Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Vlada danas raspravlja o sankcijama Rusiji

Takođe, Vlada će razmatrati prijedlog privremenih ekonomskih mjera kao odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini

Vlada će na današnjoj sjednici odlučivati o uvođenju sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Na današnjoj sjednici kao osma tačka dnevnog reda je Predlog odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukom Savjeta EU kao odgovor na priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska koje nijesu pod kontrolom Vlade Ukrajine i na naredbu ruskim snagama da stupe na ta područja.

“Prijedlog odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukom Savjeta Evropske unije 2022/266/ZVBP od 23. februara 2022. godine, kao odgovor na priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska koje nijesu pod kontrolom Vlade Ukrajine i na naredbu ruskim snagama da stupe na ta područja”.

Podsjećamo, Komisija za politički sistem Vlade, kojom predsjedava vicepremijer Dritan Abazović, prekjuče je jednoglasno predložila paket sankcija Rusiji, koji je prethodno usvojio zvanični Brisel. Sa sjednice Komisije nije bilo zvaničnog saopštenja, već su vijest o tome objavili samo pojedini mediji.

Iako su crnogorski zvaničnici saopštavali da su za uvođenje sankcija Rusiji, zbog čega nas je Kremlj stavio na listu „neprijateljskih zemalja“, sankcije nijesu zvanično uvedene jer o tome odlučuje Vlada. Tako je prije dva dana šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa pozdravila je usklađenost Crne Gore sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji, ali je navela da je njihova praktična primjena ključna.

Prema nezvaničnim informacijama Vlada o tome još nije odlučivala jer za takvu odluku nije bilo potrebne većine.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, gostujući preksinoć u emisiji Reflektor, kazao je da podržava uvođenje sankcija, dok je njegov kolega ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović u istoj emisiji rekao da je protiv toga, jer, kako je pojasnio, ne vidi korist za građane od takve odluke.

I ministar finansija Milojko Spajić juče je na konferenciji za novinare kazao da će glasati za uvođenje sankcija Rusiji, ali da mu nije jasno zbog čega se neko u Crnoj Gori može radovati sankcijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve