Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

UŽIVO Abazović: Vjerujem u svijetlu budućnost; DPS: Novom vladom prekidamo agoniju, a SD pita da li smo se za ovo borili?

Sjednicu je sazvalo 46 poslanika koalicije Crno na bijelo, Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Socijalističke narodne partije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno. Zasijedanju ne prisustvuju poslanici DF, Demokrata, Prave CG i Ujedinjenje CG

U toku je sjednica crnogorskog parlamenta.

Poslanici raspravljaju o izboru nove 43. Vlade Crne Gore, čiji je mandatar Dritan Abazović.

Prethodno su poslanici izabrali Danijelu Đurović, poslanicu SNP za predsjednicu Skupštine Crne Gore.

Današnju Sjednicu je sazvalo 46 poslanika koalicije Crno na bijelo, Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Socijalističke narodne partije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno. Sjednici ne prisustvuju poslanici Demokrata, DF, Pokreta za promjene, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

TOK RASPRAVE

19:43 Abazović kazao da je ponosan na sve što je radio prethodnih godinu dana

“Da sam u istoj situaciji, sve bih ponovio. Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke. 30.avgusta se pokazalo da vlast u Crnoj Gori nešto vrijedi, da smjena vlasti nije bauk, no nešto poželjno. Kako smo smijenili 41.vladu, tako smo 42, isto tako i 43. vladu. Ja to doživljavam kao demokratski iskorak i za to se borim. Ja se borim za Crnu Goru, drugi neka se bore za procente”, kazao je Abazović.

Spreman je da se sprovede bilo kakva revizija onoga što se radilo na Cetinju 5.septembra prošle godine.

Abazović je kazao da Crna Gora nije bila spremna za izbore, te da je zbog toga ponuđena manjinska vlada.

“Ponosan sam što je SNP dio ove priče. Mislim da bez njega ova vlada ne bi imala smisao. Mi moramo da prevazilazimo barijere u svojim glavama kao autocenzura koja nas prati”, ističe Abazović.

19.20 – Brajović: SNP se poziva na kontinuitet iz Miloševićevog perioda

Nova Vlada preuzima državu koja je u katastrofalnom ambijentu, poručio je Ivan Brajović (SD). Nije komentarisao Abazovićev ekspoze jer, kako je kazao, ‘papir trpi sve’.

“U predloženoj Vladi, ipak, dominiraju konstituenti prethodne Vlade, neuspješne, retrogradne i najlošije u istoriji. Stranka iz koje dolazi šest ministara odbila je da izglasa nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi”, podsjetio je.

O SNP-u je kazao kako se pozivaju na kontinuitet politike iz Miloševićevog perioda, te da nijesu ni na jedan način promijenili stavove, pa ni o NATO-u.

19.12 Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ističe da će njegova partija podržati ovu Vladu.

“Teška odluka koju je LP donijela, iznuđeno rješenje u ovim okolnostima, ali vjerujem da će donieti više od prethodne, što nije teško”, kazao je Popović.

Poručuje da će kontrolisati kako radi Abazovićeva vlada.

“Držaćemo vas za vrat, nećemo vas ispuštati”, obećava Popović.

19.00 – Pavićević: Uradili smo što nije niko za 32 godine

Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je kako i danas u sali dominiraju dva tona – specifična ogorčenost, te gordost.

“Lično smatram da gorčina ni gordost nijesu komplementarni sa novim počecima. Novi počeci moraju da budu vedri, moramo da prikažemo da smo spremni na veći spremen tolerancije i solidarnosti. Mi smo ovim konceptom uradili nešto što nije niko u 32 godine, pružili smo ruku pomirenja svima”, ocijenio je Pavićević.

18.38- Mugoša: Ovo nije vlada pomirenja, no podmirenja

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da je ovo najglomaznija vlada od obnove nezavisnosti, sa najmanjim rokom trajanja.

“Ovo nije vlada pomirenja, no vlada podmirenja, jer su se svi podmirili. Dobro je što mi nismo ušli u Vladu, bog zna koliko bi ministarstava bilo”, ocijenio je Mugoša.

Kazao je da nikada više foliranja, licemjerstva i dvoličnosti nije vidio no tokom pregovora o formiranju manjinske vlade.

18.24 Nikolić: Dugujete Crnoj Gori istinu o 5. septembru

Nova Vlada moraće ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna, istakao je Andrija Nikolić (DPS), i to od katastrofalnih podataka vezanih za epidemiju koronavirusa, tjeranja investitora i drugih ekonomskih problema, sve do urušavanja građanskog koncepta države.

“Mislim da ova Vlada duguje Crnoj Gori istinu o događajima od 5. septembra, o tome da li su naša policija i vojska ustupili nadležnosti drugoj državi. U svim državama se za nacionalnu izdaju odgovara krivično-pravno”, rekao je on.

I on je ponovio da bi bilo poželjnije da je nova Vlada okupila još širu strukturu građanskih snaga, ali je, kako je naglasio, u ovom momentu ovo mogući koncept izvršne vlasti.

18.16- Nimanbegu: Cetinje i 5.septembar poraz Crne Gore, podjele će se liječiti dugo

Poslanik Genci Nimanbegu ističe da su Cetinje i 5.septembar najjasnije oslikali kako je radila prethodna vlada.

“To je bio poraz Crne Gore i opozicije i pozicije. Tada su napravljene podjele koje će se trebati liječiti dugo. To liječenje je ova Vlada.”, ocijenio je Nimanbegu.

18:03 Konatar: Danas se bira evropska vlada

Šef Kluba poslanika Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je danas bira nova evropska vlada.

-Ne radimo to danas jer je to lako, već jer smo spremni da preuzmemo odgovornost i jer je to ispravno- naveo je Konatar.

17:53 Vuksanović Stanković: Manjinska vlada najmanje loše rješenje

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je u prethodne skoro dvije godine Vlada bila klero-nacionalistička.

-Ta Vlada je u potpunosti razorila crnogorske institucije koja je po nalogu druge države radila protiv svoje države. Slobodno možemo reći da je to bilo izdajnička Vlada- navela je Vuksanović Stanković.

Kazala je da je od tri moguća rješanja izbor manjinske vlade najmanje loše rješenje.

-Gospodine Abazoviću vaš rad je bio neozbiljan i neodgovoran. Vaša neodgovornost se ogleda u činjenicu da ste ušli u Vladu kao potpredsjednik iako smo vas upozoravali na vrijeme šta će se sve desiti. Ne smije neko ko se nalazi na tako odgovornoj poziciji biti površan i ne slušati druge. Crnoj Gori su bile potrebne promjene- rekla je Vuksanović Stanković.

Dodala je da se za novu Vladu treba glasati kako bi se institucije odblokirale.

-Moramo izabrati nosioce pravosudnih funkcija i izglasati reformu izbornog zakonodavstva. To moramo da uradimo. Očekujemo da se procesiuraju svi koji treba da odgovaraju za veleizdaju države. Počev od Zdravka Krivokapića koji je tokom deševanja na Belvederu bio na vezi sa drugom državom do Vesna Bratić koja je štetočina u političkom smislu- rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, početak kraja prethodne Vlade bila je izjava Leposavića da ne priznaje genocid u Srebrenici.

-Kraj te vlade bila su dešavanja na Belvederu- navela je Vuksanović Stanković.

17: 41 Ibrahimović: Na Cetinju danas pobijedila demokratija

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je danas na Cetinju pobijedila demokratija i parlamentarizam.

-Danas smo poslali poruku da možemo da se dogovaramo i da pravimo uspješnu priču u Crnoj Gori. Crna Gora je zahvaljujući političarima danas dobila još jednu šansu. Samo kroz dijalog i kompromis možemo iskoristiti tu šansu- naveo je Ibrahimović.

17:25 Ivanović: SNP saglasna sa prioritetima iz ekspozea

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da je saglasan sa prioritetima u radu nove izvršne vlasti koje je saopštio mandatar.

17:10 Šehović: Jesmo li se za ovo borili

Poslanik SD-a Damir Šehović upitao je da li su tokom prethodnih godinu i po u parlamentu za ovo borili.

“Odmah da vam kažem da nijesmo, ni mi ni građani”, utvrdio je Šehović

Socijaldemokratama, kako kaže, ne pada na pamet da podrže Vladu SNP i URE. Rekao je da zbog fotelja i funkcija pod noge neće baciti državno i partijsko dostojanstvo.

“Mandatar ima neki skriveni plan, vjerujemo u to, koji bi služio više našoj susjednoj državi, nego Crnoj Gori”, poručuje Šehović.

Kako kaže, najmanje šest ministara iz iznesenog ekspozea biće pod kontrolom Aleksandra Vučića.

