Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Slučaj Do Kvon uključio tabloide iz Srbije u kampanju, oni jasno zauzeli jednu stranu

''Tabloidi iz Srbije su tokom kampanje o crnogorskim izborima izvještavali sporadično, favorizujući jednu izbornu listu, ali su onda za manje od jednog dana objavili desetine tekstova sa optužbama na račun predsjednika Evrope sad, Milojka Spajića''

Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me

Kada se rezultati monitoringa medija iz ovog izbornog ciklusa uporede sa lokalnim i predsjedničkim, evidentno je da je zainteresovanost tabloida iz Srbije za izbore u Crnoj Gori bila manja i da na njihovim portalima dominiraju objave o Kosovu i protestima u Srbiji, sve do slučaja optuživanja lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića za saradnju sa Koreancem Do Kvonom.

Tabloidi iz Srbije su tokom kampanje o crnogorskim izborima izvještavali sporadično, favorizujući jednu izbornu listu, ali su onda za manje od jednog dana objavili desetine tekstova sa optužbama na račun predsjednika Evrope sad, Milojka Spajića, očigledno dajući prednost narativu koji, u ovom slučaju, nameću njegovi politički protivnici.

Prednjačio je tabloid Alo koji je objavio niz izjava sa optužbama na račun Spajića i koji je tek sjutradan prenio samo jedno reagovanje pokreta Evropa sad, iako su iz te partije reagovali više puta na navode koje je prenosila i ova beogradska redakcija.

Alo je objavljivao izjave predsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, nosioca liste koalicije Za budućnost Crne Gore Milana Kneževića, nosioca liste Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, informacije o zakazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kao i sadržaj pisma koje je uputio Do Kvon.

Večernje novosti su objavile Spajićevo reagovanje nakon niza tekstova sa optužbama na njegov račun, dok Informer, koji je objavio jedan tekst sa optužbama na račun lidera Evrope sad, nije objavljivao ništa što je saopšteno iz te partije.

Kurir je ovu temu obradio kroz jedan tekst u kojem su uredno dali i Spajićevo obraćanje, a isto je učinio i Telegraf.

Dodatno, Alo je ranije, prateći raspravu oko programa Evropa sad, prenio samo jednu stranu, odnosno obraćanje iz Fidelity Consultinga na račun Spajića, otvoreno u naslovu navodeći da je “otkrivena prevara Evrope sad”, takođe bez objavljivanja reagovanja iz Evrope sad i Spajića.

Pored ovog slučaja, monitoringom tabloida iz Srbije, redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje, uočila je i već standardno pristrasno izvještavanje, odnosno davanje prostora skoro isključivo predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore, dok su druge liste prostor dobijale skoro isključivo samo kada ih neko kritikuje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve