Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Simbolika da upravo u Solunu Crna Gora reafirmiše svoju ulogu regionalnog lidera u EU integracijama

U svom izlaganju u Solunu, šef crnogorske diplomatije Krivokapić osvrnuo se na simboliku ovog grada kao rodnog mjesta Ćirila i Metodija koji su utrli put pismenosti i štampanju prve knige među Južnim Slovenima 1494. godine na Cetinju

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić u Solunu na sastanku šefova diplomatija Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, iznio je da će poruka crnogorskog predsjedavanja biti – Kultura nas stapa i jača.

U svom izlaganju u Solunu, šef crnogorske diplomatije Krivokapić osvrnuo se na simboliku ovog grada kao rodnog mjesta Ćirila i Metodija koji su utrli put pismenosti i štampanju prve knige među Južnim Slovenima 1494. godine na Cetinju.

“Vijekovima kasnije, 2003. godine, Solun je postao mjesto nove nade za regiju Zapadnog Balkana – principa regate, kao najiskrenijeg principa procesa proširenja – meritokratije, što otvara Crnoj Gori sada već izglednu mogućnost da bude prva naredna članica Evropske Unije. Na ovaj način ponovo će crnogorski brod biti vraćen tamo gdje geografski i kulturno pripada – srcu Evrope”, istakao je ministar Krivokapić na sastanku šefova diplomatija SEECP-a.

Krivokapić na sastanku šefova diplomatija SEECP-a u Solunu

“Vrijeme je da se Solunsko obećanje zanovi i ispuni. Naše predsjedavanje dolazi u vrijeme koje nam donosi dodatnu dužnost da ispunjavamo naša obećanja. Danas, kad se suočavamo sa humanitarnom, ekonomskom i bezbjednosnom prijetnjom brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu naša je obaveza da ostanemo ujedinjeni u maksimalnoj solidarnosti ka  žrtvama i nultoj toleranciji ka počinjenim zločinima”, naveo je Krivokapić u svom obraćanju.

Predstavljajući kako će izgledati predsjedavanje naše zemlje ovom važnom regionalnom inicijativom u 2022-2023. godini, Krivokapić je apostrofirao značaj jačanja bezbjednosne saradnje, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava, medijskih sloboda, te sprovođenja zelenih politika, naglasivši da je ono što povezuje sve ove ključne teme, upravo evropska integracija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve