Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Hitno evakuisati crnogorske državljane iz Izraela: Javilo se 50 građana, 37 želi da se vrati

U informaciji se ističe da se do sada javilo 50 crnogorskih državljana, od kojih je, u ovom momentu, 37 izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru

Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada Crne Gore je, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o potrebi hitne evakuacije crnogorskih građana iz Države Izrael. U informaciji se ističe da se do sada javilo 50 crnogorskih državljana, od kojih je, u ovom momentu, 37 izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Vlade, na osnovu zakonom propisanih obaveza i ovlašćenja Ministarstvo vanjskih poslova odmah po izbijanju krize u Državi lzrael, preduzelo je hitne neophodne poslove i radnje u cilju zaštite crnogorskih građana koji se nalaze u ovoj zemlji.

“S tim u vezi u okviru Ministarstva vanjskih poslova formiran je Krizni štab koji je stupio u kontakt sa Počasnim konzulatom Crne Gore u Državi lzrael, kao i sa Ambasadom R.Srbije u Tel Avivu koja shodno potpisanom Sporazumu zastupa Crnu Goru u ovoj zemlji”, dodaju u saopštenju.

U Informaciji se ističe da je od početka krize Ministarstvo vanjskih poslova izdalo više saopštenja i putem medija i drugih komunikacionih kanala pozvalo crnogorske građane u ovoj zemlji da se jave Počasnom konzulatu Crne Gore u Državi lzrael, kao i Ambasadi Srbije u Tel Avivu.

“Ministarstvo vanjskih poslova i Počasni konzulat su u stalnom kontaktu sa građanima Crne Gore kojima pružaju punu podršku. Do sada se javilo 50 crnogorskih državljana, od kojih je, u ovom momentu, 37 izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru”, naveli su u saopštenju.

Imajući u vidu razvoj situacije u Državi lzrael koja se u proteklih 24h dodatno usložnjava, a u cilju zaštite bezbjednosti i života crnogorskih građana u Državi lzrael, Ministarstvo vanjskih poslova, kako su naveli, cijeni da je neophodno preduzeti korake koji bi rezultirali hitnom evakuacijom crnogorskih državljana koji se nalaze u ovoj zemlji, a na teret drzžave Crne Gore kako je uobičajeno u ovakvim situacijama.

“Krizni tim Ministarstva vanjskih poslova zajedno sa nadležnim organima i diplomatskim predstavništvima spremno je da preduzme sve potrebne korake za organizaciju i sprovođenje evakuacije, uključujući organizaciju specijalnog humanitarnog leta iz Tel Aviva kojim bi se evakuisali crnogorski građani, kao i da koordinira angažovanje vazduhoplova iz flote nacionalne avio kompanije ToMontenegro”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve