Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Strugar: Najavljena vlada će biti stalno poprište sukoba, povratak Krivokapića je mogući politički trik

Dritan Abazović je, tvrdi Strugar, osim od predsjednika države i DPS-a, mandat dobio i od patrijarha Crkve Srbije, sa kojim se sastao, ali i od Amerike

Stručnjak za komunikacije Miodrag Strugar, komentarisao je za Gradski portal epsko formiranje manjinske vlade, uslovljavanja pojedinih partija i eventualne prioritete, ali se i osvrnuo na ponovno pokretanje istrage o Belvederu i njegovoj “kriminalizaciji”.

„Već dva mjeseca ćemo “u narednih nekoliko dana” imati predlog 43. Vlade. Imaće šesnaest ili osamnaest resora, a najvjerovatnije dvadeset. Imaće i jednog potpredsjednika. Ili tri, ali da budu različitih nacionalnosti. Sačinjavaće je URA, SNP i manjinske partije. Bez HGI-a. Ali će HGI biti u Vladi.

U Vladi ne mogu biti DPS, SDP i SD, ali će u njoj dva ministarska mjesta pripasti SDP-u, a SD, kažu, nije prihvatio ministarska i direktorska mjesta. DPS neće biti u Vladi, ništa se neće pitati, mada je uslovio podršku učešćem SDP-a i SD-a. Prioritet te Vlade, kaže Socijalistička narodna partija, neće biti socijalna pitanja, nego onako snažno, ljevičarski insistiraju da to budu srpstvo, Srpska crkva, popis i srpski Otvoreni Balkan”, ocjenjuje Strugar.

No, kako smatra, SDP-u to definitivno neće biti prihvatljivo.

”SDP im u duhu socijaldemokratije na to odgovara – „malo morgen“. Razumjeće u SNP-u, ne skreću oni lako s puta. O tim pitanja će se odlučivati konsenzusom u Vladi. A možda i dvotrećinskom većinom”, ističe.

Dritan Abazović je, tvrdi Strugar, osim od predsjednika države i DPS-a, mandat dobio i od patrijarha Crkve Srbije, sa kojim se sastao, ali i od Amerike.

“Samo da još dobije većinu na Glavnom odboru SNP-a i da se formira vlast u Ulcinju. I u Beranama. I da se učini još neki ustupak, ali da se, po evropskim principima, ne naškodi partijskom ili ličnom interesu onoga ko ustupak daje. Jer, bez SNP-a nema puta u EU, kako reče lider jedne manjinske partije”, ironično kaže komunikolog.

Dok se ne završi Glavni odbor SNP-a i dok se ne izglasa Vlada za koju će glasati 49 poslanika ( Ili 46, ožda i 44, a možda je i ne bude?), liderima partija učesnica, kaže, neće biti lako.

„Ako vam je sve ovo jasno, onda se izvanredno komunicira. Šalu na stranu, jasno se vidi da je u pitanju partijska trgovina u kojoj svaka partija razmišlja partijskim ili/i ličnim interesima, o pozicioniranju za brojne izbore koji slijede, pa i za one koji će biti na državnom nivou za godinu. Borba oko partijskih interesa maskirana u borbu oko načela, da parafraziram definiciju politike u „Đavoljevom rječniku”, kaže Strugar.

Kada je riječ o kalkulacijama ko će biti na ministarskim funkcijama, a posebno o spekulaciji o povratku Ranka Krivokapića, Strugar kaže da još ne bi licitirao s imenima.

„Kao neko ko se profesionalno bavi komunikacijom, čini mi se da se puštaju probni baloni i da sa sigurnošću možemo reći samo da su partije dobile određene resore, ali da još može biti iznenađenja kad je o imenima riječ. Ne bi me iznenadilo da se Krivokapić, koji je dugo bio državni funkcioner i otišao u penziju, kao ministar vanjskih poslova više pominje da bi olakšao SNP-u da ne podrži učešće te partije u vladi nego što će to stvarno biti izbor SDP-a. Sklon sam da vjerujem da će SDP prije izabrati neko novo lice ili nekoga s diplomatskim iskustvom i tako poslati poruku i da ima širok kadrovski potencijal”, naglašava Strugar.

Funkcionisanje Vlade, u kojoj partije baštine različite vrijednosti, vidi kao konstantno poprište sukoba.

”Kad je riječ o spajanju u jedan tim partija različitih ideoloških profilacija, mislim da će, ako se ove najave pokažu tačnim, u Vladi stalno tinjati i povremeno se rasplamsavati sukob između SNP-a i SDP-a, dok će URA preuzeti ulogu miritelja, pokušavajući sebe da proda kao „srednji put“. Koliko sad možemo vidjeti, a tome nas uči i iskustvo, takva Vlada neće moći djelovati kao tim, već će svaka partija, razmišljajući o pozicioniranju u svom potencijalnom biračkom tijelu, i djelovanjem i komuniciranjem pokušavati da zadrži ili uveća broj glasača.

Iako neće biti teško biti bolji od prethodne Vlade, to nije dovoljno, i nijesam optimista kad je ova vlada u najavi u pitanju. Čini mi se da nam načinom i trajanjem njenog formiranja šalju poruku da treba da smo zadovoljni ako ne budu nanosili štetu kao prethodnl“, ocenjuje

Na pitanje o ponovnom pokretanju istrage o Belvederu i planu da se kriminalizuje, Strugar kaže da na to može odgovoriti samo kao učesnik.

”Nije prvi put da se u Crnoj Gori pokušavaju kriminalizovati oni koji se bore protiv fašizacije društva, protiv velikodržavnih projekata, za građansku, slobodnu, evropsku Crnu Goru. Svaki takav pokušaj je doživio neuspjeh. I devedesetih, a i danas će.

Sraman pokušaj kriminalizacije Belvedera, odnosno cetinjskih građanskih protesta 3, 4. i 5. septembra 2021. neće proći. Davno su razotkrivene laži o pucanju na policiju, o molotovljevim koktelima koji su, kako slagaše čelnici vlasti, bili povod za nepotrebno i prekomjerno zasipanje suzavacem svih cetinjskih ulica, zgrada i kuća i upotreba šok bombi ispaljenih u goloruke žene i muškarce svih životnih dobi”, podsjeća on.

Uzaludna je namjera, kako navodi, da montiranom optužnicom odrade posao za one, koji su i prije tog protesta protiv klerikalizacije i pokoravanja Crne Gore Crkvi Srbije, odnosno srpskim i ruskim interesima, željeli da građanke i građane koji su im se usprotivili, proglase teroristima i ekstremistima.

”Zašto to rade i zašto baš sad? Možda žele da se zaboravi zloupotreba moći, nezakonita upotreba sile i nezakonito komandovanje tom akcijom i što je vjerovatno najbliže istini – da zaboravimo kriminalne strukture kojih je tih dana bio pun Cetinjski manastir, da se zaboravi i do kraja ne otkrije uloga Srbije i srpske tajne službe u organizaciji i sprovođenju akcije protiv građana Crne Gore koji su protestovali”, kaže Strugar.

Belveder, Cetinje, 3, 4. i 5. septembar 2021. su, kaže, simbol lijepe, prkosne i ponosne Crne Gore koja brani vrijednosti bez kojih ne vrijedi i bez kojih i ne zaslužuje da postoji.

”To je iskra koju ne mogu ugasiti, zalog i ovoj i budućim genaracijama. Uzaludni će biti takvi pokušaji”, poručuje Strugar.

A možda, kaže, jednostavno žele da ispune još jedan nalog i pokušaju da ugase luču, koja je i nevjernim Tomama i svima koji iz bilo kog razloga nijesu željeli ili smjeli da vide, a među kojima su bili i mnogi sa Zapada, osvijetlila pravu prirodu ove vlasti i njihovog novog domaćeg mentora.

”Koji je želio da Crna Gora bude „mala Ukrajina“, pa da nas on i njegovi „denacifikuju“. Ili žele da nam dokažu kako nijesu pogriješili kad su se grabili za slavu sa Zdravkom Krivokapićem iz čuvene “VAR sobe”, zbog „uspješne policijske akcije“, zaključuje Strugar u razgovoru za Gradski portal.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve