Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ukoliko komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona

Usvojeni amandmani na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su amandmane na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi koje su podnijeli poslanici Danilo Šaranović, Branka Bošnjak i Miloš Konatar. Usvojen je i predlog Zakona u cjelini.

Šaranović je kazao da ga je na putu do Skupštine sreo sugrađanin koji ga je pitao: “Da li ste vi zaboravili da ste pobijedili na izborima”

“Zaboravili nismo, ali gradska uprava očigledno jeste zaboravila da su izgubili sa ubjedljivom razlikom”, rekao je Šaranović.

On je obrazlažući amandmane večeras u parlamentu, rekao da je malo takvog primjera političkog beščašća kakav trenutno postoji u glavnom gradu, i dodao da su ovi amandmani zaštita izborne volje grašana ali i funkcionalnosti pravnog i izbornog sistema u Crnoj Gori.

“Ne radi se o nama ni o političkom interesu, nego o interesu Podgorice i građana Glavnog grada koji su na izborima tražili da dođe do promjena”, dodao je Šaranović.

Podsjećamo, potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Građanskog pokreta URA Miloš Konatar su predali u skupštinsku proceduru amandmane, kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

Branka Bošnjak je kazala da su amandmani bili najbolje rješenje da se deblokira situacija u Podgorici.

Amandmanima je predviđeno da, u slučaju kada se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike.

U tom slučaju, kako se navodi, Vlada aktom konstatuje prestanak mandata skupštini opštine i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Amandmanom se predviđa da odbor povjerenika obavlja funkciju Skupštine, do objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora i konstituisanja nove skupštine.

“Ovi amandmani, ako bi bili usvojeni, značili bi, da kada imamo vanredne okolnosti koje ne poznaje ni naš pravni sistem, a ni dosadašnja praksa, kada imate jasnu volju građana koja se izrazi na izborima, a jednom pravnom hajdučijom predstavnici određenih političkih partija – u ovom slučaju je to predstavnik DPS-a i njihov visoki funkcioner (Veselin) Vukčević koji je predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, odluči da u ime cjelokupne komisije da opstruira efektuiranje izborne volje građana na izborima”,  kazao je Šaranović.

Amandmane na izmjene Zakona, koji je na dnevnom redu aktulenog skupštinskog zasjedanja kritikovali su iz dijela NVO sektora i DPS-a.

Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović rekao je da je u pitanju demonstracija istog nasilja kao kod usvajanja Zakona o tužilaštvu i izmjena Zakona o predsjedniku.

“To je namjera da pokažu da ih ne zanima Ustav i da žele da preuzimaju vlast na lokalnom nivou. Mislim da je riječ o udaru na državu i njen pravni sistem. Demonstrira se nekultura odnosa prema državi”, kazao je Đukanović.

Iz Centra za demokratsku tranziciju ocijenili su, međutim, da su amandmani na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi suprotni Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
27.12.2022-22:42 22:42

Ni ovo nije moglo da prodje bez licemjerne matore babuskare bozene jelusic i suade zoronjic
E necemo dat vlašinama Pg boricemo se kao 1919 i 1940ih 90ih i 2006 za nezavisnost