Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Sisojev: Da imaju nešto protiv Đukanovića, sigurno ne bi prećutali

''Čini mi se da je ovđe sve prilično jasno. Ovo je pokušaj Vlade, predsjednika i nekih drugih djelova izvršne vlasti da pošalju poruku Zapadu, koji se izričito protivi ulasku DF a u Vladu. U prevodu ta poruka bi značila: I mi smo protiv DF ali to je u ovom trenutku neophodno u borbi sa korupcijom na najvišem nivou''

Povodom priče o Pandora papirima i MANS-ovoj konstrukciji onoga što u njima piše vezano za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža, Skala Radio pozvao je  spoljnopolitičkog analitičara Genadija Sisojeva i o svemu zatražili njegovo mišljenje.

Senzacionalno otkriće provladine organizacije MANS da su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo skrivali  vlasništvo nad imovinom u više od pet država, dan nakon objavljivanja na nacionalnom javnom servisu RTCG, sa kojim je i počeo neđeljni dnevnik, izgleda više nema ni s od spektakla. Curenje podataka nazvano Pandora Papers” (Pandorini papiri) projekat je Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ). Tu ima svega i svačega  u ogromnom materijalu teškom preko tri terabajta. Pominju se ljudi svih društvenih struktura, sportisti, političari, predsjednici država i vlada, filmske zvijezde, biznismeni i mnogi drugi. Što je po Vama naćeralo RTCG da ugosti direktoricu MANS-a Ćalović-Marković da objavi ovu vijest na početku Dnevnika?

Sisojev: Natrerao ih je očigledan dogovor sa Vladom, što dokazuje da nacionalni javni servis RTCG nije javni nego vladin servis. Projekt konzorcijuma ICIJ je nesporna i jako važna inormacija koja zaslužuje pažnju medija, pa i bilo koje televizijske stanice. Ali prilog TV Crne Gore RTCG emitovan na početku Dvenika nije bio o tom projektu nego, nego o tumačenju tog projekta od strane MANS-a. To je urađeno s namjerom da se stekne utisak kao da je u milion i više strana tog projekta pisano o Milu Đukanoviću i nikom drugom, iako znamo da tamo ima puno zanimljivog o državnicima drugim država, ministrima, biznismenima, javnim ličnosti svih profila.

-Na pitanje novinara da li je Đukanović prekršio zakon, odnosno da li zbog svega navedenog podliježe krivičnoj odgovornosti Ćalović-Marković nije umjela da odgovori. Što to govori o ovom slučaju i da li je on, kako mnogi tvrde, ustvari namjerno lansiran kako bi se objasnila potreba da radilani Demokratski front uđe u rekonstruisanu Vladu kao prijeka potreba da se korupciji i organizovanom kriminalu konačno stane ka kraj? Da li tu tezu potvrđuju upravo izjave jurišnika DF-a da se ne čeka više sa novom Vladom, u kojoj bi njihovi eksperti bili nosioci  značajnih funkcija?

Sisojev: Ključno pitanje u onome što je iznio MANS i onoga što su navodno uradili Đukanovići da li je to protivzakonito. Jer, ako čovjek prođe pored banke, to ne znači da on hoće da je opljačka. Ili, ako otvori neku firmu ili račun u nekoj banci, to još ne znači da hoće da stavi tamo neke protivpravno stečene pare. Čini mi se da je ovđe sve prilično jasno. Ovo je pokušaj Vlade, predsjednika i nekih drugih djelova Vlade da pošalju poruku Zapadu, koji se izričito protivi ulasku DF a u Vladu. U prevodu ta poruka bi značila: I mi smo protiv DF ali to je u ovom trenutku neophodno u borbi sa korupcijom na najvišem nivou.

-Da li je podrška Krivokapića i Abazovića direktorici MANS-a za ovo što je uradila samo pola sata poslije emitovanja priloga na RTCG ustvari dovoljan dokaz da je sve ovo pripremljeno unaprijed i servirano u vrijeme za koje su procijenili da je najpogodnije za nanošenje štete Đukanoviću?

Sisojev: Tako ekspresna podrška od strane premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića MANS-u veoma liči na to da je to koordinirana akcija. Jer, za tih pola sata nisu premijer, a niti potpredsjednik Vlade, čak i uz pomoć svih svojih službi, mogli da pregledaju na brzinu izvještaj konzorcijuma ICIJ, a kamo li da ga pročitaju pažljivo. Pa zato me sve to podsjeća na stav nekih sovjetskih propagandista početkom 60 – tih godina prošlog vijeka, nakon što je Boris Pasternjak dobio Nobelovu nagradu za roman Doktor Živago. Ti propagandisti su govorili: Roman Pasternjaka nijesam čitao ali ga oštro  osuđujem. U prevodu na crnogorski i u prenosu na sadašnje vrijeme ta izjava predsjednika i potpredsjednika Vlade bila bi: Izvještaj međunarodnog konzorcijuma nijesmo čitali ali slažemo se sa MANSOM.

-ICIJ ima partnere u 117 zemalja. Kod ove organizacije, koliko smo upoznati, nema informacija da je Đukanović u bilo kojoj firmi imao novac a ni informacije da je posao osnivanja preduzeća činio dok je obavljao državni posao u Crnoj Gori. Što to govori?

Sisojev: Zaista u glavnom nosećem tekstu tog konzorcijuma nema ni riječi ni o Blažu a ni o Milu Đukanoviću, ali ima o desetini drugih šefova država ili vlada. Zašto? Zato što o Đukanovićima konzorcijum nije imao nekih podataka koji bi govorili o njihovim protivzakonitim aktivnostima. O drugima su iznijeli stotine podataka, računa, brojki, i td. Da imaju makar nešto slično o Đukanoviću, sigurno to ne bi prećutali.

-Da li ovo što se dogodilo može da politički naškodi predsjedniku Đukanoviću?

Sisojev: Ne vjerujem. Bilo je puno afera ili afera u pokušaju, tačnije je kazati, tokom njegove političke karijere. I većina tih pokušaja je bila politički motivisana. Sećamo se afere S.Č, duvanske i mnogih drugih koje su sad već davna prošlost. Cilj tih montiranih afera je bio da se politički uništi glavni nosilac ideje nezavisnosti Crne Gore. Napad na Đukanovića danas ima za cilj diskreditaciju ključne figure proevropskih snaga u Crnoj Gori.

-Da li je ovo početak predizborne kampanje, jer je više nego očigledno da aktuelna Vlada više nema kapacitet da vodi zemlju?

Sisojev: Da, to je očigledno početak i ne samo to, nego i najava glavne teme kampanje od strane sadašnje vlasti, za koju će glavni protivnik očigledno sad biti Milo Đukanović. Sjetićemo se  2016. godine. Tada je DF imao glavni slogan MI ili ON. Međutim, ovo što će se dešavati na putu ka novim izborima, koji su neminovsnost, predstavljaće svojevrsni referendum za evropski put Crne Gore upravo sa sloganom Evropski put Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vjernik
05.10.2021-16:07 16:07

Rasturi ih istnom.
Bravo.
SISOJEVU Bog vas blagoslovio kaže vam oravi vjernik.

Ilija
05.10.2021-16:28 16:28

Genadij bravo !.
Poštenje se nadaleko čuje.

Rade
05.10.2021-22:30 22:30

Na sva zvona bi kad bi imali o čemu.
Ovo trabunjanje Ćalovićke je već viđeno.
Loše upakovano i za jednu upotrebu.

Nevena
06.10.2021-14:06 14:06

CETNIKUSA Ćalović-Marković ZNA CRNA GORA KOLIKI JE ONA NEPRIJATELJ FAMILIJI DJUKANOVIC MISLI DA CE NAS SA NJENIM LAZIMA I PODVALAMA IZ  NASIH SRCA ISCUPAT KOJI JE ZABETONIRAN U NAS GOS. DJUKANOVICA ( TITO ) NIKAD ! TO ZNA  SVA CRNA GORA KOLIKO NAM JE DRAG I STA JE SVE UCINIJO ZA LIJEPU CRNU GORU-DA JE VJECNA I DA NAM JE ZDRAV I ZIV NAS DRUGI TITO!!