Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Udruženje pravnika: Skupština sa većom pažnjom da razmotri stavove akademske zajednice i strukovnih organizacija

''Skupština Crne Gore trebala sa većim stepenom pažnje pored stavova političkih aktera razmotriti i stavove akademske zajednice i strukovnih organizacija, kako sam parlament ne bi dosao u situaciju da se usvojeni zakoni proglašavaju neustavnim, budu predmet kritike EK ili da ih predsjednik države vraća na ponovno odlučivanje''

Udruženje pravnika Crne Gore je više puta i po pitanju većeg broja tzv. “instant” izmjena i dopuna zakonskih rješenja ukazalo na njihovu neustavnost, suprotnost sa pravnim poretkom ili nesaglasje sa utvrdjenim EU standardima, naveli si iz tog Udruženja.

“Javno saopštene stavove Udruženja pravnika potvrdile su odluke Ustavnog suda ili predstavnici EK u okviru razmatranja pregovaračkih poglavlja. Stoga bi Skupština Crne Gore trebala sa većim stepenom pažnje pored stavova političkih aktera razmotriti i stavove akademske zajednice i strukovnih organizacija, kako sam parlament ne bi dosao u situaciju da se usvojeni zakoni proglašavaju neustavnim, budu predmet kritike EK ili da ih predsjednik države vraća na ponovno odlučivanje”, kaže se u Udruženju pravnika Crne Gore.

U konačnom, dodaju, treba prestati sa praksom izmjene zakona na način da se atisistemskom intervencijom na zakone u cilju postizanja “ad hoc”, često spornih, rješenja urušava cjelina pravnog sistema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve