Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: EK pozdravila velike reforme, oduzećemo nezakonito stečenu imovinu

Bilo je govora da će se intenzivno raditi i na drugim poglavljima u narednih nekoliko mjeseci.

Premijer Milojko Spajić kazao je da je prva posjeta nove vlade Briselu uspješna. Kako je naveo, prvi put se pominju zatvaranja poglavlja sa Crnom Gorom poslije dugo vremena i to je okarakterisao kao rezultat velikog napretka u poglavljima 23, 24, odnosno, vladavine prava. Istakao je da će se intenzivno raditi i na drugim poglavljima u narednih nekoliko mjeseci, te da prve rezultate očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

“Vidimo veliki optimizam na obje strane. Poslije samo šest, sedam, sjednica u Crnoj Gori vidimo novu kulturu dijaloga i kompromisa koja nije viđena do sad i koja je već dala rezultate. Vidimo i popis kako se radi kao u svakoj evropskoj zemlji, postao je tehnička stvar. Jedva čekamo rezultate popisa jer će nam dati neke vrlo bitne detalje za plan razvoja Crne Gore”, kazao je Spajić.

Istakao je da je Vlada predala 60 reformi Komisiji.

“Mislim da je Komisija impresionirana sa toliko reformi i sa kolikom dubinom smo pristupili tome. Za samo dvije tri sedmice smo pripremili sve to”, kazao je on.

Bilo je govora da će se intenzivno raditi i na drugim poglavljima u narednih nekoliko mjeseci.

“Tako da očekujemo neke konkretne rezultate u prvom kvartalu 2024. godine”, istakao je premijer.

Na pitanje novinara da li će Crna Gora moći da isporuči rezultate do aprila 2024. godine, Spajić kaže da je to veoma moguće.

“Apsolutno. Ako se po jutru dan poznaje i ako budemo radili istom brzinom kojom smo radili ovih 6-7 nedjelja. Oni su spomenuli radnju sa Savjetom Evrope, sa GRECO, sa Venecijanskom komisijom, sa Manivalom…”, kazao je on.

Dodao je da su najavljene nove mjere u naredna dva mjeseca.

“Ministarstvo vanjskih poslova već sprema Zakon o sankcijama, imaćemo i NVO registar, imaćemo u CRPS veliku reformu, o stvarnim vlasnicima kompanija, vrlo je bitno da razumijemo ko su vlasnici kompanija da bismo sproveli naše zakone u Crnoj Gori, da bismo oduzeli imovinu i klanovima i svima onima koji su je nezasluženo stekli, na ilegalan način. To je nešto na što ćemo se fokusirati i Komisija apsolutno pozdravlja sve naše korake”, kazao je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve