Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Aleksandar Radović izabran za v.d. direktora Uprave policije

Vlada je prethodno odbila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za vršioca dužnosti direktora Uprave policije izabere Lazara Šćepanovića

Vlada Crne Gore, tri sata poslije ponoći, nakon maratonske sjednice koja je prekidana nekoliko puta, imenovala je Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Vlada je prethodno odbila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za vršioca dužnosti direktora Uprave policije izabere Lazara Šćepanovića.

Nakon toga Vlada je dala ovlašćenje/saglasnost premijeru Milojku Spajiću da predloži jednog od prijavljenih kandidata – s obzirom da ministar nema drugi predlog za kandidata. Premijer je predložio Radovića.

Radović je dosad bio pomoćnik direktora Uprave policije, šef Sektora za finansijsko-obavještajne poslove.

Kako je tekla sjednica

Sjednica je nastavljena jedan sat nakon ponoći

Za koordinatora Uprave policije, premijer Milojko Spajić predložio je Aleksandra Radovića.

Šaranovićev predlog je odbijen glasovima većine članova Vlade.

Sjednica Vlade je prekidana više puta da bi Šaranović doradio dokumentaciju.

Dešavanja na sjednici Vlade:

Sjednica Vlade je nastavljena, a u ponoć je istekao mandat direktoru policije Zoranu Brđaninu.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović uputio je pismo premijeru Spajiću upozorio ga da ukoliko Vlada ne izabere kandidata Lazara Šćepanović kojeg je predložio za v.d. direktora Uprave policije, došlo bi do kršenja zakona.

Čekalo se da ministar dostavi informaciju sa biografijama svih kandidata za v.d. direktora policije, koju je tražio premijer, a o čemu je usvojen zaključak na vladi.

Na Vladi je ranije usvojen zaključak da ministar Šaranović do 20.40 časova u utorak mora da dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije. Većina u Vladi smatra da su svi koji su se prijavili za ovu funkciju kandidati za v.d. i da će se o njima raspravljati.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović traži da cijeli materijal ostane pod oznakom “interno”. Premijer Spajić tražio je da ministar kaže zašto krije biografije i spisak kandidata, i time krši zaključak vlade. Insistira da se skine oznaka tajnosti.

Premijer insistira da ministar saopšti ime poligrafiste, a ministar odbija. Premijer neće odustati od ovog zahtjeva, saznaje Portal RTCG.

Prema njihovim saznanjima, Spajić je na početku sjednice konstatovao da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović dostavio nepotpune materijale pa mu je naloženo da dopuni dokumentaciju. Takođe, problematizovano je to što je kandidata za v.d. direktora pollicije, Lazara Šćepanovića, na poligrafu ispitivao službenik kojem je on direktno nadređen.

Naime, ministar Šaranović nije dostavio i test štetnosti, a što mu je bila obaveza. Utvrđeno je da je poligrafsko testiranje radilo lice blisko kandidatu Lazaru Šćepanoviću, a koji mu je i neposredni rukovodilac. Rješenje o tajnosti je donijeto na prijedlog lica koje je zaposleno u organizacionoj jedinici iz koje je kandidat Šćepanović. U skladu sa članom 15 Zakona o tajnosti podataka ministar se navodno saglasio sa takvim predlogom, kojim se cijela informacija proglašava tajnom.

Šaranović je ranije danas kazao da nikada ne bi predložio kandidata za v.d. direktora Uprave policije koji nije odgovarao istinito na poligrafskom ispitivanju.

“Podsjećam da saglasno članu 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima Vlada postavlja v.d direktora Uprave policije isključivo na predlog ministra unutrašnjih poslova, a kako sam već odlučio da policijski službenik Lazar Šćepanović bude kanditat za v.d direktora Uprave policije, ističem da ostala zainteresovana lica za v.d direktora Uprave policije nijesu kandidati, te Vlada o njima ne može odlučivati, o čemu ću Vladu informisati pisanim putem. Nakon ovog poligrafskog testiranja, a po istom metodu slijedi temeljna kadrovska reforma unutar kompletnog policijskog aparata i sektora Ministarstva unutrašnjih poslova”, zaključio je Šaranović.

Premijer Milojko Spajić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i predsjednik Skupštine Andrija Mandić nijesu ranije uspjeli da se dogovore oko izbora v.d. direktora Uprave policije.

Prema saznanjima Portala RTCG, njih trojica su se danas sastala kako bi našli rješenje i prevazišli krizu koja drma vlast povodom izbora prvog čovjeka policije. Prema njihovim saznanjima, ni Bečić ni Spajić nijesu odstupili od svojih predloga. Aleksandar Radović neće biti predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića već Lazar Sćepanović. Ukoliko Vlada ne prihvati taj predlog, biće dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje vlade i koalicionih partnera.

Kako je saopšteno, nakon sjednice planirana je konferencija za medije.

Do izbora novog v.d. direktora Uprave policije dolazi nakon što je Vlada, na hitnoj telefonskoj sjednici 3. marta treći put, za manje od godinu razriješila Zorana Brđanina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dolinabogova
13.03.2024-01:12 01:12

Ovo je sprdnja što se čini od ove žalosne Vlade! Oćemo u Evropu,a ne mogu se usaglasiti oko elementarnih stvari!

Trt
13.03.2024-07:06 07:06

Trt Milojko

Mesa
13.03.2024-08:06 08:06

Saranovic bi da bude sef Spaicu e pa nece moci ! – DEMOKRATE ce podnijeti krivicnu prijavu protiv Presjednika Vlade -Sprdnja ! Ovako su radili i protiv Abazovica eeeeeeee sta su sve izgovorili za Abazovica da ni pas nebi moga izasrati opet u jedno klupko se umotali !

cetinje
13.03.2024-09:53 09:53
Reply to  Mesa

Sve sto su rekle Demokrate za odvratnog Shqiptarr brat Abazd nijesu pogrijesili.evo zasto.zato sto su to ista GO*NA i Demolrate i URA svetosavski pokreti obicne gnjide.

Labud
13.03.2024-09:59 09:59

Svi vi u vrhove crnogorske države,Vlade i Skupštine ste izdajnici svojeg crnogorskog naroda i države.Kuku i lele što mi Crnogorci danas brukamo i ponižujemo sve naše đedove-što gladovaše i ginuše da bi se mi rađali i živjeli u slobodu.Evo smo legli kao one ‘mouralne rabotnice’ da nam Srbi otrcana srpstva Srbije trcaju crnogorstvo kao njima Osmanljilije srpstvo 500g.