Posebni rezervat prirode zadržao stanje očuvanosti i zaštite iz vremena njegovog stavljanja pod zaštitu (2008.g), kao i da je aktivnim upravljanjem stanje rezervata unaprijeđeno.

“Usvojena je Informacija o aktivnostima za povezivanje crnogorskog dan-unaprijed tržišta električne energije na jedinstveno evropsko energetsko tržište. U Informaciji se naglašava da je kao najbolje rješenje za direktno povezivanje lokalnog tržišta električne energije sa evropskim putem konekcije sa Italijom koja, kao zemlja Evropske unije ima primijenjeno evropsko zakonodavstvo. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo energetike i rudarstva da preduzme neophodne aktivnosti u cilju povezivanja crnogorskog dan-unaprijed tržišta električne energije sa tržištem električne energije Italije”, piše u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu i transakcije unakrsnog valutnog svopa u 2024. godini. U tom kontekstu, Vlada je ovlastila Novicu Vukovića, ministra finansija, da potpiše sve donumente koji su neophodni za zaključenje emisije obveznica na međunarodnom tržištu i transakcije unakrsnog valutnog svopa u 2024. godini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve