Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Suverenistički blok na izborima u Podgorici i podrška evropskim vrijednostima

''Izbor u Crnoj Gori je ovoga puta lak i jednostavan''

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

U izborima koji će se održati u neđelju 23. oktobra kako u Podgorici tako i u 13 drugih opština u Crnoj Gori, građani imaju samo dva puta. Jedan put je put ka vrijednostima Evrope, drugi put je put koji vodi u neizvjesnost. Nakon 30. 08. 2020. godine viđeli smo i doživjeli demokratsku promjenu vlasti. Džordž Nejtan američki dramski kritičar jednom je lijepo zapisao: ,, Loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.” Građani su željeli nešto drugačiji politički kurs od postojećeg, no pored velikih očekivanja nastao je potpuni fijasko i slom tadašnje parlamentarne većine koja je odstupila od evropskog puta Crne Gore. Sukobi na ličnim i privatnim osnovama, mržnja, neusaglašenost loš izbor prilično kotroverznih i dekadentnih kadrova koji su se utrkivali da nam pokažu ko je veći vjernik, uz uticaj obavještajnih službi Rusije i političko miješanje Srbije kao i uticaj SPC i njene filijale u liku Mitropolije Crnogorsko-primorske samo je nastao dublji jaz i dublje podjele. Odnos prema manjinskim narodima je doveden na najniži mogući nivo veličanje, ratnih zločinaca, negiranje genocida su samo neke od tema koje su podijelile društvo u Crnoj Gori. No u politici uvjek postoje Evropske ali i retrogradne snage. Jedna od tih retrogradnih krajnje kontroverznih i manipulatorskih političkih frakcija je i URA koja će nesumljivo na ovim izborima da doživi politički slom i nestajanje na političkoj mapi Crne Gore. Ne postoji lidera čiji su kadrovi sa manje znanja, amaterizma dobili više. Dritan Abazović je odigrao svoju posljednju rolu na političkim daskama koje će ga nakon 23. oktobra lansirati ali ne u orbitu već u politički mračnu prošlost iz koje se onako blasfemičan nikada neće vratiti. Svjedoci smo brojnih afera koje su vezane za šverc cigareta nestabilan bezbjedonosni sektor, usporavanje puta ka EU.

Pokret ,,Svi za naš grad” čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Liberalna partija (LP), Građanska inicjativa ,,21 maj”, Demokratska unija Albanaca (DUA), Nova ljevica i Demokratska romska partija, predstavlja skup političkih snaga od kojih su mnoge odavno prisutne na političkoj sceni. Jedinstvo kao jedini morlani normativ, mora biti i bilo je ovog puta ispred ličnih intresa tako i treba da bude i na svim budućim izborima da se kristalno jasno definiše suverenistički blok koji jedini ima snage da Crnu Goru uvede u EU. Dr Ivan Vuković predstavlja savremenog političara čija intelektualna snaga i posvećenost Podgorici ali i Crnoj Gori ga jasno profiliše ne samo kod nas nego i na međunarodnoj političkoj sceni. Pored njega tu su i brojni drugi politički faktori iz svih drugih partija članica ove koalicije koju su svojim dosadašnjim ali i ranjim radom istakli se profesionalizmom u društvu.

Izbor u Crnoj Gori je ovoga puta lak i jednostavan ono što se smatralo da će biti pozitivna promjena nakon 30. avgusta 2020 godine pokazalo se kao politički promašaj koji je u mnogim sektorima za dvije godine ostavio trajne političke posljedice i štetu. Današnja Podgorica i Crna Gora zaslužuju vlast koja će biti po mjeri njenih građana. Vlast koju će činiti blistavi pojedinci spremni da daju svoj maksimum u izgradnji i jačanju demokratskog društva i demokratskih kapaciteta, bez blistavih pojedinaca poput Dr Ivana Vukovića nema ni blistave budućnosti a svi politički činioci ove koalicije imaju makar po jednog Ivana Vukovića u svojim redovima koji je spreman da svoj puni doprinos. Zato građani i u Podgorici i u drugim opštinama ne mogu da imaju dileme na predstojećim izborima. Bivši premijer vlade Španije Adolfo Suarez jednom je briljantno zapisao a neka ujedno to i bude poruka svim biračima u neđelju: ,, Za stvaranje demokratije važno je ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja budućnosti.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve