Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić sa Fon der Lajen: Crna Gora ima evropsku Vladu i stabilnu političku većinu koja će ubrzati reforme

U kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo sagovornici su ocijenili da su prioritetne aktivnosti imenovanja u sudskoj grani vlasti, jačanje slobode medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Najvažniji zadatak Vlade je da isporuči rezultate iz evropske agende i ispuni očekivanja građanki i građana u pogledu članstva u EU, zaključak je sastanka premijera Milojka Spajića sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja, u okviru posjete regionu, danas boravi u Crnoj Gori.

“Crna Gora ima pro-evroatlantsku Vladu i stabilnu političku većinu koja će doprinijeti zatvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja i ubrzati neophodne reforme u svim granama vlasti”, kazao je  Spajić.

U kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo sagovornici su ocijenili da su prioritetne aktivnosti imenovanja u sudskoj grani vlasti, jačanje slobode medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na sastanku je bilo riječi o administrativnoj podršci Evropske Unije u pogledu boljeg korišćenja fondova EU, jačanju infrastrukture, saobraćajnom povezivanju i pristupu Crne Gore jedinstvenom evropskom tržištu.

Spajić je zahvalio predsjednici Evropske komisije na iskazanoj podršci i kazao da je Evropska unija najvažniji geostrateški i ekonomski partner 44. Vlade, te da je veće prisustvo Evropske unije u regionu preduslov za izgradnju otpornosti na druge uticaje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je poručila da će EU finansijski pomoći reformske procese u Crnoj Gori.

“Predložili smo paket od šest milijardi eura za naše partnere sa Zapadnog Balkana. Sredstva se oslobađaju po završetku svake reforme”, navela je ona na Tviteru.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za  bezbjednost, unutrašnju  politiku, evropske  i  vanjske poslove – mr Aleksa Bečić, ministarka evropskih poslova – Maida Gorčević, ministar vanjskih poslova – dr Filip Ivanović i ministar energetike i rudarstva – prof. dr Saša Mujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve