Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Stjepović i Laković i u okviru NATO dobili podršku za što brže pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji

Zajednički sastanak komiteta Parlamentarne skupštine NATO rezervisan za delegacije država članica Sjeverno-atlantskog saveza, predstavlja priliku učesnicima da, u kontekstu stručne podrške i razmjene znanja, razviju dijalog sa predstavnicima NATO-a i drugih organizacija sa sjedištem u Belgiji, po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane

Šef i član Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO, Duško Stjepović i Miodrag Laković, učestvovali su radu Zajedničkog sastanka više komiteta u okviru PS NATO, od 19-21. februara u Briselu.

Prvog dana skupa šef stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO Duško Stjepović, u sjedištu NATO, učestvovao je u radu sastanka sa stalnim predstavnicima u Sjeverno Atlantskom Savjetu, kojem su prisustvovali članovi švedske delegacije, Biroa, predsjedavajući komitetima kao i delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Drugog dana učesnicima sastanka obratio se Mihal Šerba iz Poljske, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO, a izlaganje je praćeno obraćanjem ambasadorke Arian Petridis, stalne predstavnice Belgije u NATO.

U nastavku rada realizovana je panel diskusija na temu: „Pogled NATO na strategije za jug“, tokom koje je u kontekstu dešavanja bezbjednosnog karaktera na Jugu, između ostalog, ukazano na aktuelna dešavanja, potencijalne izazove i opasnosti s tim u vezi, sa posebnim osvrtom na pitanje iznalaženja djelotvornih rješenja na planu globalne bezbjednosti.

Za našu Delegaciju najvažnija, ali i nezaobilazna tema u svijetlu agresije Rusije na Ukrajinu, bila je „Evropska unija – Politika susjedstva i proširenja: ažuriran pogled“. Uvodnu riječ dao je Gert Jan Kopmana, generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije.

“Tokom dijaloga učesnika ukazano je na važnost kontinuirane i snažne podrške, i podsticaja politike proširenja Evropske unije, saglasno standardima i principima koje imaju za cilj da svim članicama evropske zajednice obezbjede budućnost bolju po širokom spektru pitanja od vitalnog značaja”, saopšteno je iz Skupštine.

U kontekstu pitanja proširenja Evropske unije i napretka pojedinih država ostvarenog s tim u vezi, istaknuto je da je Crna Gora, usljed odlučnih i brzih rezultata nove parlamentarne većine i nove Vlade, definitivno učvrstila svoje mjesto predvodnika u EU intergracijama, te da su predstavnici zajednice evropskih zemalja veoma entuzijastični u pogledu njenog bržeg približavanja Evropskoj uniji.

U zaključnici dijaloga po ovoj temi, učesnici sastanaka zajednički su istakli očekivanje da će zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji održati punu posvećenost poštovanju demokratije, osnovnih prava i vrijednosti kao i vladavini zakona na sveukupnom planu, a koji je u interesu svih njihovih građana.

Kredibilitet ovih obaveza, kako je iznijeto, zavisi od smislenog sprovođenja neophodnih reformi i postizanja rezultata potkrijepljenih jasnom i dosljednom primjenog zakona.

Između brojnih sesija, posebnu pažnju učesnicima ovog sastanka privukla je tema: “Vojni prioriteti NATO“, na koju se učesnicima sastanka obratio admiral Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora ove međunarodne organizacije.

“U ovom dijelu sastanka, između ostalog, bilo je riječi o raketnoj i protivvazdušnoj zaštiti NATO, najnovijim tehnološkim rješenjima za djelovanje NATO vazduhoplovnih snaga, aktuelnim izazovima u kontekstu iznijetog pitanja, a učinjen je i osvrt na pitanja potencijalnih opasnosti za bezbjednost na globalnom planu”, dodaje se.

Zajednički sastanak komiteta Parlamentarne skupštine NATO rezervisan za delegacije država članica Sjeverno-atlantskog saveza, predstavlja priliku učesnicima da, u kontekstu stručne podrške i razmjene znanja, razviju dijalog sa predstavnicima NATO-a i drugih organizacija sa sjedištem u Belgiji, po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve