Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Svi bi da unaprijede rad Sudskog savjeta: Saslušani Ćupić, Darmanović, Strugar i Drobnjak

Biraju se tri člana Sudskog savjeta, a danas su saslušani Danilo Ćupić, Ilija Darmanović, Dragoljub Strugar i Ivan Drobnjak

Pred odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu danas su počela konsultativna saslušanja kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Biraju se tri člana Sudskog savjeta, a danas su saslušani Danilo Ćupić, Ilija Darmanović, Dragoljub Strugar i Ivan Drobnjak.

Prvi je pred članovima Odbora govorio Ćupić, koji je predstavio svoju akademsku karijeru, ali i detalje o angažmanu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u kojem je od 2017. godine do danas.

“Osjećao sam moralnu obavezu prema državi, zajednici i univerzitetu da se javim na ovaj poziv. Osjećam potrebu da unaprijedim stvari, nijesam lobirao ni kod koga, nijesam ni od koga tražio glas”, istakao je on, dodajući kako ga politika nikad nije naročito interesovala.

Slaven Radunović (DF) osvrnuo se na Ćupićevu opasku kako u pravosuđu treba struka više da se pita, konstatujući kako je struka i dovela pravosuđe do nivoa na kojem se sad nalazi.

“To je uticaj politike na pravosuđe, koji nijesmo mi izmislili. Svaka institucija je neminovno okružena politikom. Mislim da treba razdvojiti pojmove sudstva i samog sudije”, odgovorio mu je Ćupić.

“Bio sam simpatizer Narodne stranke i član savjetodavnog tijela DPS-a”

Jovan Vučurović (DF) konstatovao je kako je Ćupić sa pozicije univerzitetskog profesora prešao u MUP u trenutku “kada je ta institucija bila potpuno instrumentalizovana i pod kontrolom jedne političke organizacije”.

Upitao ga je da li pripada nekoj političkoj stranci.

Ćupić je na to kazao kako je u mladosti bio simpatizer Narodne stranke dok se ona nije ugasila i da od tada nema veze sa politikom.

“Nijesam u MUP ušao kao član DPS-a, nego kao ekspert. Bio sam po svojoj funkciji član savjetodavnog tijela DPS-a za sprovođenje izbornog programa. Redovno sam plaćao partijski doprinos jer sam kao ekspert nekome zauzeo mjesto”, odgovorio je Ćupić.

“Sudstvom sam se bavio naučno i teorijski”

Dragutin Papović (DPS) kazao je Ćupiću kako bi bio “odličan kandidat za policijski savjet kad bi on postojao”.

“Vaš konkretan rad je vezan za reformu Uprave policije, u Vašoj karijeri nijesam primijetio dodirne tačke sa sudstvom. Na osnovu čega mislite da ste kompetentni da budete član Sudskog savjeta”, pitao je on.

Ćupić je odgovorio da se bavio naučno i teorijski sudstvom, ali ne i praktično, te da je propisano da članovi Sudskog savjeta mogu biti i oni koji ne dolaze iz pravosuđa.

Darmanović: Bio sam poslanik SRS, branio sam Višnjića, Čeka Dačevića, Šešelja…

Nakon njega, uslijedilo je konsultativno saslušanje Ilije Darmanovića, koji je kazao kako, uz iskustvo koje proističe iz radne karijere duge 65 godina, može doprinijeti radu Sudskog savjeta.

“Bio sam poslanik Srpske radikalne stranke i bio sam jedini poslanik koji nije primao platu, jer nijesam prekidao rad u advokaturi. Branio sam Aćima VIšnjića koji je osuđen zbog izgovorene riječi u Skupštini, Čeka Dačevića zbog situacije u Pljevljima, Vojislava Šešelja kada je na njega izvršen atentat ispred hotela “Crna Gora”, branio sam oštećenu porodicu Vučinić u krivičnom postupku protiv Žarka Lauševića”, nabrajao je on, dodajući da je bio čelnik Advokatske komore, ali i da je jedini advokat u državi koji je preinačio smrtnu kaznu.

On je konstatovao kako u Crnoj Gori od kralja Nikole ne postoji nezavisno sudstvo.

“Mislim da su u vremenu jednopartizma, iako je bio komunizam, sudije bili sposobniji i čestitiji ljudi, nijesam naišao ni na jednog na kojeg je mogao da se vrši uticaj. Od uvođenja višestranačja, neki ljudi su voljeli da imaju neke svoje ljude”, rekao je on.

Strugar: Od 1982. sam u pravosuđu, u advokate sam otišao i iz političkih razloga

Sjednica je nastavljena saslušanjem Dragoljuba Strugara, koji je iskazao uvjerenje da će izbor članova biti obavljen na osnovu vrednosnih kvaliteta kandidata, a ne na osnovu političke ili druge pripadnosti.

On je kazao kako je od 1982. godine obavljao dužnosti u tužilaštvu, da je bio sudija u prekršajnom sudu, te kao zamjenik opštinskog tužioca.

“Mjesto zamjenika tužioca napustio sam zbog potrebe odlaska u penziju, a možda i zbog nekih političkih razloga. Neke godine u vrijeme refernduma sam u zgradi Vlade komentarisao Ustav SR Jugoslavije, rekavši da se ne radi iskreno, da se Ustavom predstavlja kao federalna, a zapravo je konfederalna država… Nakon te diskusije svi su bježali od mene kao da sam zaražen. Vidio sam kratko nakon toga da mi u tužilaštvu nema opstanka i otišao sam u advokaturu”, dodao je Strugar.

Od 2016. godine obavlja dužnost notara, a poručio je i da na njega tokom karijere niko nikad nije mogao vršiti neprimjeren uticaj.

“Sudovi su nekad bili mnogo ugledniji, a presude su se donosile u ime naroda. Sudije su imale veći osjećaj odgovornosti”, kazao je Strugar, dodajući da je on Njegošev Crnogorac, koji poštuje Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Drobnjak: Od trulih dasaka došli smo do urušavanja krovne konstrukcije

Ističući kako je gotovo 30 godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kandidat Ivan Drobnjak kazao je kako smo “od trulih dasaka došli do urušavanja krovne konstrukcije”.

“Ne bih da komentarišem bilo kakve presude i postupanja sudija, ali se postavlja pitanje šta radi Sudski savjet sve ovo vrijeme”, rekao je on.

Kazao je da ga je upravo takvo stanje u pravosuđu motivisalo da konkuriše, a da – ukoliko ga izaberu – u Sudskom savjetu neće sjedjeti skrštenih ruku.

Na pitanje Borisa Mugoše (SD) koliko je postupaka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti tokom karijere pokrenuo, Drobnjak je kazao da se to događalo dok je bio starješina u OB Budva.

“Nemam precizne podatke, ali arhiva postoji, radilo se o prestupima policajaca, ne sjećam se da je protiv starješina bilo postupaka. Naše je bilo da formiramo predmete i da ih šaljemo disciplinskom tužiocu MUP-a u Podgorici”, istakao je on.

Preostali kandidati čija konsultativna saslušnja slijede tokom dva predstojeća dana su Elvis Duraković, Miodrag Iličković, Marko Ivanović, Ivan Kadić, Fikret Kurgaš, Dražen Medojević i Miloš Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve