Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Nepravilnosti: Krivična prijava protiv jedne osobe u Šavniku zbog sprečavanja glasanja

Danas se održavaju izbori za predsjednika Crne Gore, na kojima pravo glasa ima 542.154 građana. Nepravilnosti objavljuje Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT)

Izbori za predsjednika Crne Gore održavaju se danas, a pravo glasa ima 542.154 građana. Nepravilnosti objavljuju Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

20:20 UP: Krivična prijava protiv jedne osobe u Šavniku 

Službenici Stanice policije Šavnik danas su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijeli krivičnu prijavu protiv Lj.Ć. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo povreda prava glasanja i krivično djelo sprečavanje održavanja glasanja.

“Lj.Ć. je danas, kako se sumnja, kao član biračkog odbora na biračkom mjestu broj 6 u mjestu Dubrovsko, onemogućio jednom građaninu da ostvari svoj biračko pravo”, saopšteno je iz policije.

19:49 Herceg Novi: Nije zapečaćena kutuja

Birački odbor je propustio da zapečati kutiju za glasanje putem pisma.

Na ovaj način prekršena su Pravila o glasanju putem pisma, javlja CEMI.

19:25 CEMI: Prijavljene brojne nepravilnosti

Prijavljene su nepravilnosti u Podgorici gdje je birački odbor otvorio je kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta.

Prijave su stigle i zbog nepotpunosti biračkog odbora, a prijavljuju i čestu upotrebu mobilnih telefona, a priajve stižu i za vršenje prtisaka putem poziva građanima.

19:15 – Mugoša: DIK-u formalno nijesu prijavljene nepravilnosti

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) tokom izbornog dana formalno nijesu prijavljene nepravilnosti, ali u DIK-u su, od medija i nevladinih organizacija, čuli da su izvjesne nepravilnosti postojale, saopštio je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Mugoša je na konferenciji za medije kazao da je na na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 18 sati glasalo je 55,64 odsto birača.

On je pojasnio da se rezultati donekle razlikuju od podataka nevladinih organizacija, budući da su neke od Opštinskih izbornih komisija počele dostavljanje informacija ranije.

Prema podacim DIK-a, u Andrijevici je do 18 sati glasalo 60,56 odsto birača, Baru 47,92, Beranama 55,26, Bijelom Polju 53,36, Budvi 56,13, na Cetinju 53,22, u Danilovgradu 64,70, Gusinju 27,39 odsto.

U Herceg Novom glasalo je 53,20 odsto birača, Kolašinu 65,96, Kotoru 53,93, Mojkovcu 66,75, Nikšiču 63,80, Petnjici 34, Plavu 41,94, Pljevljima 66,26, Plužinama 69,39 odsto a u Podgorici 62,05 odsto.

U Rožajama je do 18 sati glasalo 34,85 odsto birača, Šavniku 77,72, Tivtu 55,37, Tuzima 39,95, Ulcinju 30,55, na Žabljaku 67,26 a u Zeti 65,22 odsto.

“DIK-u formalno nijesu prijavljene nepravilnosti, u smislu toga da je stigao bilo kakav prigovor. Ono što smo mogli čuti od predstavnika medija i posmatrača nevladinih organizacija je da je bilo izvjesnih nepravilnosti”, kazao je Mugoša.

Glasačko pravo na izborima ima 542.154 građana, a biračka mjesta otvorena su do 20 sati.

19:01 – CeMI: Prijavljena upotreba mobilnih telefona na biračkom mjestu u Podgorici

-Posmatrač prijavljuje čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkom mjestu, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje – navodi CeMI na Twitteru.

18:41 – Nove nepravilnosti u Podgorici 

Pravila o glasanju putem pisma (tačka 6) propisuju da prenosnu glasačku kutiju birački odbor otvara nakon zatvaranja biračkog mjesta i utvrđuje broj glasačkih listića sadržanih u prenosnoj glasačkoj kutiji na način da ne povrijedi tajnost glasanja, saopštili iz CeMI.

18.15 – CDT: Najozbiljnija kršenja – nasilni incident u Šavniku, iznošenje glasačkog listića u Pljevljima i verbalni napad birača u Bijelom Polju

Izborni dan na biračkim mjestima u Crnoj Gori zasad protiče relativno mirno, saopštio je CDT. Ono što su posmatrači CDT-a zabilježili su uglavnom pojedinačne nepravilnosti u sprovođenju procedura.

“Najozbiljniji problem je zabilježen na biračkom mjestu u selu Dubrovsko u opštini Šavnik koje je zatvoreno zbog nasilnog incidenta, a CDT-u je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno. Od ozbiljnijih kršenja imali smo jedan slučaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta u Pljevljima i verbalni napad jednog birača na članove biračkog odbora na jednom mjestu u Bijelom Polju”, naveli su u saopštenju.

Posmatrači CDT-a su na devet biračkih mjesta zabilježili pojedinačne slučajeve javnog glasanja ili fotografisanja glasačkih listića. Birački odbori su, dodaju iz CDT-a, u većini slučajeva postupili u skladu sa zakonom i poništili ove glasačke listiće.

“Naši posmatrači su zabilježili da su članovi biračkog odbora na nekoliko (6) biračkih mjesta uporno koristili mobilne telefone u prostoriji za glasanje, što nije dozvoljeno. Na nekim biračkim mjestima zabilježena je i praksa glasnog izgovaranja imena birača, što nije u skladu s pravilima o radu biračkih odbora. Na manjem broju biračkih mjesta (4) zabilježeno je i to da su odobravani zahtjevi za glasanje putem pisma koji nijesu bili potpisani od strane birača”, kazali su iz CDT-a.

Na oko četiri odsto biračkih mjesta iz uzorka CDT-a, zabilježili su da “svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima”.

Iz CDT-a podsjećaju da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je, kako su naveli, tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je većina plasirana preko marginalnih portala iz Srbije Nacionalist i Naša borba.

“Sinoć su krenule lažne vijesti o prebijanju potpredsjednika DPS Ivana Vukovića, danas smo raskrinkali lažne vijesti o sastanku kandidata Mila Đukanovića i Draginje Vuksanović, laži o prijetnjama kandidatu Jovanu Raduloviću, lažnu vijest o hapšenju aktivista DPS-a u Nikšiću… Naša redakcija radi na provjeravanju još nekoliko sumnjivih objava”, naveli su u saopštenju.

17:55 – CeMi prijavio nove nepravilnosti    

-Ponavlja se nepravilnost koja se ondosi na nepotpunost biračkog odbora, što je suprotno članu 72 ZIOPa, koji predviđa da, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici- saopštili su iz CeMI.

17:23 CEMI: Na BM 2 u Bloku 5, Podgorica – Upućene direktne prijetnje članovima biračkog odbora

Kako su saopštili iz CEMI-ja, glasač je otvoreno prijetio članovima BO kazavši da će prekinuti glasanje na tom biračkom mjestu.

17:20 CEMI: Na BM 6  Šavnik – Dubrovsko onemogućeno jednoj osobi da iskoristi svoje biračko pravo

Član Biračkog odbora, predstavnik DF-a nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo, zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu br. 6, navode iz CEMI-ja.

Kako kažu, ošto osuđuju ovakvo postupanje člana BO i pozivaju Tužilaštvo da reaguje.

17:12 – Glasanje neće biti nastavljeno

U selu Dubrovsko, opština Šavnik glasanje neće biti nastavljeno, navodi CDT.

17:06CeMI: Pet odsto glasača će glasati putem pisma  

Podaci sa presjeka u 13h, na uzorku od 400 biračkih mjesta pokazuju da će 5% glasača glasati putem pisma. Ovaj procenat je u rasponu od 0 do 73%. Sva biračka mjesta sa velikim udjelom onih koji će glasati putem pisma su mala i nalaze se u ruralnim područjima.

16. 33 – CDT zabilježio nove nepravilnosti

Na biračkom mjestu br. 83 Lozna u Bijelom Polju, nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja, birač je vrijeđao članove biračkog odbora, i pokušao fizički da nasrne na njih u čemu je spriječen.

Na biračkom mjestu broj 22-A, OŠ Branko Božović u Podgorici jedan birač je slikao glasački listić nakon glasanja. Ovaj listić nije proglašen nevažećim.

16:22 Prekinuto glasanje na BM Dubrovsko u Šavniku

Glasanje na biračkom mjestu Dubrovsko u Šavniku je prekinuto, kazao je za Portal Analitika predsjednik ove Opštine, Jugoslav Jakić.

Kako je kazao, predstavnici Demokratskog fronta u biračkom odboru nijesu dozvolili da se glasa.

16:15 CeMI je saopštio da je birač u Kolašinu slikao glasački listić.

15:23 – CeMI je saopštio da se prema više prijava građana i njihovih posmatrača, ponavlja nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, a što je suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

14:19 – CeMI je objavio da građani i građanke ke prijavljuju povredu izborne ćutnje i pritisaka na glasače da izađu na glasanje i glasaju pojedine kandidate.

13:44 – CDT je objavio da im građani i građanke javljaju da i danas dobijaju neželjene pozive iz štabova kandidata.

“Neka ih kandidati ostave na miru! Ovo je neprimjeren pritisak na birače! Glasajte slobodno!”, poručili su iz CDT na Tviteru.

13:24 – Član Biračkog odbora napustio biračko mjesto u Maslinama u Podgorici 

U Maslinama u Podgorici na Biračkom mjestu 39-B, član biračkog odbora je napustio biračko mjesto. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

12:46 – Premješteno biračko mjesto u Nikšiću: Neuslovne prostorije, udaljena lokacija

CDT je objavio fotografije biračkog mjesta broj 7 u Nikšiću koje je premješteno u neuslovne prostorije.

„Biračko mjesto broj 7 u Nikšiću je za ove izbore premješteno na novu lokaciju – JP komunalno – radna jedinica Čistoća. Sad je BM vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu“, saopštili su iz CDT-a.

12:15 – Nepropisno zapečaćena kutija u MZ Ljubović, u Pljevljima glasač listić popunio van biračkog mjesta  

Na biračkom mjestu broj 71, MZ “Ljubović”, u Podgorici, birački odbor nije propisno zapečatio kutiju poslije prvog birača, već su poslije određenog vremena primijetili propust. Nakon konsultacija sa OIK-om odlučeno je da se glasanje ne prekida, već da se propust konstatuje u zapisniku.

Na biračkom mjestu broj 33, Rasovo-3, u Bijelom Polju, birač je glasno saopštio za koga će glasati. Nakon što mu je birački odbor saopštio da to nije dozvoljeno i da će glasački listić biti poništen, birač je napustio biračko mjesto odnijevši listić sa sobom.

Na biračkom mjestu broj 54 Hotel Pljevlja, jedna biračica je iznijela glasački listić van biračkom mjesta, što je zabranjeno, i vratila se nakon nekoliko minuta i ubacila listić u glasačku kutiju. Niko iz biračkog odbora nije reagovao na ovo kršenje zakona.

Na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima.

Korišćenje mobilnih telefona od strane članova biračkih odbora, koje je zabranjeno zakonom, zabilježeno je na biračkim mjestima broj 37 MZ “Jedinstvo” i broj 64 MZ “Drač”, u Podgorici, kao i na biračkim mjestima broj 50, OŠ “Mile Peruničić” i broj 54, Hotel Pljevlja, u Pljevljima.

12:07 – U Vukovcima prijavljena dva člana BO da vode posebnu evidenciju o biračima koristeći poseban spisak

Na biračkom mjestu Vukovci u Zeti posmatrač CEMI-ja je prijavio da dva člana Biračkog odbora vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište.

Kako objašnjavaju u ovoj NVO, na ovaj način povrijeđen je član 71a ZIOPa, koji propisuje da je članovima Biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno da na biračkom mjestu vode bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska.

11:27 – CEMI: Fotografija glasačkog listića objavljena na društvenim mrežama

Tokom konferencije nakon 11 sati iz CEMI-ja je saopšteno da je više puta saopšteno ime birača koji su došli na glasanje. Zatim, fotografija glasačkog listića koji je zbog kršenja zakona poništen objavljen je na društvenim mrežama.

11:15 – CDT: Nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja

Posmatrači CDT-a sa terena prijavili su nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja. Na biračkom mjestu broj 14, Dječiji vrtić, na Cetinju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glasački listić u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova “Đina Vrbica”, u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj 7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta.

Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen.

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi.

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

11:01

CeMI je objavio da na više biračkih mjesta članovi/ce biračkog odbora koriste telefon na biračkim mjestima, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim se zabranjuje upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

CeMI je objavio da je na biračkom mjestu 39-B, u Maslinama, u Podgorici, birač slikao svoj glasački listić u kabini.

“Glasački listić je proglašen nevažećim od strane biračkog odbora, shodno odredbama člana 69a ZIOP”, poručili su iz CeMI na Tviteru.

10:21

CeMI je objavio  da na biračkom mjesu 22 Nikoljac 3 u Bijelom Polju, žena pomaže mužu da zaokruži i potpisuje se umjesto njega sa objašnjenjem da muž ne vidi dobro.

CeMI je saopštio da je na biračkom mjestu broj 22, Nikoljac 3, u Bijelom Polju, član odbora ubacio listić umjesto glasača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora – tačka 2.8, koja propisuje da birač sam stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju.

9:57

Iz CeMI su na pres konferenciji saopštili da su na četiri biračka mjesta, odbori tražili od njihovih posmatrača da im dostave dokumentaciju koja nije potrebna ili ne postoji i na taj način pokušali da ometanju njihove posmatrače.

9:24

CDT su saopštili da njihovi posmatrači prijavljuju manji broj nepravilnosti i proceduralnih kršenja.

Na biračkom mjestu broj 44 Dom Rastovac u Nikšiću, birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju pa je taj listić birački odbor proglasio nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 17 Zagrađe u Beranama, uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji 30 minuta ali je taj problem ubrzo riješen i glasanje je nastavljeno.

Na biračkom mjestu broj 10 Osnovna škola “Štoj” u Ulcinju glasanje je počelo sa polusatnim zakašnjenjem zbog ponovnog brojanja glasačkih listića.

9:12

CeMI je naveo da se pet bilborda sa reklamama predsjedničkih kandidata nalaze se u radijusu od 30 metara od biračkog mjesta broj 18 – Bokeška u Podgorici.

“ZIOP (Zakon o ozboru odbornika i poslanika) zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta”, poručili su iz CeMI na Tviteru.

08:45

CeMI je saopštio da na biračkom mjestu 58 u podgoričkom naselju Tološi građani glasaju bez potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska, što je kako navode suprotno odredbama člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“Slična nepravilnost je primjećena i na susjednom biračkom mjestu”, naveli su iz CeMI-ja na Tviteru.

Nepravilnost je, prema CeMI-ju evidentirana i na biračkom mjestu 105 u podgoričkom naselju Gornja Gorica gdje se naglas čitaju imena birača pri identifikaciji.

Po čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika, članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov rb na biračkom spisku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve