Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Uljarević: Organizacije civilnog društva igraju ključnu ulogu u promovisanju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i društvenog napretka

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje govorila je danas na plenarnoj sjednici EESC o značaju civilnog društva u procesu evropeizacije, što je i prvi put da je neko iz civilnog društva iz Crne Gore u ovom formatu učestvovao u radu te institucije

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, na poziv predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Olivera Ropkea, govorila je danas na plenarnoj sjednici EESC o značaju civilnog društva u procesu evropeizacije, što je i prvi put da je neko iz civilnog društva iz Crne Gore u ovom formatu učestvovao u radu te institucije.

“Organizacije civilnog društva igraju ključnu ulogu u promovisanju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i društvenog napretka. Stoga smo mi najbliži saveznici EU i njenih institucija, a inicijativa predsjednika Ropkea može dodatno produbiti i ojačati našu saradnju i uticaj”, kazala je tokom izlaganja Uljarević.

“Moramo naglasiti i važnost njegovanja zajedničkih vrijednosti. Naša je zajednička odgovornost i da osiguramo da ove vrijednosti budu u osnovi procesa proširenja, bez obzira na političke donosioce odluka koji nerijetko gaze demokratske principe i biraju nedemokratska sredstva kako bi se održali na vlasti”, poručila je ona.

Uljarević se osvrnula i na brojne izazove sa kojima se suočava kritički orijentisano civilno društvo u državama koje pristupaju EU, ocjenjujući da se ta pitanja moraju adresirati kako bi i civilno društvo funkcionisalo u podsticajnijem okruženju, a samim tim i efektivnije doprinijelo procesu proširenja.

Ropke je, nedavno, prilikom preuzimanja funkcije pokrenuo inicijativu za sadržajnije uključenje civilnog društva iz država koje nisu članice EU u rad EESC. Šest predstavnika civilnog društva (NVO, poslodavci, sindikati) iz država kandidata za članstvo u #EU (Crna Gora, Srbija, BiH, Albanija, Moldavija i Ukrajina) su danas imali sastanke sa Ropkeom i njegovim saradnicima, kao i sa generalnom sekretarkom @rccint, Mejlindom Bregu, a nakon toga, u svojstvu počasnih članova te inicijative, izlaganja na plenarnoj sjednici Komiteta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve