Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Sokol: Velikosrpski hegemonizam ključni faktor nestabilnosti na Balkanu, politika ”srpskog sveta” najvidljivija u Crnoj Gori

Velikosrpski hegemonizam je postao ključni faktor nestabilnosti u susjednim državama. Politika ''srpskog sveta'' je najvidljivija u Crnoj Gori koja uz pomoć SPC želi vratiti zemlju u srpsku i rusku interesnu sferu

Poslanik Evropskog parlamenta Tomislav Sokol upozorio je da je velikosrpski hegemonizam postao ključni faktor nestabilnosti na Balkanu i da je to, kako je rekao, najočiglednije u Crnoj Gori.

„Velikosrpski hegemonizam je postao ključni faktor nestabilnosti u susjednim državama. Politika “srpskog sveta” je najvidljivija u Crnoj Gori koja uz pomoć SPC želi vratiti zemlju u srpsku i rusku interesnu sferu. Takva politika nespojiva je sa evropskim vrijednostima. Zato Pozivam EU da iskoristi mehanizme koje ima da spriječi širenje velikosrpskog hegemonizma prije nego bude prekasno“, rekao je Sokol juče pred poslanicima u Evropskom parlamentu na zasijedanju na kojem se raspravlja o Srbiji.

Sokol je ocijenio da je Srbija nedemokratska država, a da Vučić godinama zavlači Brisel.

„Brisel mu uporno gleda kroz prste. Apsurdno je da mu se toleriše savezništvo sa Rusijom, u okolnostima u kojoma ostatak EU sprovodi ujednačenu vanjsku politiku prema Rusiji. Sad je stvarno dosta. U ovakvoj Srbiji u kojoj je čitav medijski prostor pod kontrolom vlasti i u kojima pošteni su praktično nemoguće, nije mjesto u EU“, rekao je Sokol, dodajući da Srbija mora da se odredi -želi li graditi evropski put ili će zauvijek ostati crna rupa na karti Evrope.

Tonino Picula, izvjestilac EP za Crnu Goru rekao je da su međunarodni posmatrači izbore u Srbiji ocijenili kao nefer.

„Izbori u Srbiji pogoduju održavanje atmosfere vanrednog stanja u društvu. Ovo su čak treći izbori u čletiri godine a svi su poslužili kao jačanje lične moći predsjednika države“, rekao je Picula, ocijenjujući da izbori u Srbiji slabe parlamentarizam.

On je ocijenio i da održavanje stabilnosti Vučičevog režima znači održavanje nestabilnosti u drugim državama na Balkanu – BiH, Crnoj Gori i na Kosovu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAG
18.01.2024-13:55 13:55

KONAČNO !

Pe Pera
19.01.2024-07:53 07:53

Da nije aktuelno meni bi bilo dosadno…… Odakle Vam više pljuvačke da pljujete po košijama? ILi su vas jeftino lupili. ili ste se jeftino prodali…..

Sindon
20.01.2024-17:06 17:06
Reply to  Pe Pera

TI SI SRBIJANSKI DOSADAN. CETNICI SU VELIKI SILOVATELJI