“Odmah da budem jasan: ako treba da se pomirimo sa negiranjem crnogorske nacije, ako treba da se pomirimo sa tim da se crnogorska nacija pojavljuje tek na Cetnju 1944, nikad se ne pomirili!”, kaže Šehović.

Šehović tvrdi da šest ministara dijeli stav Vladimira Leposavića o Srebrenici, što vidi kao zabrinjavajuću sliku.

“Mi u SD-u ne želimo da zgazimo državno i partijsko dostojanstvo. S punim zadovoljstvom glasaćemo protiv ove Vlade, jer je ovo samo još jedan loš eksperiment”, zaključuje Šehović.

On se nada da će njihovu inicijativu podržati i ostale suverenističke partije.

16:48 Eraković: Crna Gora je na koljenima

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora na koljenima – geostrateški i institucionalno.

-Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020. Nekompetentnost i nemar prema vitalnim interesima Crne Gore bili su toliki da bi se teško mogle naći riječi da bi se to opisalo. Ogromna većina iz nove vlasti vraćala je dugove crkve i vodila se interesima druge države- naveo je Eraković.

15:38 Abazović: Ovu šansu ne smijemo propustiti

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović pred poslanicima čita ekspoze sa programom rada buduće vlade.

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali”, kazao je on.

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

On je kazao da je cilj Vlade da što prije zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog savjeta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao neophodan širi društveni koncenzus.

“Bezbjednost građana i građanki njavažnije je u svakojh državi, zato će nam u fokusu biće borba protiv orgamizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje djeluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOFTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala”, naveo je Abazović.

Za ovu vladu, prema njegovim riječima,  nastavak auto puta Bar – Boljare, “uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja je od velikog znacaja za cjelokupan ekonomski razvoj”.

“Neophpodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukrturni prokjekat”, rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmjena misljenja o predloženim mjerama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresoivanim akterima crnogorskog društva.

Vlada će, prema njegovim riječima  uraditi sve da turistička sezona traje duže, “da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma”, rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma.

Ekonomski problemi su, kako je on ocijenio, veliki, te će nova Vlada posebno raditi na njihovoj sanaciji.

“Ova Vlada iniciraće nove i očuvati postojeće mehanizme ekonomskih reformi. Primarni zadatak je stvaranje povoljne preduzetničke klime i povoljnog ambijenta, kako bismo stvorili mogućnosti da mladi ostaju, a ne da odlaze kao što je to sada slučaj”, naveo je on.

Prevazilaženje nejednakosti i demografske krize ciljevi su koji će biti posebno u fokusu 43. Vlade, nadovezao se on.

“Posebnu pažnju posvetićemo nespornim potencijalima sjevera. Veću pažnju moramo obratiti na mikro, mala i srednja preduzeća. Sektor informacionih komunikacija mora biti konkurentan na globalnom planu. Radićemo na privlačenju investicija, ne zapostavljajući postojeće investitore”, najavio je Abazović, ističući da će u turizmu raditi na prevazilaženju disbalansa između sjevera i juga.

Kazao je da treba uraditi sve kako bi turistička sezona trajala duže, ali i da Crna Gora ima šansu u vjerskom turizmu. I Abazović je najavio gradnju žičare Kotor – Lovćen.

Nastavak gradnje autoputa je od velikog značaja i za novu Vladu, rekao je, a potrebno je ispitati sve sumnje koje su pratile pripreme i radove na prvoj dionici. Kao jedan od ključnih projekata u sferi saobraćaja najavio je gradnju aerodroma u Beranama.

15:02 Đurović: Ukazana mi čast ali i velika odgovornost

Đurović: Ukazana mi čast ali i velika odgovornost

Nakon izbora na novu funkciju Đurović je rekla da joj je ukazana čast ali i odgovornost.

-Uvjerena sam da ćemo zajedno smoći snage da prevaziđemo podjele duboko ukorijenjene u našem društvu- navela je Đurović.

Kazao je da na putu evropskih integracija moraju raditi zajedno i vlast i opozicija.

-Moramo stvoriti jezik kompromisa i pomirenja u tom smislu sprema sam da dam puni doprinos da Skupština bude mjesto gdje će se jasno čuti glas svih podjednako a ne da bude medijski servis pojedinih partija- rekla je Đurović.

Kazala je da će Skupština nastaviti svoj evropski i evroatlantski put.

-Obnova regionalnih odnosa biće priroriteti u našem djelovanju. Vrijeme je da istoriju prepustimo istoričarima i da prestanemo da se dijelimo. Riješimo odnose između države i vjerskih zajednica kako bismo gradili društvo jednako za sve- navela je Đurović.

Dodala je da će prioriteti u radu biti usvajanje zakona o Skupštini i Vladi kao i izmjena izbornog zakonodavstva.

-Visoko na listi prioriteta biće i donošenje zakona o popisu stanovništva- kazala je Đurović.

Nakon govora Đurović je dala kratku pauzu kako bi se pripremili za drugu tačku dnevnog reda – izbor nove vlade.

14:15 Završena rasprava, počelo glasanje

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su nakon skoro sat i po raspravu o izboru poslanice SNP za predsjednicu Skupštine Crne Gore. Počelo je glasanje.

13:57 Popović: Nova vlada iznuđeno rješenje za izlazak iz krize

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je nova vlada iznuđeno rješenje aktuelne političke krize.

13.46 – Brajović: SNP je od osnivanja birao pogrešan put, tu je prepreka koju ne želimo da pređemo

Poslanik SD-a, Ivan Brajović kazao je da SNP čini okosnicu nove parlamentarne većine.

Govoreći o Danijeli Đurović, Brajović kaže da se ne radi o njoj i da je stav SD-a zasnovan na politici partije kojoj ona pripada.

“Tu je prepreka koju ne želimo da pređemo da bi glasali za nju. SNP je od osnivanja birao po nama pogrešan put”, rekao je Brajović.

On je dodao da “nikada od strane SNP-anisu čuli osudu ruske agresije na Ukrajinu”.

13.40 – Nimanbegu poručio Đurović: Dužnost će Vam biti da pokušate da se odvojite od partijskih intertesa

Poslanik Genci Nimanbegu rekao je da mu je drago da je iz SNP-a predložena Đurović za predsjednicu parlamenta.

“Gospođo Đurović ono što ćete raditi u ovom domu je veoma odgovorno. Dužnost će Vam biti da pokušate da se odvojite od partijskih intertesa i omogućite da se dijalog vrati u Skupštin”, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da će glasati za izbor Đurović.

13:35 Konjević: Danas niko nije zadovoljan, ali je bolje od onoga što je bilo

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao da svi treba da budu realni i da niko danas nije zadovoljan.

-Politika je takva da se nađe neko rješenje koje može da bude od onoga što je bilo. Mi smo imali alternativu da se pravi tehnička vlada sa Demokratskim frontom i mislim da je to rješenje lošije od ovoga a druga alternativa da se ide na izbore sa Vladom Zdravka Krivokapića, koja mislim da je bila najgora- rekao je Konjević.

Dodao je da ovo parlamentarna većina koja će imati unutrašnje razlike.

Rekao je da sporazum garant da će biti zaštićeni nacionalni interesi.

-Ovo je napredak u odnosu na ono što je bilo. Da li bih volio da je neko drugi predsjednik parlamenta umjesto SNP-a, recimo gospodina Šehović, naravno da bih- rekao je Konjević.

13:28 Smailović: Đurović da bude na braniku nacionalnih interesa

Amer Smailović iz Bošnjačke stranke kazao je da je izbor Đurović za predsjednicu parlamenta prvi korak za deblokadu institucija.

-Vjerujem da će Đurović biti na braniku svih nacionalnih interesa- naveo je Smailović.

13:18 Mugoša: Predlog za izbor Đurović nije adekvatan
Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao da predlog za izbor predsjednika parlamenta nije adekvatan.

-Sad hoće neko da me ubijedi da ono što smo radili godinu i po treba gumicom da izbrišemo. Kada smo glasali za neke zakone glasali smo za vrijednosti. Sada partija koja je glasala uvijek suprotno od ovih koji su u vlasti i njen predstavnik treba da bude predsjednik Skupštine. Okej, stvarno radimo istorijske stvari ali se bojim u mnogim slučajevima na pogrešan način- kazao je Mugoša.

13:08 Jelušić: Da nema kvota ne bi bilo ni ovoliko žena u parlamentu

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da joj je drago što je kao predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost jedan od potpisnika predloga da Đurović bude predsjednica parlamenta.

-Kada vidite one slike bivših predsjednika parlamenta u zgradi Skupštine u Podgorici vidjećete da od je od njih 29 bila je samo jedna žena. Da nema kvota ne bi bilo ni ovoliko žena u parlamentu- navela je Jelušić.

Dodala je da u predloženoj vladi ponovo premalo žena.

12:57 Živković: Počinje deblokada institucija

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da se danas kreće u deblokadu institucija i postizanju šireg konsenzusa.

-Cetinju to pripada kao prijestonici i istorijskog vertikali iako današnji dan ne smatram istorijskim. Nema potrebe danas da niko u ovoj sali likuje već je neophodno da pošaljemo poruku da svi javni funkcioneri moraju poštovati slovo Ustava i voditi računa o nacionalnim interesima- rekao je Živković.

Kazao je da eksperiment doživo krah izglasavanjem nepovjerenja Vladi.

-Danas vidimo da Crna Gora nema svoje institucije i zato krećemo u njihovu deblokadu- rekao je Živković.

12: 50 Paunović: Saradnja Krivokapićeve Vlade i Skupštine bila loša

Milosava Paunović iz SNP-a kazala je da je crnogorska javnost bila svjedok da je za vrijeme mandata prethodne Vlade saradnja sa Skupštinom bila na nezavidnom nivou.

-To se refletkovalo naročito jer je Vlada u velikoj mjeri bila netrasparentna. Ne sumnjam da ovih problema neće biti nakon izbora nove vlade i predsjednice parlamenta ni da će Đurović raditi u najboljem interesu parlamenta i građana- navela je Paunović.

12:42 Počela rasprava o izboru Danijele Đurović iz SNP za predsjednicu Skupštine.

12:39 Skupština je usvojila utvrđeni dnevni red. Pored izbora predsjednika Skupštine i nove Vlade, u dnevni red su naknadno uvrštene i Izmjene i dopune zakona o porezu na nepokretnost, koje je predložio poslanik SDP-a Raško Konjević. Poslanici nijesu prihvatili predloge SD da se na dnevni red uvrste i Zakon o dopuni zakona o akcizama, Zakon o smanjenju PDV-a na osnovene životne namirnice, kao i Zakon o ograničenju pojedinih cijena.

12:31 Poslanik Raško Konjević predložio je da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na nepokretnosti. Poslanici Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša predložili su da se u dnevni red uvrste: Prijedlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona na dodatu vrijednost i Prijedlog zakona o dopuni zakona o akcizama.

Kako je objasnio Boris Mugoša, ovi prijedlozi bili su predloženi, ali od ministara koji su bili u prošloj vladi, pa su ih oni predložili da bi se proces ubrzao.

12:25 Predsjedavajući poslanik Zlatan Ibrahimović na početku je konstatovao da su ostavke na dužnost poslanika Mila Božovića i Strahinje Bulajića.

Kako je ranije najavljeno, sjednici neće prisustvovati poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Na osnovu juče dostavljenog Programa rada 43. Vlade Crne Gore i programskih opredjeljenja, mandatar Dritan Abazović zvanično je predložio strukturu i sastav Vlade, o kojoj će se danas izjašnjavati poslanici.

Vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
28.04.2022-15:31 15:31

Stace rec sad Cetnicke Demokrate mislli su da su nezamenjivi na smetliste SPLACINE  da ih gledamo -bojkot im ne gine ka stare CETNICKE MUSTERIJE naucili da pljackaju i ruse CG stara skola BOJKOT ne dolaze na posa a platu primaju -zlo nevidjeno u CG!

Safet
28.04.2022-22:15 22:15

Zna li ko kad pocinje ova vlada da funkcionise morali prvo da se objavi u Sluzbeni List  CG  pa tek da pocne ili poslije COKTELA u holu samo mi je zao MUGOSU I SEHOVICA  zajedno koalicija u ULCINJ a sad ostase bez Ministra -od boga kazna htjeli su DPS da izdaju – stara Crnogorska -ko drugom kopa jamu sam u nju upada -TAKO SU RADILI  I CETNICKI DEMOKRATE htjeli su GOS .ABAZOVICU VRAT SLOMIT sad su SLOMILI SEBI  I VRAT I KICMU SAD  SU SAMO ZA SMECA I NIJESU MOGLI PODNIJETI DANASNJI BOL  VEC SU SVI KOD KARDIOLOGA NA PREGLED A NEKI SU I ZA DOBROTU  NA LIJECENJE