Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština Prijestonice: Policija da zabrani ustoličenje Joanikija na Cetinju

Ne želim da taj vjerski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija, rekla je Radović iz URE

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je zaključke kojima pozivaju SPC da odustanu od ustoličenja mitropolita Joanikija najavljenog za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u drugom gradu. Upravu policije pozivaju da zabrani ustoličenje na Cetinju. Za zaključke su glasala 23 odbornika.

“Uvažavajući odvojenost crkve u države, poštujući vjerska prava i slobode, ali i cijeneći da su mir i stabilnost najvažniji pozva SPC da revidira svoju odluku o ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, te da tu tu svečanost organzuje u nekom drugom gradu”, navodi se u zaključcima Prijestonice.

U zaključcima se navodi i da Skupština Prijestonice poziva sve društvene aktere na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju.

“Skupština Prijestonice Cetinje u cilju očuvanja mira, stabilnosti i bezbjednosti građana i imovine poziva Upravu policije, da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, postujući Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita SPC 5. septembra progalsi skupom visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju”, navodi se u zaključcima koje je usvojila Skupština prijestonice.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da bi ustoličenje trebalo obaviti van Cetinja.

“Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbjednosne situacije i svim rizicima, ali i instrumenti moći. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i poštovanje Ustava. Pozivam i mitropolita Joanikija da kao duhovnik pozove vjernike na smirivanje tenzija i da čin ustoličenja organizuje van Cetinja”, naveo je Kašćelan.

Predstavnica cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Jovana Radović kazala je kako i sama vjeruje da 5. septembra neće doći u ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, te da to želi zbog mira svom narodu.

“Ne želim da taj vjerski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija”, poručila je Radović.

Pozvala je sve na toleranciju mir i ljubav.

“Cetinjski manastir moramo doživljavati kao mjesto okupljanja građana svih vjera i nacija, pomirenja, a ne svađe, mjesto ljubavi, a ne mržnje ovo mora da shvati i MCP, i uvaži volju građana Cetinja”, poručila je Radović.

Predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković, na početku sjednice, predstavio je predložene zaključke kojim se traži da se organizatori ustoličenja najavljenog za 5. septembar odustanu od tog čina na Cetinju i da ga obave u drugom gradu.

On je naveo da predlažu te zaključke jer bezbjednosna situacaija 5. septembra može biti ugrožena.

“Cetinje ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simboličko pokoravanje Crne Gore i mora direktno upozoriti da ustoličenje mitropolita SPC može biti ugrožena naša najveća vrijednost – mir”, poručio je Đurašković

Ranije je objavljeno da će odbornici građanskog pokreta URA glasati da se ceremonija ustoličenja mitropolita ne održi u Cetinjskom manastiru.

Građanski pokret URA pozvao je nadležne organe da dobro analiziraju bezbjednosnu situaciju povodom planiranog skupa na Cetinju poručujući da država dužna da garantuje mir i prava i slobode svih građana.

Cetinjki SDP pozvao je organizatore aktivnosti predviđenih za 5. septembar u Cetinjskom manastiru da od njih odustanu ili da ih obave u nekom drugom gradu radi očuvanja građanskog mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u tom gradu borave, saopštio je predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković.

Na vanrednoj sjednici, koju je inicirao SDP, odbornici će se izjasniti o Odluci kojom se pozivaju organizatori da odustaju od ceremonije najavljene za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da je održe u drugom gradu.

Takođe, Skupština Prijestonice ovlastiće gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da uradi sve iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji grada ili u objektima koje su u vlasništvu Prijestonice, a koje imaju za cilj ometanje svakodnevnog života građana Cetinja. Odbornici će Vladu Crne Gore pozvati da ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i doprinese njegovom očuvanju, tako što će od SPC tražiti da odustane od ceremonije ustoličenja na Cetinju.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Počela vanredna sjednica SO Prijestonice, tražiće da se od ustoličenja na Cetinju odustane – CG Vijesti
27.08.2021-09:35 09:35

[…] Aktuelno […]

Stopgovorumržnje
27.08.2021-13:08 13:08

Ovdje je došlo do zamjene teza, nisu problem pravili vjernici, nisu pripadnici Cetinjske mitropolije pozivali na zločine. Već suprotna strana, nevjernici su divljali i ugrožavali javni red i mir. Bio sam tamo vidio svojim očima mržnju, primitivizam i fašizam sa ove strane što štiti bivši lopovski režim. Ako bi koga trebalo dovesti spoznaniju prava onda je to ove kvazi Crnogorce što samo izvršavaju partijske direktive.

Mne
27.08.2021-16:06 16:06

I da tebe neko drka 100 godina i ti bi progovorio istim govorom srbendo

Crnogorka
27.08.2021-22:50 22:50

Ti si poremecen u glavu niti ce se od kvazi cetnika niti od sadasnjeg lopovskog rezima okupacija ponovit ka 1918 ni DPS NI URA to dozvolit nece !!

okupacija
27.08.2021-17:27 17:27

Popovi ne treba vi da pisete jer podvaljujetr kakve veze ima lopovluk i kriminal sa tim sto SPC oce da otme nas manastir … stvarno prestanite sa bednim manipulavijama