Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

U biračkom spisku 540.026 birača, bez važećih dokumenata 20.000 osoba

Ekspertski tim će 25. avgusta ove godine početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS), saopšteno je na današnjoj sjednici Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, shodno zakonu, donijelo rješenje o zaključenju biračkog spiska. U skladu sa tim, konačan broj birača koji se nalazi na biračkom spisku za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, trenutno je 540.026, saopštili su iz ovog resora.

foto MUP

Ekspertski tim će 25. avgusta ove godine početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS), saopšteno je na današnjoj sjednici Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Sjednici su prisustvovali i glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a (EOM), na čelu sa šefom misije Tamašem Meserikom, kao i predstavnici ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, na čelu sa šefom misije Đanlukom Pasarelijem.

Ekspertski tim je naglasio da se u radu posebno fokusirao na analizu podataka o licima koja ne posjeduju važeća identifikaciona dokumenta.

S tim u vezi, konstatovao značajan pomak, tj. od prvobitno 50.000 lica koja ne posjeduju važeća dokumenta, taj broj je značajno smanjen na oko 20.000 lica.

Takođe, istakao da su građani iskazali veliko interesovanje za komunikaciju sa Timom, putem email adrese [email protected] , kao i za uvid u birački spisak preko internet portala www.biraci.me i besplatan Call centar MUP-a 19820.

Predstavnici međunarodnih posmatračkih misija su kao izrazito pozitivan korak ocijenili formiranje Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i pohvalili transparentnost i otvorenost Tima.

“Izuzetno cijenimo ulogu posmatračkih misija tokom lokalnih i parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust, čije će ocjene i preporuke predstavljati podstrek i smjernice u pravcu daljeg razvoja vladavine prava, kao i potvrdu uspješnog približavanja Crne Gore evropskim ciljevima“, zaključio je Nuhodžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve