Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica Skupštine Glavnog grada, nastavak sjutra

Nastavak je najavljen za sjutra s početkom u 11 sati

Sjednica Skupštine Glavnog grada prekinuta je zbog nedostataka kvoruma, nastavak je najavljen za sjutra s početkom u 11 sati.

Današnjoj sjednici prisustvovali su bivši odbornici Pokreta Evropa sad koji su juče dogovorili zajedničko djelovanje sa odbornicima URE i Pokreta za promjene. Odbornici Posebnog kluba su: Dragan Radović, Nađa Ljiljanić, Dragutin Vučinić i Ranka Otašević, a ime kluba je “Pokret za Podgoricu”.

 

Tok sjednice

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović nakon utvrđenog kvoruma, započela je sjednicu.

Nakon utvrđenog kvoruma odbornici DPS-a i SD-a ušli su u salu.

Prvi za riječ javio se Andrija Klikovac odbornik DPS-a, koji je rekao da se došlo do kreiranja najbrojnije platforme u sklopu vladajuće strukture.

Klikovac: Milatović želi da kontroliše lokalnu vlast, kriza vlasti će se završiti prijevremenim izborima 

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac saopštio je da svjedoče novim političkim okolnostima u parlamentarnoj većini. On je naveo da je u Glavnom gradu evidentna politička kriza.

“Milatović želi da nastavi da kontroliše lokalnu vlast. Jasno je da je posrijedi da je politički dvojac Abazović – Milatović sproveo određenu vrstu radnju kako bi pokazali kako su oni ti koji kreiraju poličtke okolnosti na nivou grada. U narednom periodu građani će imati nastavak duboke političke krize u Podgorici. Mi kažemo da će se kriza završiti prijevremenim lokalnim izborima. Procijenite sami ko ne želi na izbore”, rekao je Klikovac.

Rakčević: Nema nestabilnosti vlasti

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević istakao je da nema nestabilnosti vlasti.

“Umjesto da ucjenjujemo ljude, umjesto da gepekujemo kako je to možda rađeno posljednjih 30 godina, ovdje se vode razgovori i dijalozi. Nema nestabilnosti vlasti. Imate nikad veću stabilnost i nema prekrajanja koalicionog sporazuma”, naveo je Rakčević.

Abdić: Ozbiljne optužbe o “gepekovanju neistomišljenika”

Odbornik Pokreta ″Svi za naš GRAD”, Nervin Abdić, kazao je da je izostala reakcija predsjednice Skupštine, kada je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević kazao da je “neko gepekovao političke neistomišljenike”.

On je pozvao Rakčevića da svima kaže ko je činio krivično djelo “političko gepekovanje”.

Miloš Mašković iz Odborničkog kluba SD-LP pitao je predsjednicu Skupštine Glavnog grada Jelenu Borovinić Bojović kako je, u ponedeljak, odložila sjednicu na zahtjev kluba koji nije postojao.

Borovinić Bojović kazala je da je 5. marta Skupština obaviještena o formiranju novog klub, a odbornici će “po pravnom okviru dobiti obavještenje o tome na sjednici”.

Odbornici raspravljaju o organizaciji Proljećnog pazara.

Proljećni pazar od 29. aprila do 15. maja

Predstavnica predlagača Ana Medigović je saopštila da bi se Proljećni pazar održao od 29. aprila do 15. maja.

“Kriterijumi za dobijanje kućice biće dostupni na sajtu Glavnog grada”, rekla je ona.

Na sjednici je najavljena i organizacija Proljećnog pazara, koji će se održati od 29. aprila do 15. maja na Trgu nezavisnosti.

Organizatori su Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i TO Podgorice.

Injac: Proljećni pazar kao podrška malim preduzetnicima

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da je prioriteni cilj Proljećnog pazara podrška za male preduzetnike.

“Drago mi je što ova tačka dobija podršku svih kolega. Proljećni pazar treba da bude lijepi povod okupljanja na Trgu nezavisnosti. Prioritetni cilj je bio da podržimo male preduzetnike. Željeli smo da zajednički radimo na stvaranju investicionih i preduzetničkih mogućnosti za naše sugrađane i sugrađanke. Zadovoljna sam prijedlozima i vjerujem da znanje nije kod jednog čovjeka. Potrudićemo se da ovaj događaj učinimo još boljim. Pazar se može i produžiti, u zavisnosti od ostalih događaja na Trgu nezavisnosti”, kazala je Injac.

Ona se osvrnula i na realizaciju budžeta za Pazar.

“Prošle godine jeste potrošeno nešto više, ali treba reći da smo mi startovali 17. aprila i nije bilo realno da organizujemo Proljećni pazar. Zbog svega toga je i Novogodišnji pazar koštao nešto više”, kazala je Injac.

Abdić: Podrška DPS-a za svaki projekat koji je u interesu građana i Grada

Nermin Abdić (DPS) kazao je da će DPS podržati svaki projekat koji je u interesu građana i Glavnog grada.

“Mi ćemo, ne vodeći se partijskim interesima, pružiti ruku podrške za svaki projekat koji je dobar. Sjećamo se da je opozicija imala nekoliko dobrih predloga, ali da je vlast to odbila”, kazao je Abdić.

Medigović: Za organizovanje Pazara u ovoj godini opredijeljeno 150.000 eura

Sekretarka za kulturu Ana Medigović navela je da je Planom budžeta Sekretarijata za kulturu za 2024. planirano na stavci transferi za organizovanje proslave Pazara – 150.000 eura.

“Budući da je drugi organizator Turistička organizacija Podgorice, ona je za Proljećni pazar budžetom planirala 40.000 eura. Kriterijumi se objavljuju pet dana prije objavljivanje Javnog poziva koji će trajati znatno duže, pa će i svi imati dovoljno vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju za besplatno ustupanje kućica”, kazala je Medigović.

Antić: Transparentnija podjela sredstava iz budžeta Glavnog grada za sport

Pred odbornicima je i Prijedlog odluke o finansiranju sporta u Glavnom gradu Podgorica.

Sekretar za sport, Miloš Antić, kazao je da je cilj bio “transparentnija podjela sredstava iz budžeta Glavnog grada”.

“Uz još neke promjene koje nabolje definišu sve procese kada je sport u pitanju u glavnom gradu. Siguran sam da smo na pravom putu”, kazao je Antić.

On je izrazio uvjerenje da se neće promijeniti stav Glavnog grada, te da će nastaviti dijelom da finansira ŽRK “Budućnost”, te da su trenutno u pregovorima sa ovim klubom.

“Zakon o sportu je izuzetno problematičan i više ne poznaje rekreativni sport. Više od 300 klubova je registrovano u Glavnom gradu i vrlo je teško za sve njih izdvojiti sredstva. Mislim da smo ovom odlukom napravili pravi potez, jer će i ti ‘mali’ klubovi imati veću podršku, kada vidimo ovaj postotak u Članu 4, koji kaže da će se do 30 odsto opredijeliti sportskim organizacijama”, istakao je Antić.

Rakčević: Sužen prostor za zloupotrebe

Zamjenik gradonačelnice Podgorice, Luka Rakčević, je naveo da odluka štiti Glavni grad tokom raspodjele sredstava.

“Transparentnim procedurama sužavamo prostor za bilo kakve zloupotrebe. Ovo je plod jedne sistemske namjere da pomažemo sport. Imamo problema sa starim Zakonom o sportom i apelujem na Vladu i resorsno ministarstvo da pristupe izrade novog zakona ili dopuni postojećeg. Zahvalnost kolegama Antiću i Anđušić, kao i drugim kolegama koji su radili ovu odluku”, kazao je Rakčević.

Klikovac: Ovo je nacionalni interes

Andrija Klikovac (DPS) najavio je da će ova partija podržati ovaj prijedlog, navodeći da je u pitanju nacionalni interes.

“Imamo situaciju da uvozimo igrače da bi upotpunili našu reprezentaciju. Potpuno je prirodno i logično da jedna baza za ovaj sport bude i u glavnom gradu. Pozivam sve klubove da podrže našu inicijativu da Gradski bazen u Podgorici nazovemo po Petru Porobiću. Imamo priliku da sa malim sredstvima napravimo velike stvari i da Podgorica ima sve uslove za takvo nešto”, kazao je Klikovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve