Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Snovi o Trećem svjetskom ratu

Danas kada je veliki deo sveta ušao u komforniju eru življenja i ekonomskih blagodeti, samo sumanuti avanturisti mogu da sanjaju nove svetske ratove, osokoljeni svojim nuklearnim arsenalima i neisprobanim oružjem za masovno uništene

Piše: Milutin Cerović

Priča o Trećem svetskom ratu sada je u modi kada su u pitnaju obraćanja visokih ruskih zvaničnika predvođenih autokratom bez premca, bivšim KGB agentom.

Osim njih, mađarski autokrata i podmukli politički populista Viktor Orban često se obraća javnosti kao da se radi o maloumnicima, i neretko priziva Treći svetski rat.

Taj isti Orban je prijatelj i ortak svakom ko u svojoj državi uvodi despotski korupcionaški sistem vladanja. Svim takvim režimima je zajedničko da priželjkuju neku apokalipsu, odnosno svetski rat.

Ipak, Treći svetski rat je nemoguć, jer ne postoje uslovi za isti.

Postoji samo rat sveta protiv jednog jedinog svetskog razbojnika koji izaziva i provocira taj isti celi svet.

Dakle, radi se o ratnom zločincu par excellence koji ne sme da kroči van svoje države baš nigde.

Radi se o pacovu koji se zavukao u rupu i iz nje daje svaki dan nove naredbe, sa konačnom željom da pobije 40 miliona komšija koji ga nerviraju jer neće da se predaju.

Dakle, priča o novom svetskom ratu je žvaka za ludaka, a ludaka je danas više nego žvaka.

Rat je skupa igračka, zato samo očajnici priželjkuju svetske ratove, a oni nemaju političke i ekonomske moći da ga izazovu i u njemu učestvuju.

Ratovi, a pogotovu oni osvajački, su bili izazov samo za one avanturiste kojima je tesna svoja država, pa bi da u nekoj novoj preraspodeli moći okušaju svoju sreću.

To je bilo popularno i izvodljivo samo u prvoj polovini 20-veka kada se vršila pretumbacija političke moći nad slabijima i nespremnima.

Danas kada je veliki deo sveta ušao u komforniju eru življenja i ekonomskih blagodeti, samo sumanuti avanturisti mogu da sanjaju nove svetske ratove, osokoljeni svojim nuklearnim arsenalima i neisprobanim oružjem za masovno uništene.

Jedino što danas brine svet je to što isti nije još spreman da se brže i odlučnije obračuna sa budalama i ludacima koji bi da da ga unište.

Ta kolebljivost naprednog sveta daje vetar u leđa raznim manijacima da danas rade šta im je volja i da svet drže u neizvesnosti ?

Neizvesnost je gadno stanje koje može da izrodi mnoge nesagledive nedaće u svetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve