Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Štucin: Međuvladina konferencija trebalo bi da bude u junu

''Crna Gora je otvorila sva poglavlja, što znači da je sada riječ o zatvaranju poglavlja. Prije toga mora da ispuni neke uslove iz oblasti vladavine prava.''

Slovenija smatra da je Crna Gora ispunila gotovo sve kada je riječ o IBAR-u kako bi počela da zatvara poglavlja, ocijenio je državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu vanjskih poslova Marko Štucin. Vjeruje da bi međuvladina konferencija trebalo da bude sazvana u junu.

“Crna Gora je otvorila sva poglavlja, što znači da je sada riječ o zatvaranju poglavlja. Prije toga mora da ispuni neke uslove iz oblasti vladavine prava. Ključni među ovim zahtjevima bili su imenovanje u pravosuđu, imenovanje sudija Ustavnog suda, sudskog savjeta i generalnog tužioca. Crna Gora je sve ovo uradila posljednjih mjeseci”, rekao je Štucin za TVCG.

Istakao je da su kretanja, koja su dovela do toga da je Crna Gora ispunila praktično sve uslove koje je od nje tražila Evropska komisija, počela nakon posjete evropskih ministara.

“Naš stav je da je Crna Gora uradila manje-više sve, moguće i još nekoliko detalja, ali, po našem mišljenju, ova međuvladina konferencija bi apsolutno trebalo da bude sazvana do ljeta, odnosno u junu pod belgijskim predsjedavanjem Evropskoj uniji”, kazao je Štucin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve