Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Uoči sastanka Vučića i Srba iz CG: Mišljenje VK kao Kosovski boj – pobjeda koja to nije!

Na adrese predstavnika Srba iz Crne Gore u srijedu ujutro stigao je poziv da prisustvuju svečanoj „Vidovdanskoj akademiji“, a među zvanicama su, između ostalog, lideri NOVE Andrija Mandić, DNP-a Milan Knežević, predstavnici saveza “Da svako ima” Goran Danilović i Vladan Joković, Srpskog nacionalnog savjeta i Matice srpske

Predstavnici Srba iz Crne Gore i regiona razgovaraće sjutra u Kraljevu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na sastanku koji će biti upriličeni nakon svečanog otvaranja aerodroma za civilni saobraćaj Morava kod Kraljeva. Tema razgovora biće, naravno, Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, a kako saznaje Standard, mišljenja zvaničnog Beograda i predstavnika srpskih stranaka iz Crne Gore dijametralno su suprotna. Dok iz Beograda smatraju da je Venecijanska komisija “osujetila pokušaj crngorskih vlasti za otimanje crkvene imovine”, Srbi iz CG su ogorčeni na mišljenje VK i smatraju da je to “priprema za otimačinu”.

Na adrese predstavnika Srba iz Crne Gore u srijedu ujutro stigao je poziv da prisustvuju svečanoj „Vidovdanskoj akademiji“, a među zvanicama su, između ostalog, lideri NOVE Andrija Mandić, DNP-a Milan Knežević, predstavnici saveza “Da svako ima” Goran Danilović i Vladan Joković, Srpskog nacionalnog savjeta i Matice srpske.

Vučić slavi pobjedu pred VK

S obzirom da je prije akademije predviđeno svečano otvaranje civilno-vojnog aerodroma Lađevci kod Kraljeva, Vučić i njegov kabinet ovu priliku smatraju kao svečanost na kojoj će, kako je rečeno Standardu iz više dobro upućenih izvora, proslaviti “pobjedu pred Venecijanskom komisjom kada je u pitanju Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

Iako se očekuje da na sastanku Vučića sa crnogorskom opozicijom bude razmjene mišljenja i taktike kada je u pitanju predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, iz kabineta predsjednika Srbije smatraju da je to završeno pitanje i da je Srbija, uz pomoć Rusije, odnijela veliku pobjedu pred Venecijanskom komisijom. Vučić će objasniti predstavnicima Srba iz Crne Gore da treba da se opuste jer nakon ovakovog mišljenaj VK crnogorske vlasti sigurno neće moći da oduzmu bilo kakvu imovinu od SPC u Crnoj Gori”kazalo nam je više dobro upućenih izvora iz Srpske npredne stranke Aleksandra Vučića.

Na osnovu pravnog tumačenja odluke Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su za Vučića pripremali koordinator pravnog savjeta MCP protojerej stavrofor Velibor Džomić i generani sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, imovina SPC u Crnoj Gori je apsolutno sigurna.

“Nema šta više da se priča o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i Vučić će to saoptšili predstavnicima Srba iz CG sjutra. Srbija je preko Venecijanske komisije spriječila da vlasti Crne Gore otimaju hramove. Vlada Crne Gore nema razloga za zadovoljstvo, jer moraju da vode upravne sporove, a oni neće nikad proći, pred bilo kojim sudom. Postoje mnoga ograničenja i zakonske norme koje treba da budu ispoštovane. Ako se to ne učini to će biti pravno nasilje i toga su vlasti u CG svjesne”, kazali su nam iz dobro upućenih izvora.

Srbi iz CG skeptici

Iako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici već maltene slave pobjedu pred Venecijanskom komisijom, među Srbima u Crnoj Gori situacija je dijametralno suprotna. Oni ne da nijesu zadovoljni kako se stvari oko Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti odvijaju, nego je njihovo mišljenje da je Venecijanska komisija “aminovala otimanje imovine SPC u Crnoj Gori”.

“Suludo je misliti da će crnogorski sudovi presuditi u korist Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske. Neka ide stotine i hiljade upravnih sporova, neka sve to traje godinama, ali je naivno misliti da će sudovi u Crnoj Gori ispoštovati zakonske procedure i kada to bude potrebno. Zna se kako će presuditi – u korist države, sigurno neće favorizovati SPC, rečeno je Standardu od strane više predstavnika Srba iz Crne Gore koji idu na sjutrašnji sastanak sa Vučićem.

Oni ne sumnjaju da je pravno tumačenje koje je dobio Vučić validno, ali isitču da on previse vjeruje u objektivnost crnogorskog sudstva.

“Sjutrašnji razgovori će biti, po svemu sudeći, naporni jer očigledno je da Vučić i ljudi oko njega imaju previše vjere u crnogorski pravosudni sistem. To će mu biti objašnjeno”, rečeno je Standardu.

Inicijativu za razgovore sa srbijanskim predsjednikom podnio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, koji se požalio na odnos Crne Gore prema Srbima. Da li će Vučić uvažiti prigovore koji mu sjutra budu iznijeti ostaje da se vidi, ali  je očigledno da se na mišljenje o Predlogu zakon o slobodi vjeroispovijesti gleda kao na Kosovski boj – Beograd ga vidi kao veličanstvenu pobjedu nebeske Srbije, dok Srbi iz Crne Gore smatraju da je to veliki poraz pred konačni slom srpskog naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve