Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

SNP: Dobili smo i nezakonito izabranog predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda

Groznica koja trese Crnu Goru već neko vrijeme ne jenjava, poručuju iz Socijalističke narodne partije

Groznica koja trese Crnu Goru već neko vrijeme ne jenjava, poručuju iz Socijalističke narodne partije.

“Doprinos haotičnom stanju koje uznemirava javnost dala je i institucija koja to nikako nije smjela. Naime, Ustavni sud je za predsjedavajućeg sudiju s ovlašćenjima predsjednika, nakon četiri neuspješna kruga glasanja, izabrao Desanku Lopičić, nekadašnju predsjednicu tog suda.

Funkcija predsjedavajućeg sudije nije predviđena ni Ustavom, ni Zakonom o Ustavnom sudu, a u obrazloženju ove ustanove navodi se da je izbor Lopičićke učinjen “u skladu sa ranijom sopstvenom praksom i ustavno-sudskom praksom u okruženju”.

Postavlja se pitanje koja je to praksa i da li je zakonito na ovakav način prekrajati sastav jedne od najvažnijih sudskih instanci u državi.

Sasvim je jasno da se radi o novoj funkciji, izmišljenoj za potrebe vlasti i aktuelnog trenutka, te da buduće odluke ovog suda neće biti legalne i kao takve neće doprinositi daljem razvoju koncepta vladavine prava. Naprotiv.

Još je problematičnije to što se cijela ova šarada dešava u izbornoj godini, nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiju bi usklađenost sa najvišim pravnim aktom trebalo da ocjenjuje upravo Ustavni sud”, navode iz ove partije.

Takođe, kako navode iz ove partije, Ustavni sud je posljednja instanca pred kojom građani mogu braniti svoja prava, prije nego što se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu:

“Koji je, kao što je poznato, zatrpan predstavkama iz Crne Gore.

Dakle, nakon nezakonitog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, opstanka na čelu VDT-a Ivice Stankovića koji je pod teretom optužbi za korupciju, cirkusa koji svako malo priređuje Milivoje Katnić, dodatno unižavajući tužilačku profesiju, dobili smo i nezakonito izabranog predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda.

Crna Gora, lider u regionu, kako to smiješno zvuči”, navode iz SNP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve