Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Popis treba da započne 1. novembra

Vlada održala sjednicu

Vlada u tehničkom mandatu održala je još jednu sjednicu na kojoj su popis stanovništva i uvećanje penzija bilo u fokusu.

 

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović  kazao je na današnjoj sjednici da popis treba da započne za nekih 45-46 dana, odnosno od 1. do 15. novembra, i da se nada da će ta aktivnost biti sprovedena nesmetano, bez obzira na politički kontekst. Ima, kaže, nagovještaja da bi mogao da bude ometen.

“Šaljemo poruku da bez obzira na bilo kakav unutrašnji ili spoljno-politički diskurs u kome smo danas aktivnosti koje se tiču ovog najvažnijeg događaja u ovoj godini teku punim intezitetom”, kazao je Damjanović, dodajući da su obezbijeđena sredstva.

Kazao je da u narednih 45 dana treba pružiti podršku Monstatu, te da će rezultati poslužiti za donošenje javnih politika.

“Ima zlonamjernih pokušaja da bi kroz neki drugi politički kontekst ova aktivnost mogla da se prekine. Ne postoji teoretska šansa da neko pokuša da na ovaj ili onaj način omete ovaj proces”, kazao je Damjanović.

Abazović kaže da od popisa ne treba praviti izbore, te da moramo imati podatke iz svih gradova.

U svrhu remonta vagona, Željeznički prevoz Crne Gore, uz garancije države, kreditno će se zadužiti dva miliona eura kod kompanije Eurofima.

Slijedi tender za pumpe na autoputu

Data je saglasnost da bude raspisan tender kojim će parcele na autoputu Podgorica – Mateševo biti izdate na 25 godina.

“To su dvije strane puta, dvije lokacije na kojima će biti pumpe”, precizirao je odlazeći premijer Dritan Abazović, dodajući kako je inicijator Monteput.

U svrhu remonta vagona, Željeznički prevoz Crne Gore, uz garancije države, kreditno će se zadužiti dva miliona eura kod kompanije Eurofima.

Abazović: Do 20. septembra ćemo uskladiti penzije sa uvećanjem 5%

Ovo je uvećanje 5% na sve penzije u Crnoj Gori, rekao je Abazović.

“Podržavam apele penzionera da im se poboljša ekonomski status, ali mi činimo sve što možemo da im poboljšamo standard”, dodao je.

Damjanović je rekao da će ovim uvećanjem minimalna penzija iznositi skoro 300 eura, što je 2/3 prosječne zarade.

“To smo i željeli da postignemo do kraja ove godine”, dodaje Damjanović.

“Moramo da imamo Fond PIO sa obaveznim doprinosima, neka se niko ne igra sa tim u državi. Neću ni da pomislim šta bi se desilo kada bi neko pomislio, a kamoli uradio da ukine obavezno penziono osiguranje. To će značiti i da prosječna penzija koja je sada premašila 400 eura, nastaviti da raste, da bude u nivou 60 odsto prosječne zarade”, kazao je Damjanović.

Ovim je završen otvoreni dio sjednice, nakon čega je uslijedila rasprava ministara o tri interne tačke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
14.09.2023-13:19 13:19

Nasa djeca neće lutat no ce se izjasniti taman ko Đoković. Listom.

Kotor
14.09.2023-13:58 13:58
Reply to  Rovca

Što ono Mile Dodik reče za tu sportsku famelju? Nadam se da vaša đeca ne spadaju u tu kategoriju mada vidim da ih trpaš tamo.

Peko
14.09.2023-15:58 15:58

Pi dju..o izdajnicka.
A onaj zabac od veleizdaje, zaburina izdajnicka iz spc barustine dje se djeca ubijaju a poslanici zivi zapaljuju, damjanovicu odgovarat ces kad tad.
Sva ova ujdurma je zbog popisa. Oni ne odustaju od plana da dokazu da Crnogorci ne postoje taman se nebo sruciolo popisa nece biti damjanovicu bi…go