Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

ODRŽAN ČETVRTI PROTEST POKRETA IMA NAS: “Nemamo gospodara mimo Crne Gore, mi hodamo, ne klečimo – razlika je”

Građani koji su na protest došli iz svih krajeva Crne Gore, tražili su hitno povlačenje izmjena zakona o predsjedniku koje je parlament usvojio prošle sedmice, izbor sudija Ustavnog suda i zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Glumac Zoran Vujović pročitao je ispred Delegacije EU proglas Pokreta ''Ima nas''. Ispred ove institucije je i završena šetnja nakon četvrtog protesta

Četvrti protest Pokreta IMA NAS održan je večeras u Podgorici. Na večerašnjem protestu je saopšteno da više od dvije godine „trpimo krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje naše države za tuđe interese“, kao i da ”nemamo gospodara mimo Crne Gore, mi hodamo, ne klečimo”.

Nakon protesta održana je mirna šetnja koja se završila ispred zgrade Delegacije EU u Podgorici gdje je pročitan Građanski proglas IMA NAS.

Pokret IMA NAS poručio je da traži hitno povlačenje izmjena zakona o predsjedniku koje je Parlament usvojio prošle sedmice, kao i izbor sudija Ustavnog suda i zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Protest je podržao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i sve suverenističke partije.

Organizatori su procjenili da je gotovo 20 hiljada građana prisustvovalo protestu.

21:00 – Pročitan proglas ispred Delegacije EU: Niko više nema pravo da ne vidi šta se dešava, nema mjesta kompromisima

Glumac Zoran Vujović pročitao je ispred Delegacije EU proglas Pokreta “Ima nas”. Ispred ove institucije je i završena šetnja nakon četvrtog protesta “Ima nas”.

Proglas prenosimo u cjelosti:

“Mi, građani Crne Gore, posvećeni ostvarenju evropskih ciljeva i njenom svekolikom dobru, zahtijevamo od nadležnih institucija:

1. Povlačenje pučističkog Zakona o predsjedniku!

2. Hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, radi stvaranja preduslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora!

3. Hitan dogovor o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu vladu koja će štititi državne interese i obezbijediti nastavak evropskog puta zemlje!

4. Odustajanje od najavljenog pristupanja inicijativi „Otvoreni Balkan“!

5. Oslobađanje tužilaštva Crne Gore i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad, u interesu svih građana!

Više nema vremena za čekanje. Proteklo vrijeme je pokazalo s kim imamo posla, i u Vladi, i u Skupštini.

Ne smijemo zbog današnjih i generacija koje dolaze dozvoliti da Crnom Gorom upravljaju neznalice, oni koji je ne vole i koji su spremni da je izdaju. Svi pojedinačno, i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, pred svojim precima i svojim potomcima. Crnoj Gori treba izvjesna evropska budućnost. Stabilan razvoj, a ne populizam i bankrot. Ovo je 21. vijek, a ne devedesete. Crnoj Gori treba svaki njen građanin.

20:32 – U toku šetnja građana

Nakon govora, građani su krenuli u šetnju koja će se završiti ispred zgrade Delegacije EU u Crnoj Gori.

Tamo će biti pročitan Građanski proglas IMA NAS.

20:22  Protestu su prisustvovali predstavnici DPS-a, funkcioneri Liberalne partije, SD-a, SDP-a. Večeras je sa građanima protestovao i mitropolit CPC Mihailo.

Foto: Miraš Dušević/CdM

20:10  Učesnicima protesta obratio se i Miloš Bukilić iz dijaspore

20:05 Okupljeni građani skandiraju “Dritane bitango”

Pavićević: Trpimo razvaljivanje Crne Gore za tuđe interese, nemamo rezervnu državu i zato se nećemo povući

Okupljenima na protestu obratila se novinarka Tanja Pavićević koja je istakla da više od dvije godine „trpimo krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje naše države za tuđe interese“.

”Svjedočimo desantu na državu. Gledamo svjesno i zlonamjerno urušavanje institucija, beskrupuloznu partitokratiju, gaženje Ustava. Sve kako bi nas zavađene, obespravljene, siromašne, odveli što dalje od sanjanog članstva u Evropskoj uniji”, navela je Pavićević.

Ispred Skupštine su, dodaje, da kažemo i Dritanu Abazoviću i ostalim Vučićevim slugama da umjesto Otvorenog Balkana biramo Otvorenu Evropu.

”A umjesto srpskog sveta – samo svijet. Njihova nepočinstva probudila su građane. Građane svjesne da Vlada ne štiti nacionalne interese Crne Gore. Građane svjesne da Vlada Crne Gore vodi zemlju, kroz punu asimilaciju, Srbiji pod noge. Neće moći”, poručila je Pavićević.

Jer, ističe, „ima nas koji želimo da Crna Gora ostvari pravo na svoj evropski put“.

”Ima nas koji ne mrzimo nikoga. Koji saosjećamo sa svojim prijateljima Srbima i ostalim narodima u Srbiji koji punih 12 godina žive u mraku, pod čizmom autokratskog režima. Ima nas koji vjerujemo da će se Srbija probuditi. Ima nas koji se stidimo zbog Dubrovnika, deportacije Bošnjaka/Muslimana, koji glasno kažemo da se u Srebrenici dogodio genocid”, istakla je Pavićević.

Ima ih, kako je rekla, koji znaju pravu ulogu Srpske pravoslavne crkve.

”E, pa ima nas koji želimo mir i građansko društvo, koji se borimo za građanska prava i slobode. I dok je za odlazeću vladu i njihove uslužne servise, javne i privatne, naš put ekstremizam, za nas je on preuzimanje pune odgovornost pred sobom, svojom djecom i istorijom. I zato se nećemo povući. Jer mi nemamo ni rezervni put ni rezervnu državu. Imamo samo našu Crnu Goru. Naš izbor je i lak i težak – ali jedini ispravan. Nek je vječna”, poručila je Pavićević.

19.57 Šćepović: Nemamo gospodara mimo Crne Gore, mi hodamo, ne klečimo – razlika je

Književnik i pjesnik Đorđe Šćepović je poručio da svi koji su na večerašnjem protestu su slobodni ljudi.

„Opet su nas sabrali i okupili beogradski poslušnici. Opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo našu Crnu Goru. Jer, za razliku od njih, izdajnika kakve ova zemlja ne pamti, mi drugu domovinu nemamo. Za razliku od njih, mi nemamo gospodara osim Crne Gore. To je jedini gospodar kojem služimo“, naglasio je on.

Šćepović poručuje da njih okupljene „ne plaćaju ni rubljama ni dinarima“.

„Niti naš otpor vaskrslom fašizmu mogu uniziti svojim lažima da smo branili i da večeras branimo nečije stanove. Ako bismo branili stanove, mogli bismo braniti njihove, dobijene u onoj strašnoj tiraniji bivšeg režima“, poručio je Šćepović.

No, dodaje, uzalud im sve propagandne platforme, „koje od nas pokušavaju načiniti ekstremiste, nacionaliste, uzalud im najamničke jazbine iz kojih se novinari i građanski aktivisti proglašavaju teroristima“.

„Uzalud im sve Vijesti, IN4S-ovi i ostali režimski bilteni mržnje i laži. Uzalud sve paranovinarske septičke jame koje žele obesmisliti i zaustaviti otpor okupaciji Crne Gore. A Crna Gora danas jeste okupirana. Zahvaljujući njima, posilnima Aleksandra Vučića. Svi arhitektonski planovi Srpskog sveta bili bi uzaludni, da nije njih, beogradskih slugu. Znao je Vučić da im izdaja Crne Gore ne remeti miran san, i ne uzurpira savjest. Zgazili su beogradskom čizmom crnogorski Ustav i bačili pod noge ono što jednu državu čini državom“, naglasio je Šćepović.

Poručuje da su ogolili sve njihove laži.

„Laž u kojoj diktaturu zovu demokratijom. Laž u kojoj sluganstvo Srbiji zovu slobodom. Laž u kojoj svako svoje nepočinstvo pravdaju gomilom drugih laži. Zakucavali su ekser po ekser u kovčeg Crne Gore. Za posljednji čaval su ostavili tzv. Otvoreni Balkan. Kad sam napisao Ako otvorimo Balkan, zatvorićemo svijet upozoravao sam da ćemo zatvoriti svijet civilizacije i 21. vijeka, i da ćemo otvoriti sva vrata njihovog srpskog sveta, kojem žele potčiniti Crnu Goru. Otvorićemo vrata 90-ih, vrata za koja smo mislili da smo ih jednom zavazda zatvorili. Otvorićemo širom vrata već podivljalom velikosrpskom nacionalizmu“, kazao je na protestu Šćepović.

Pozvao je premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da potpiše kad je „već izdao sve što se moglo izdati“.

„E pa potpiši, Dritane Abazoviću, kad si već izdao sve što se moglo izdati, udari i taj pečat na svoju sramnu biografiju. Jednom ćete položiti račune. Pred crnogorskim sudovima. Računajte na to“, dodao je on.

Šćepović je imao poruku i za Crnogorce.

„Crnogorci, mogu nas plašiti oklopnim vozilima, mogu nas plašiti reprizom Belvedera, šok bombama, gumenim mecima, suzavcima, ali uzalud. Znaju Crnogorci da strah životu kalja obraz često, i zato, okanite se takvih namjera. Mi ne rušimo, mi branimo ono što su gradili naši preci. Zbog potomaka branimo ono što su gradili preci. Crnogorci nijesu primitivna i neartikulisana rulja, kojom komanduju crne mantije. Crnogorci nijesu rušitelji i varvari. Crnogorci ne ližu olizane srebrne kašike, ne kleče na koljenima pred popovima tuđe crkve. Crnogorci ne ljube ruke i podove, i ne grle mantije lažnih sveštenika. Mantije ispod kojih su se skrivali ratni zločinci i masovne ubice! Zaboravili ste, okupatori, da Crnogorci neće rušiti i razarati. Razlika je. Između nas i vas. Razlika, koju uporno pokušavaju poništiti vaši medijski kerberi. Iznajmljeni novinari, u čijim je očima isto biti izdajnik i patriota. Sluga i slobodan čovjek“, poručio je Šćepović.

Nećete, kaže on, zaustaviti rijeku slobode, jer “ima nas, i više nego dovoljno da vas zaustavimo u daljem razaranju ove zemlje, koju ste već dobrano razorili“.

„U ovoj će se rijeci udaviti svi koji Crnogorce žele na koljenima. Na vama je kako i na koji način će se braniti Crna Gora. Mi ne osvajamo i ne otimamo, mi samo branimo svoje. I nemamo gospodara mimo Crne Gore. Mi hodamo, ne klečimo. Razlika je“, zaključio je Šćepović.

19.55  Vidaković: Ovo je borba u kojoj ćemo pokazati jesmo li dostojni nepokornog imena crnogorske države

Predsjednica mladih antifašista Crne Gore, Tijana Vidaković na protestu je poručila da „naša borba ne smije stati“, jer, ističe, ona odlučuje „hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja“.

“Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača. Jesmo li? Danas nas, još jednom, okuplja taj otpor — IMA NAS! Tajna slobode počiva u hrabrosti i ona je zlatna nit našeg hiljadugodišnjeg trajanja“, kazala je Vidaković.

Danas, dodaje, na ovom mjestu, shvatam, ponosni i prkosni moji saborci — vi ste sloboda.

„Zato naša borba ne smije stati, jer ona odlučuje hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja. Ovo je borba u kojoj ćemo pokazati jesmo li dostojni nepokornog imena crnogorske države“, istakla je ona.

Vidaković naglašava da Crna Gora su spomenici hrabrosti naših predaka, grobovi naših đedova i kolijevka naše đece.

„Crna Gora je naše mjesto pod suncem, koje ne damo balkanskom mraku, u koji nas žele uvući tamne sjene sluganskih vlastodržaca. Istih onih koji žele da nas utamniče u Otvoreni Balkan, da ne vidimo više svijet, osim onog “srpskog”, ako danas svijet ne bude vidio nas i našu borbu za civilizacijske vrijednosti“, kazala je na protestu Vidaković.

U ime svih mladih ljudi, Vidaković je pred okupljenima poručila da „mi hoćemo evropski put, a ne balkanske stranputice, koje nam nudi Vlada Dritana Abazovića“.

„Dragi prijatelji, budimo hrabri i istrajni, jer moramo iznijeti breme, koje nam udijeli istorija svaki put kad se nađemo na vjetrometini geopolitičkih interesa. Budite ponosni, jer naša ideja, postojana kao svaki kamen zemlje prađedovske, nadživjeće sve kukavičluke i bestidnike, dok u nama živi iskra Trinaestojulskog prkosa“, zaključila je Vidaković.

19:45 Momčilo Zeković pročitao je pjesmu a onda se i zapjevalo.

19:40 Vujačić: Intelektualci ustajte, mogli su kako oće ali ne i dokle oće

Student Ilija Vujačić pozdravio je okupljene na protestu nazivajući ih „oštricom crnogorske slobode“ i poručujući da su se večeras okupili jer „nam je država iznad svega“.

„Zato što ne branimo ni fotelje ni partije. Zato što našu slobodnu misao ne mogu kupiti. Zato što Crnu Goru nosimo u srcu, a Evropu želimo na dlanu. Zato što nam basta“, kazao je Vujačić.

Je li nam za ovo prošlost bila podloga, upitao je okupljene.

„Je su li za ovo tekli potoci krvi, kuće se gasile? A sinovi glavom odmjenjivali očeve? Zar su nekima spresniji dojč i tiket od države, nesrećnici? Neću ih pitati sa čim će te pred đedove? No sušto će te pred potomke? Što ćete im ostaviti, poslušnici? Iskopaše vam kuću, plaćenici! A vi gledate“, rekao je Vujačić.

Pitao je gdje su profesori, akademci, studenti.

„Đe je intelektualna luča Crne Gore koja je najjače sijala kad je bilo najteže? Ima li vas? Vjerujte mi ljepše je na ulici nego na uzici. Moji intelektualci… Ustajte, mogli su kako oće, ali ne i dokle oće“, naglasio je Vujačić.

Poseban pozdrav uputio je Skupštini Crne Gore.

„Imamo i poseban pozdrav za Skupštinu koja osim što ruši državni temelj Crne Gore ne radi ništa drugo, a kad već nesto prebrojavate evo vam posla. Da vas mi zacrvenimo kad obraza nemate“, poručio je Vujačić.

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

19:38 Portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da je četvrti protest ispred Skupštine Crne Gore najmasovniji skup u organizaciji pokreta “Ima nas”.

– Već sada najveći protesni skup pokreta “Ima nas”. Jasna potvrda da građani Crne Gore žele pristojnu, evropsku i naprednu Crnu Goru – poručio je Stanić na Tviteru.

 

19:35 Među svoje! Ima nas da odbranimo građansku i evropsku Crnu Goru, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković koja prisustvuje večerašnjem protestu Pokreta “Ima nas” ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Crna Gora je neuništiva! Idemo u EU, nećemo u srednji vijek – poručila je Vuksanović-Stanković u objavi na Tviteru.

19:35 Počeo je četvrti protest ispred zgrade Skupštine

Izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević poručio je da nema više vremena za čekanje.

“Pozivam vas da budemo pristojni i dostojanstveni”, kazao je on.

19:28 I Bar stiže

19:25

Foto: Ima nas
Foto: Ima nas
Foto: Ima nas
Foto: Ima nas

19:22 Skup još ne počinje, a razlog je u tome što se čeka da brojni građani, koji su i dalje na ulazu u grad, stignu na lokaciju protesta.

19:14 Ispred Skupštine

Foto: Miraš Dušević/CdM


19:11

Foto: gradski.me
Foto: Standard
Foto: Standard

19:03 Veliki broj građana ispred Skupštine, još pristižu. Velike kolone na ulazima u Podgorici.

18:56 Počelo okupljanje na platou ispred Skupštine Crne Gore

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Gradski.me
Foto: Gradski.me

18:28 Podgorica je, kažu iz Pokreta, opravdala ulogu domaćina

18:26 Snimak iz Tuzi

18:21 Pogledajte snimak iz Nikšića

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patriote Nikšić (@patriote_niksic)

17:26 Kolone i iz Nikšića i Bara


17:13 I kolona iz Mojkovca je krenula

16:51 Na protest kojije zakazan za 19 sati ispred Skupštine uputili su se i građani Rožaja

16:23 Veliki broj automobila iz Berana uputio se ka Podgorici.

16:06 Kolona iz Bijelog Polja krenula ka Podgorici

15:53 Pristalice iz Pljevalja krenule ka Podgorici

Na protest su krenuli i građani Pljevalja.

15:15 Počela okupljanja 

Najprije su prema glavnom gradu krenuli iz Petnjice. Tamo je formirana veća kolona vozila, a okupljeni su nosili državne zastave.

Pored toga, upravo je krenula i kolona iz Plava, a kako je u tom gradu, pogledajte u nastavku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mirko
20.12.2022-15:30 15:30

Polazimo ovoj bagru posrbickih da je ovo NASA Crna Gora i da nikad nije bila niti ce biti Srpska! Ima nas i bice nas!

Merlin
21.12.2022-05:08 05:08
Reply to  Mirko

Nije ti Srbija kriva što si nesrećan i nemaš dobar standard već DPS koji je 30 godina vladao…Videćemo nakon popisa koliko vas ima, veliki stručnjače.,..

Uros
20.12.2022-19:32 19:32

Neka Mirko smiri se imas odakle. Nego ste poranili. Trebali ste za koji dan i sacekati ove iz dijaspore. Dako nagurate 8000 iz citave Crne Gore sa dijasporom.

dpero
20.12.2022-22:10 22:10
Reply to  Uros

MRS bitango cetnicka u septoiclku jamu odake ste izasli!

Micko
20.12.2022-20:03 20:03

Sad. Ce posrbicke da pre rojavaju prisutne i da pisu o brojkama

Backovic E.
20.12.2022-20:30 20:30

Dragi crnogorci svih etnickih skupina, pokazimo bagri sta znaci gradjanski otpor. U tom otporu mora se biti istrajan. Za sada se zadrzimo na gradjanskoj neposlusnosti, uporno i istrajno. Jer na zalost i mi smo stub njihove nakaradne vladavine. Kada taj stup izmaknemo ispod te monstruozne konstrukcije koju zidaju, konstrukcija ce se urusiti sama u sebe. Dakle, aktivan gradjanski neposluh. Neka je vjecna!!!!!

Merlin
21.12.2022-05:10 05:10
Reply to  Backovic E.

Uh, uh, propade CG bez DPSa na vlasti. :)

Epska erotika
20.12.2022-20:31 20:31

baZdivno pred skupstinu junacki dize TRI PRSTA a zana ponosno na kandicevu rabotu ovoga MI KRSTA

Govedoooooo
20.12.2022-20:33 20:33

Vesti su ko toalet papir da se prkno ocisti

Mnenk
20.12.2022-20:35 20:35

Mora se dps trsiti kadrova kao što su Ivan Mitrović , Milutin Simović i Veselin Grbović, jer zbog njih hiljade crnogorskih partiota ne glasaju dps u Nikšiću. Ivan Mitrović je čovjek koji je za par godina njegove bahate i osine vladavine u dps Nk “zaradio” 6 nekretnina od kojih stan u BG i stan Pg. Ivanu Mitroviću je njegov partijski protivkandidat postavljao bombu pod auto. Ivan Mitrović za par godina njegove bahate i osine vladavine u dps Nk nije želio nikoga iz dps da primi na razgovor. Ivane Mitroviću kako vas i vama slične nije sramota da se pojavljute javno.… Pročitaj više »

Uros
20.12.2022-21:17 21:17

Micka je majka usisala, opet je bio drogiran.

Ljiljana
20.12.2022-21:20 21:20

Skup je bio VELICANSTVEN! Svi govornici fenomenalni, a posebno dobro je govorio dr Jevto Erakovic. Ovakvi dogadjaji ulivaju vjeru svakome kome je Crna Gora u srcu!!!

dddddddd
20.12.2022-23:30 23:30

Veličanstveno je bilo, puno ljubavi! Poseban osjećaj je biti među svoje!

Pe Pera
21.12.2022-08:30 08:30
Reply to  dddddddd

Znaci neko je dobio i keks? Vrelo bato, vrelooooo, hahahaha
nego prvo je aktuelno reklo 60000 a sad 20000 , neki mediji rekoše 10000 pa koliko je bilo, a? Milion? hahahaha