Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

Slijede tužbe, revanšizam novih vladara platiće građani

Da iza rješenja aktuelne većine koja je svoj mandat započela krajnje sumnjivim odlukama, stoji revanšizam, pokazuje i podatak da je Vlada za samo mjesec četiri puta mijenjala Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom je vršila samo formalno ukidanje i spajanje organa, čime se oslobađala nepoželjnih kadrova bivše vlasti, a sve pod maskom navodne racionalizacije, što je čista manipulacija i mazanje očiju međunarodnim partnerima prije svega Evropskoj uniji.

Nova Vlada srešće se uskoro sa velikim brojem tužbi nezakonito smijenjenih državnih službenika, koji su se obratili Upravnom sudu, tražeči poništenje rješenja o prestanku mandata zbog bitnih povreda pravila upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te pogrešne primjene materijalnog prava.

Prema informacijama dostupnim na sajtu Vlade, od 17. decembra do 21. januara, premijer i njegov kabinet protivzakonito su smijenili 40 državnih službenika direktora direktorata, generalnih sekretara, direktora uprava, agencija… koji su bili u punom mandatu i primljeni na osnovu javnog konkursa. Većina njih je za smjenu saznala iz medija, a zvanično rješenje o prestanku mandata pojedinima je uručivano tek nakon dvije nedjelje.

Faul za faulom

Da iza rješenja aktuelne većine koja je svoj mandat započela krajnje sumnjivim odlukama, stoji revanšizam, pokazuje i podatak da je Vlada za samo mjesec četiri puta mijenjala Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom je vršila samo formalno ukidanje i spajanje organa, čime se oslobađala nepoželjnih kadrova bivše vlasti, a sve pod maskom navodne racionalizacije, što je čista manipulacija i mazanje očiju međunarodnim partnerima prije svega Evropskoj uniji. Kadrovi bivše vlasti smijenjeni su, a da prethodno nova vlada nije donijela akt o sistematizaciji, što je po zakonu bila obavezna, koji, opet, nije mogao biti donijet jer nema budžeta za 2021. godinu. Sve faul za faulom.

Doskorašnja ministarka javne uprave, sada poslanica DPS Suzana Pribilović kaže u razgovoru za Dnevne novine da je nepunih dva mjeseca bilo dovoljno da se uoči veliki neprofesionalizam, kršenje Ustava i zakona, politizacija i nepotizam trenutne vladajuće većine u Crnoj Gori.

“Sve što su govorili i obećavali u naletima svojih želja za vladavinom, više ne važi. Od transparentnosti dobili smo tajne ugovore i odluke, od profesionalizacije i depolitizacije državne uprave dobili smo grubo partijsko zapošljavanje u najgorem obliku i nepotizam, od demokratije anarhiju”, kaže Pribilović, koja je o dešavanjima nakon formiranja Krivokapićeve vlade obavijestila Evropsku komisiju.

Pribilović ističe da je evropskim partnerima sa kojima je veoma uspješno sarađivala, (o čemu svjedoče izvještaji EK) detaljno objasnila slučajeve kršenja Ustava i zakona, i to kroz brojne primjere, na osnovu kojih je jasno vidljivo da je prestanak mandata nezakonit i neustavan; protivan zabrani ograničavanja ljudskih prava, ukljućujući pravo na pravni lijek i pravo na rad; diskriminatoran i suprotan svim načelima uključujući načelo zakonitosti, načelo jednake dostupnosti radnih mjesta i načelo zabrane diskriminacije”.

“Sve što se dešavalo nakon formiranja nove vlasti pokazuje da su imali samo jedan cilj, a to je urušavanje sistema kroz neustavna i nezakonita rješenja koristeći model spajanja organa koji nije imao za cilj racionalizaciju i efikasnost, već sključivo nezakonite smjene starješina organa i lica iz kategorije visokorukovodnog kadra koji su imenovani na osnovu javnog konkursa i u skladu sa zakonskom procedurom koja je podrazumijevala punu transparentnost procesa i obaveznost provjere kompetencija. Kao primjer za ovo navodim da je za samo mjesec dana nova vlast četiri puta mijenjala Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom je vršila samo formalno ukidanje i spajanje organa, bez prethodno sprovedene analize opravdanosti i na krajnje netransparentan način, pri čemu poslovi novih organa nijesu grupisani po principima srodnosti, međusobne povezanosti i često s obzirom na nadležnosti nespojive, što su osnovni principi za njihovo formiranje”, naglašava Pribilović.

Sve nezakonitosti navedene u pismu EU

Sve ovo je, kako ističe, navedeno u pismu koje je proslijedila Evropskoj uniji, u kojem je pojasnila i posljedice nedonošenja Zakona o budžetu za 2021. godinu.

“Evo šta su posljedice: bez donošenja budžeta nemoguće je donijeti zakoniti Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kao ni kadrovski plan koji je u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Taj plan, da pojasnim, treba da bude donešen u roku od 30 dana od dana donošenja Zakona o budžetu. Kako je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima precizirano (u članu 38), da je popuna radnog mjesta predviđena kadrovskim planom i da je državni organ obezbijedio za to finansijska sredstva, ovo dodatno potvrđuje da su sva dosadašnja zapošljavanja od dolaska nove vlasti bila suprotna zakonu, kao i principima evropskog administrativnog prostora”, objašnjava Pribilović.

Poslanica DPS-a upozorava takođe, da će nezakonita biti i buduća zapošljavanja u javnoj upravi, sve dok se ne stvore zakonske pretpostavke.

“Postojeća uredba Vlade, koju su mijenjali četiri puta da bi imali pokriće za revanšizam, jeste akt niže pravne snage od Zakona. Naime, prestanak mandata sadržan u članu 60v Uredbe potpuno je suprotan načelu zakonitosti i ima za posljedicu da Uredba kao akt niže pravne snage nije usaglašena sa Zakonom. Dakle, riječ je o neustavnom i nezakonitom propisu, koji ima za posljedicu kršenje svih prava koja su starješinama organa uprave i visokom rukovodnom kadru priznata Ustavom i zakonom. Značajan broj ovih lica pokrenuće postupak pred sudom kako bi zaštitili svoja prava. Ako njihove tužbe budu usvojene, a moraće ukoliko se bude poštovao zakon, država će biti u obavezi da licima koja su nezakonito razriješena nadoknadi troškove, što će dodatno opteretiti i ovako tešku situaciju u javnim finansijama Crne Gore”, ističe Pribilović, navodeći da je i ovo navedeno u njenom pismu EU, sa molbom da svojim autoritetom pomognu u očuvanju sprovedene reforme i spriječe ponižavanje Crne Gore kroz urušavanje sistema javne uprave.

Srušeni svi dosadašnji reformski iskoraci

Pribilović je u dopisu EK navela da su izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, (koji je inače juče stupio na snagu), pripremljenim iza očiju javnosti, u proceduri koja zaobilazi i neophodnu komunikaciju sa EK, srušeni svi reformski iskoraci u ovoj oblasti koje su postigli zajedno sa EK naročito neophodni kriterijumi stručnosti, kompetentnosti i kvalifikovanosti za zasnivanje radnog odnosa u državnoj upravi.

“Ovakvi potezi su isključivo smišljeni sa namjerom klasičnog revanšizma, politizacije i deprofesionalizacije državne uprave i samo još više Crnu Goru udaljavaju od članstva u EU, odnosno usvajanja standarda i sistema vrijednosti koje baštini taj savez”, navodi Pribilović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve