Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Slovačka, prijatelj Crne Gore i snažan zagovornik politike proširenja

Kordić je istakla je zahvalnost na bilateralnoj saradnji i dosadašnjoj podršci Slovačke na putu prema EU.

Slovačka posjeduje bogato iskustvo iz vođenja pregovaračkog procesa i spremna je svoju ekspertizu staviti na raspolaganje, s ciljem ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore EU“, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke, Martin Klus u razgovoru sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

“Klus je istakao prijateljske odnose dvije države, poručivši da Slovačka, kao država članica EU, ostaje snažan zagovornik politike proširenja na države Zapadnog Balkana i njihovog uključivanja u Konferenciju o budućnosti Evrope”, saopšteno je Sektora za informisanje javnosti o EU.

Kordić je istakla je zahvalnost na bilateralnoj saradnji i dosadašnjoj podršci Slovačke na putu prema EU.

Ona je ponovila jasnu geostratešku orijentaciju Crne Gore prema EU, istakavši da to potvrđuje i puna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i nedvosmilena odlučnopst u sprovođenju reformi.

“Kordić je kazala da je Vlada usmjerena na ostvarenje konkretnih rezultata u oblasti vladavine prava, ali da se jednako posvećeno radi i na unapređenju drugih sektorskih politika”, dodaje se u saopštenju.

Kako je naglasila, fokus je na ispunjenju privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje, te iznijela očekivanje da će Crna Gora u skorijem periodu dobiti završna mjetrila, što će biti pokretač za zatvaranje svih preostalih poglavlja.

Kako je kazala, Nova metodologija je prilika za ranu integraciju Crne Gore u određenim oblastima, odnosno programima čime ćemo se adekvatno pripremiti za sprovođenje politika i buduće članstvo u EU.

Glavna pregovaračica se saglasila sa državnim sekretarom o važnosti učešća država Zapadnog Balkana u Konferenciji o budućnosti Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve