Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Skupština: Završena rasprava o međudržavnim sporazumima, naknadno o zakonu o lokalnoj samoupravi

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je na kraju saopštila da će poslanici biti obaviješteni o nastavku sjednice

Poslanici Skupštine Crne Gore danas su za manje od sat završili raspravu o dva međudržavna sporazuma sa Južnom Korejom i Bosnom i Hercegovinom. Na sjednici koja se održava na Cetinju nije bilo rasprave o o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Sjednica je, inače, počela sa tri sata zakašnjenja. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je na kraju saopštila da će poslanici naknadno biti obaviješteni o nastavku sjednice.

Podsjetimo, Skupština je krajem decembra usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, uključujući amandmane kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je početkom januara vratio Zakon na ponovno odlučivanje, navodeći da bi se njegovim stupanjem na snagu moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitosti.

Poslanici su danas samo raspravljali o Predlog zakona o potvrđivanju izmjena Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja. Rasprava je otvorena i o potvrđivanju sporazuma izmedu Vlade Crne Gore i vijeća Ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko Tare, kao i između crnogorske i Vlade Koreje o ekonomskoj saradnji.

Tok rasprave

15:37 Ibrahimović i Vućinić u verbalnom duelu

O važnosti sporazuma sa BIH govorio je ministar Ervin Ibrahimović.

– Svi koji su putovali svjesni su da onakav put, u trenutnom stanju, ne oslikava prijateljske odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ako znamo značaj tog putnog pravca pogotovo za turizam, ali i sa aspekta bezbjednosti, vjerujem da ćemo glasanjem za Zakon poslati jasan signal državama da moraju mnogo konkretnije da rade na izgradnji ovog mosta. BiH je uradila projekat i apliciraće kod međunarodnih fondova, da pokušamo makar 40 procenata da obezbjedimo za realizaciju, a ostatak će po pola da obezbjede naše države – rekao je Ervin Ibrahimović, ministar kapitalnih investicija.

U diskusiji sa poslanikom Brankom Radulovićem (PZP), ministar Ibrahimović je istakao da se Vlada mora više uključiti u ovu temu, da most na tom putu koji se sada koristi se mora izmjestiti i da je taj koridor izuzetno bitan za našu zemlju kao konekcija ka Zapadnoj Evropi.

Poslanik Maksim Vučinić (Radnička partija) poručio je da, kako je naveo, ministar kapitalnih investicija se više bavi dalekom prošlošću i dalekom budućnostu nego sadašnjošću.

– Ministar je pričao o pruzi Nikšić – Čapljina, a kako da maštamo o budućnosti i pruzi koja će povezati Nikšić i Čapljinu, kad je željeznica u stanju kakvom jeste i kad je željezničko preduzeće podijeljeno na četiri kako bi se delegiralo što više direktora i članova upravnih odbora. Kažu da rijetko dolazite u ministarstvo, a dobro je da ste došli u Skupštini da popričamo o ovom temi – rekao je Vučinić.

– Poslaniku Vučiniću odbiti na mladost i ambicioznost neke komentare, ali bi dobro bilo da nešto nauči od starijih kolega. Ovdje je pitanje ko voli državu Crnu Goru. Vrlo sam skroman i ne želim o tome da pričam, ali drugi po materijalu koji dostavljamo. Ako ministar ne bi dolazio na posao sigurno ne bi bili tako proaktivni. Ali razumijem, ambiciozan poslanik pa iznosi neke tvrdnje. Od našeg dolaska samo smo 7,5 miliona uložili u željezničku infrastrukturu a radimo da konkurišemo na još 80 miliona. Vrlo saradnici vrlo ozbiljno rade. Četiri preduzeća su kao spojeni sudovi – odgovorio je Ibrahimović.

15:20 Diskusija Đurovića i Radulovića o Koreji

Sporazum Vlade sa Vladom Koreje je ispred Vlade predstavio ministar ekonomije Goran Đurović.

Poslanik Branko Radulović (PZP) je, u komentaru na izlaganje ministra Đurovića, istakao da je Južna Koreja imao tešku prošlost a da je prošle godine prešla GDP sa preko 40 hiljada dolara godišnje po glavi stanovnika. Kao razlog za korejski napredak istakao je Institut za razvoj, za čije se formiranje, kako je naveo, godinama bori.

– Bivši premijer Krivokapić je obećao osnivanje Instituta. Kao što je sve ispunio, i to je ispunio. Šanse nema da ću za bilo što glasati što predložite ministre, ako ovo ne završimo – rekao je Radulović.

– Uvažavajući profesora Radulovića, u većini se moram složiti sa Vama i založiću se da dobijemo instituciju poput Instituta za razvoj, iako to nije nadležnost mog restora – odgovorio je Đurović.

14:54 Armenko podnijela ostavku

Snežana Armenko je podnijela ostavku na mjesto zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, što je na sjednici konstatovano.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve