Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Španski premijer u radnoj posjeti Zapadnom Balkanu, stiže i u Podgoricu

Konkretno, Sančez će posjetiti Beograd (Republika Srbija), Sarajevo i Mostar (Bosna i Hercegovina), Podgoricu (Crna Gora), Skoplje (Republika Sjeverna Makedonija) i Tiranu (Republika Albanija)

Premijer Španije Pedro Sančez posjetiće zemlje Zapadnog Balkana 29., 30. i 31. jula i 1. avgusta 2022. godine.

Konkretno, Sančez će posjetiti Beograd (Republika Srbija), Sarajevo i Mostar (Bosna i Hercegovina), Podgoricu (Crna Gora), Skoplje (Republika Sjeverna Makedonija) i Tiranu (Republika Albanija), navodi Europa Press, prenosi Objectiv.

Prošlog 26. juna, tokom sastanka lidera Evropske unije u Briselu, Sančez je odlučio da “reaktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja” za zemlje Zapadnog Balkana.

Trenutno su Srbija i Crna Gora već započele pregovore o pristupanju EU, dok Albanija i Sjeverna Makedonija imaju status zemalja kandidata, osam, odnosno 17 godina, ali još nijesu započele pregovore.

U tom smislu, Sančez je najavio da će “kada do ove ekspanzije na kraju dođe, Španija će biti za to”. Pojasnio je i da neki lideri takođe “javno govore da se status kandidata mora prenijeti i na Bosnu”.

“Vlada Španije i ovaj prijedlog gleda dobrim očima”, rekao je on, ističući da se sa ovom debatom suočava “kao i uvijek, na konstruktivan način”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve