Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Ulazak u EU predstavlja garant dugoročnog mira za sve države regiona

U okviru zvanične posjete predsjednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčiča Crnoj Gori, održan je zajednički sastanak sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike i Odborom za evropske integracije, na kom je konstatovano da ulazak u EU predstavlja garant dugoročnog mira za sve države regiona

U okviru zvanične posjete predsjednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčiča Crnoj Gori, održan je zajednički sastanak sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike i Odborom za evropske integracije, na kom je konstatovano da ulazak u EU predstavlja garant dugoročnog mira za sve države regiona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić saopštio je da Crna Gora i Slovenija gaje prijateljske odnose, koji datiraju iz perioda kada su dvije države bile dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

On je saopštio da, iako je prisutan evidentan zamor od proširenja Evropske unije, Crna Gora ostaje posvećena svom evropskom cilju, ideji povodom koje postoji najsnažniji konsenzus u državi.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović pozdravio je prioritete slovenačkog predsjedavanja Savjetu EU i iskazao posebno zadovoljstvo što je na agendi predsjedavanja politika proširenja Unije i evropska budućnost Zapadnog Balkana.

Ovim se, po njegovim riječima, još jednom potvrđuje tradicionalna podrška Slovenije Crnoj Gori, koja je osvjedočena, između ostalog, i ekonomskom saradnjom i podrškom za članstvo Crne Gore u NATO.

Podsjećajući na visok stepen podrške građana evropskim integracijama i saglasnost svih političkih subjekata oko strateške potrebe pridruživanja Crne Gore EU, predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije su iskazali interesovanje za praktičnu saradnju odbora za pitanja EU dva parlamenta, posebno u dijelu kontrolne uloge odbora, razmatranja tema na agendi institucija EU, usklađivanja zakonodavstva sa EU standardima i kontroli korišćenja fondova EU.

Zorčič je saopštio da se budućnost EU konstantno preispituje i da se razgovara o reformama u brojnim segmentima Unije.

Ponavljajući da će pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predstojećeg predsjedavanja Slovenije Savjetu EU, ocijenio je da ulazak u EU predstavlja garant dugoročnog mira i stabilnosti za sve države regiona.

Pored predsjednika dva odbora, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike: Slaven RadunovićAleksandra Vuković i Boris Mugoša i članovi Odbora za evropske integracije: Simonida KordićDaliborka Pejović i Suada Zoronjić.

Sa slovenačke strane, sastanku su prisustvovali i Tomaž Lisec, predsjednik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, Nik Prebil, potpredsjednik Odbora za pitanja EU i član Grupe prijateljstva, Uršula Zore Tavčar, generalna sekretarka Državnog zbora, kao i Gregor Presker, ambasador Slovenije u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve