Današnji čin Vlade, kojim je jednoglasno data saglasnost da se na planini Sinjajevini gradi vojni poligon, predstavlja pravi bezobzirni potez, posebno imajući u vidu da su hiljade građana Crne Gore na Vladinom sajtu digli glas protiv izgradnje vojnog poligona na toj teritoriji, saopštila je danas Ljiljana Jokić iz Građanskog pokreta URA, poručujući da će ta partija bezrezervno stati u odbranu tog bisera prirode.

foto URA

“Današnjom odlukom kojom će se graditi vojni poligon na Sinjajevini još jednom su zanemarene potrebe i želje mještana koji upotrebu tog prostora vide na drugi način. Način koji podrazumijeva gazdovanje srazmjerno ekološkim standardima, ne ugrožavajući biodiverzitet tog prostora a sve u skladu sa tim da ta planina predstavlja izvor egzistencije tamošnjeg stanovništva”, navela je Jokić.

Ona je naglasila da Vlada Crne Gore takvim potezom pospješuje iseljavanje tog područja, jer umjesto da pomognu razvoju poljoprivrede i stočarstva na tom mjestu oni direktno ugrožavaju ostanak lokalnog stanovništva.

“Nikako ne treba zaboraviti činjenicu da je Sinjajevina drugi najveći pašnjak u Evropi, pa samim tim ovo pitanje prevazilaze crnogorske okvire. Nedavna posjeta Zelenih Evrope koji su istakli ovu činjenicu govori u prilog tome. Radi podsjećanja javnosti oni su tom prilikom kazali da je Delegacije EU u Podgorici još ranije opredijelila novac da se ovaj prostor proglasi parkom prirode. Samim tim izjava ministra Boškovića da su odluku donijeli u kosultaciji sa EU partnerima ne pije vodu a Vlada je dužna da objasni gdje je završio opredijeljeni novac za proglašenje Sinjajevine parkom prirode”, objasnila je Jokić.

Ona je zaključila da će URA još jednom alarmirati svoje partnere u EU i još jednom bezrezervno stati uz građane u odbrani netaknutog bisera prirode i ogromnog resursa za razvoj naše države, kao što je planina Sinjajevina.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve