Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

U MVP i dalje samo „ukazuju“ na skandalozno ponašanje Srbije

U nedjelju je, ponovo, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović doživio neprijatnost od granične policije Srbije kada je, bez razloga, pretresan i zadržan više od sat i po.

Ministarstvo vanjskih poslova još ne reaguje adekvatno na učestalo maltretiranje poslanika Crne Gore na granici sa Srbijom, ako je sudeći po odgovoru koji su dostavili na upit Pobjede. Na pitanje koje smo postavili resoru Đorđa Radulovića, što planiraju da urade kako bi se prekinula praksa nepotrebnog zadržavanja i pretresanja članova crnogorskog parlamenta, odgovorili su da, „shodno nadležnostima, nastoje da jasno i blagovremeno ukažu na uvažavanje digniteta predstavnika Crne Gore i adekvatno postupanje prema njima“.

U nedjelju je, ponovo, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović doživio neprijatnost od granične policije Srbije kada je, bez razloga, pretresan i zadržan više od sat i po.

Iz Bošnjačke stranke su ocijenili da je ovakva politika susjedne zemlje pokazatelj kakav odnos državni vrh Srbije preferira prema svim građanima Crne Gore, kao i da su ovakve provokacije i neprijatnosti pokazatelj da aktuelna vlada nema kapacitet da sačuva integritet legitimno izabranih predstavnika naroda.

Pobjeda je pitala Ministarstvo vanjskih poslova da li su od posljednjeg slučaja imali komunikaciju sa nadležnim organima Srbije o ovom slučaju, ali nam nijesu odgovorili. Podsjetili su da su objašnjenje zatražili u prethodnim sličnim situacijima.

– Ministarstvo je posredstvom Ambasade Crne Gore u Beogradu zvanično tražilo odgovor od nadležnih organa Republike Srbije, istovremeno izražavajući zabrinutost u vezi postupanja na državnoj granici – naglasili su.

Oni su istakli da su više puta ponovili, naročito u slučaju podizanja krivične prijave protiv poslanice Demokratske partije socijalista Dragice Sekulić, da nekorektno ophođenje prema poslanicima Skupštine Crne Gore, nosiocima diplomatskih pasoša, ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

– Aktivnosti Ministarstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore dosljedno su usmjerene na zaštitu prava i interesa državljana Crne Gore u skladu s institucionalnim mogućnostima i postupanjima u okviru međunarodnog prava i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine – poručili su iz ove institucije.

Podsjetimo, Ministarstvo je ranije dobilo odgovor od zvaničnih organa Srbije u kojem je navedeno da su pripadnici granične policije „postupali u skladu sa propisanim procedurama i uz uvažavanje ličnog dostojanstva i integriteta svih lica“.

Ovakav „tretman“ crnogorskih poslanika počeo je nakon što je u parlamentu izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a zbog čega je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao kako bi svima koji su za nju glasali trebalo zabraniti ulazak u tu zemlju. Osim Ibrahimovića, neprijatnosti na granici doživjele su i poslanice Draginja Vuksanović-Stanković, Božena Jelušić, Suada Zoronjić, Dragica Sekulić i poslanik Damir Šehović.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve