Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Uljarević: Nerazumljiva očajnička borba nakon samo godinu dana kušanja vlasti

Komentarišući poteze Krivokapića i njemu bliskih ministara koji su uslijedili nakon što je podnešena inicijativa za glasanje nepovjerenja Vladi, Uljarević je istakla da se čini kako su brzo naučili o prednostima koje bi imali ako bi na izborima nastupili iz pozicije vlasti.

Osnovi naglog insistiranja premijera Zdravka Krivokapića i njegovih ministara da se kriza, koja nije od juče, riješi izborima jeste želja da iz Vlade utiču na izborni proces i da imaju vlast do formiranja neke druge vlade nakon izbora, što bi bilo makar još pola godine, ocijenila je za Pobjedu izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Komentarišući poteze Krivokapića i njemu bliskih ministara koji su uslijedili nakon što je podnešena inicijativa za glasanje nepovjerenja Vladi, Uljarević je istakla da se čini kako su brzo naučili o prednostima koje bi imali ako bi na izborima nastupili iz pozicije vlasti.

“Ni u mnogo demokratskijim društvima nije isto nastupiti na izborima kao opozicija ili kao vlast koja ima prednost, a čini se da su oni te prednosti brzo naučili koristiti”, pojasnila je Uljarević.

Razumljivo je, dodala je, da nikom nije lako kad gubi poziciju koja nosi moć sa sobom, ali, kazala je, nije razumljiv taj nivo nedostojanstva i očajničke borbe po cijenu urušavanja ionako slabih institucija i sistema, i to nakon samo godinu dana kušanja vlasti.

“Nažalost, ovim možemo konstatovati da naš problem nije samo prethodna vlast koja je unijela brojne nedemokratske prakse. Mi imamo dublji problem nerazumijevanja demokratskih standarda, što vidimo kroz ponašanje i djelovanje premijera Krivokapića, ali i svih konstituenata vlasti “, ocijenila je Uljarević.

Smatra da ne bi trebalo isključiti mogućnost da takvu praksu vidimo i u manjinskoj ili tehničkoj vladi, dok ne dođemo do neke u kojoj će, kako je kazala, sjedjeti ljudi koji imaju svijest da vlast ima ograničenja i da odgovornim nosiocima javnih ovlašćenja u fokusu mora biti javni, a ne privatni interes.

Potencijalno formiranje manjinske vlade premijer, njemu bliski ministri predvođeni Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem, te poslanici Demokratske Crne Gore okarakterisali su kao „izdaju izborne volje“ i aktivno pozivaju na njenu odbranu.

Uljarević je naglasila da kada govorimo o izbornoj volji onda moramo znati da je ona u Skupštini, jer je, kako je kazala, upravo jedna skupštinska većina, a ne neposredni izbori, jer smo mi predstavnička demokratija, izabrala da aktuelni ministri zauzmu svoje fotelje.

“Oni se nijesu nalazili na izbornim listama, većinski su bili nepoznati javnosti generalno, a posebno po bilo kakvoj kritici prema bivšoj vlasti, što se osobito odnosi na one sad najglasnije “, kazala je Uljarević.

Nezavisno od toga koja većina obori Vladu u Skupštini, dodala je, jasno je da ona, i kad bi se gledalo po aktuelnoj većini, nema podršku.

“Jedan njen ministar je pao na prijedlog premijera i glasovima opozicije koja će i njega sad izgleda smijeniti, a za tri ministra su izglasane interpelacije. Dodatno, sva relevantna istraživanja javnog mnjenja ukazuju na razočarenje građana i građanki učinkom Vlade “, istakla je Uljarević.

Komentarišući potencijalno formiranje stranke o kojoj sve češće govore Krivokapić i njegovi saradnici, Uljarević je kazala da ta ideja nije novina, te da je bila i jedan od razloga nepovjerenja prema premijeru od strane brojnih činilaca unutar heterogene aktuelne većine.

Nije sigurna da imaju pravu sliku što znači osnivanje partije u crnogorskom kontekstu.

“Niti koliko je to teško iz pozicije nekog ko ima oreol „gubitnika“. To ne znači da neće oprobati sreću jer im vjere u same sebe ne manjka “, istakla je Uljarević.

Naglasila je i da su svi oni politički angažovani od preuzimanja funkcija, jer je u svakom sistemu, pa i našem, ministar – političar.

“Neki su stručniji za oblast koju pokrivaju a drugi manje, ali se to onda nadoknađuje i partijskom snagom. To bi i ovi ministri morali znati i iz opšteg obrazovanja”, kazala je.

Istakla je i da se program i orijentacija koju će imati ta partija ne mogu predvidjeti, jer se premijer i njegovi najbliži saradnici nijesu pokazali toliko dosljednima.

“Postojeće okolnosti ukazuju da se oni primarno mogu obraćati onim građanima i građankama koji im sada daju podršku kroz protestna okupljanja, donekle biračima Demokrata, i u vrlo malom broju biračima DF-a i SNP-a “, ocijenila je Uljarević.

Podsjetila je da grupacija bliska Krivokapiću koja je nastupila na nekim lokalnim izborima nije postigla impresivne rezultate, te istakla da istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi ta nova stranka imala tek koji procenat iznad cenzusa, iako su djelovali u Vladi.

“Lako se može desiti da se za nekoliko mjeseci, nakon izvjesnog pada Vlade, niko neće sjećati eksperata/epizodista u političkom životu Crne Gore”, zaključila je Uljarević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve