Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Damir Šehović na čelu Socijaldemokrata

Šehović, koji je bio jedini kandidat, na tom mjestu će zamijeniti dosadašnjeg lidera Ivana Brajovića. 

Damir Šehović od danas je na čelu Socijaldemokrata (SD). Na drugom Kongresu njega je podržalo 437 delegata, odnosno 98, 9 odsto.

Šehović, koji je bio jedini kandidat, na tom mjestu će zamijeniti dosadašnjeg lidera Ivana Brajovića.

”Nova, mlađa generacija političara koja od danas preuzima rukovođenje partijom, svjesna je da je Crnoj Gori potreban novi konsenzus i kompromis, te okupljanje, ali ne u nacionalne torove nego oko građanskih i evropskih vrijednosti”, poručio je na današnjem kongresu, Socijaldemokrata novi predsjednik Damir Šehović.

On je rekao da Crnoj Gori treba novi vid vođstva, koji će se bazirati na ideji “Jaka država, a ne nacija”, da su nužne promjene koje vode u prosperitet, a ne haos, kao i da je potrebna demontaža sistema vladanja, ali ne i države i njenih temeljnih vrijednosti. Na kongresu je izabran i novi Glavni odbor sa oko 50 odsto novih lica, a čestitke su upućene od kolega iz Crna Gore i regiona, ali i Evropskog parlamenta.

“Moramo da slušamo jedni druge i da shvatimo da je dobar dio nerazumijevanja među nama proizvod iskrivljenih svjetonazora i davno prevaziđenih retrogradnih politika, a Crna Gora nijesu političari, već ljudi. Razgovarajte o politici sa podržavaocem druge političke opcije, koga smatrate prilično ekstremnim zagovornikom nacionalističke ideje. A onda ga pitajte za prijatelja ili poznanika koji je druge nacije, ili vjere. Odgovoriće vam – „Dobro, on je nešto drugo“. Ne, nije ništa drugo, već nas loša politika uvlači u još gore, lažne matrice, a sopstvene oči i iskustvo nam, nasuprot tome, govore istinito” rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima to nipošto ne znači zatvarati oči pred istorijskim tragedijama i nepravdama koje su salijetale Crnu Goru.

“Reći da Podgorička skupština nije važna, znači ignorisati kolektivnu istorijsku traumu države koju pledirate da vodite. Ali voditi politiku koja je naučila da prihvati prošlost, te da živi sa njom, je već sasvim druga stvar”, dodao je on.

Govoreći o tome kako će od danas funkcionisati ova partija, Šehović je istakao da je suočavanje sa sopstvenim greškama koje su nekad pravljene, iako ih niko u ime partije nije pravio već u sopstveno, najbolja osnova za kreiranje dobre politike novog vremena, te da se nikom ubuduće neće tolerisati.

“Beskompromisnost i netolerancija na namjerne propuste i ponašanja nedostojna politike, biće odlika nove politike Socijaldemokrata”, kazao je on.

Istakao je takođe da će biti mnogo više direktnog kontakta sa građanima.

Kako je na današnjem kogresu izabrano 50 odsto novih članova Glavnog odbora, on je naglasio da je riječ mahom o mlađim obrazovanim, pristojnim i civilizovanim ljudima, koji imaju avangardan pristup politici, koja je spremna da iz prošlosti uči da bi spremno dočekala novo vrijeme.

“Ta generacija političara ne priča o nekome, već sa nekim. Generacija koja gleda, ali ne u lična dokumenta, nego u oči. Kojoj nasilje nad ženama i djecom nije politička valuta, niti joj je tema pola i seksualne orijentacije nužno zlo. Generacija koja politička komešanja smiruje, a ekonomska podstiče. Zato, gdje se ranije zastalo, produžiće nove generacije; gdje se palo na ispitu, radiće se popravni; gdje je rađeno dobro, ponosno će se nastaviti nasljeđe; gdje je bilo sjeme razdora, biće posijano novo. Da izbrojimo do tri. Pa da krenemo. U novo vrijeme, “, zaključio je Šehović.

Foto: CdM
Foto: CdM

“Kad smo 1990. U program partije napisali da se zalažemo za nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru, članicu NATO i EU, mnogi to nijesu smjeli ni pomisliti. Trebalo se boriti 16 godina do 21. maja 2006. Da ostvarimo prvi i najvažniji cilj. A onda još 11 godina da postanemo članica NATO-a. Ostvarićemo i treći cilj – postaćemo članica EU”, rekao je doskorašnji predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović.

On je dodao da “Moramo nastaviti da otvaramo partiju za nove ljude i ideje, te ljude koji sa nama dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve.

“Oni ne moraju sa nama dijeliti istu političku istoriju niti partijski angažman. Ali samo zajednički možemo ostvariti kvalitetniji život za sve, što je osnovni postulat socijaldemokratije. Mi sa ponosom možemo pogledati unazad, sjetiti se svih uspjeha i neuspjeha, spremni učiti na sopstvenim greškama, bez želje da ih prebacujemo na druge”, zaključio je Brajović.

Na II Kongresu predstavljen je Program i Statut partije, Izvještaj o radu između dva kongresa, ali i redizajnirani vizuelni identitet partije. Budući da su na snazi mjere protiv koronavirusa, brojni predstavnici drugih partija iz Crne Gore i okruženja su poslali video-poruke i pisma podrške, a među kojima su do sada stigle iz: Demokratske partije socijalista, URA-e, Socijalističke narodne partije, Demokratske narodne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Nove demokratske snage Forca, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Pokreta za promjene, Hrvatske građanske inicijative.

Iz regiona se video porukom obratila predstavnica Socijaldemokratskog Saveza Makedonije, dok je Evrope stigla čestitka iz evropskog parlamenta od poslanika S&D grupe, ali i iz slovenačkog SD-a, kao i SDP-a Hrvatske i BiH, te prijateljskih partija iz Srbije.

Kongres je samo početak kadrovskog podmlađivanja partije. Partiju, nakon Kongresa, na konstitutivnoj sjednici Glavnog odbora koja će brzo biti održana očekuje izbor Predsjedništva, potpredsjednika, generalnog sekretara, direktora, međunarodnog sekretara, kao i Izvršnog odbora, čime će se zaokružiti temeljna kadrovska reforma partije na svim nivoima.

Na Kongresu 501 delegat birao je i članove Glavnog odbora, te Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a preko 60 procenata predloženih kandidata su potpuno nova lica.

Kongresom se, kako je ranije saopšteno, ujedno obilježava šest godina uspješnog rada partije, te predstavlja novi program i statut, kao i planovi za dalju temeljnu reformu partije, koju će predvoditi mlađa generacija političara.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve