Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Šentop uz prisustvo Bečića položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop boravio je juče u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a dočekan je uz najveće državne počasti

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop, koji je na poziv predsjednika Skupštine Alekse Bečića, boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, položio je, uz vojne počasti, vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici, saopšteno je iz Skupštine.

“Ceremonija polaganja vijenca jedna je u nizu aktivnosti organizovanih u čast predsjednika turskog Parlamenta i delegacije Velike narodne skupštine Republike Turske, čija posjeta Crnoj Gori i crnogorskom Parlamentu predstavlja potvrdu dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i doprinosi daljem jačanju međuparlamentarne saradnje”, navode u saopštenju.

Spomenik Partizanu – borcu je monumentalni spomen – kompleks na brdu Gorica u glavnom gradu Crne Gore. Izgradnja spomenika posvećenog palim borcima i narodnim herojima u Drugom svjetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi 1941 – 1945 godine otpočeta je na desetogodišnjicu Trinaestojulskog ustanka, 1951. godine. Spomenik je svečano otvoren 13. jula 1957. godine u čast proslave Dana ustanka naroda Crne Gore, koji je prvi u okupiranoj Evropi ustao protiv fašističkog zavojevača. Spomenik je autorski rad arhitekte Vojislava Đokića i vajara Draga Đurovića.

U kripti spomenika pohranjeni su posmrtni ostaci 97 boraca i narodnih heroja poginulih tokom NOR – a, a u centralnom dijelu kripte stoji natpis „Oni su voljeli slobodu više od života“.

Vajar Drago Đurović je izradio ogromne skulpture dva borca – karijatide, koji se nalaze na ulazu u kriptu. Mauzolej, karijatide i cio spomenički kompleks izrađeni su od crnogorskog bijelog granita.

Spomenik je, iz više razloga, podignut na prepoznatljivom uzvišenju iznad grada. Antička tradicija podizanja spomen kompleksa, ali i mauzoleja na uzvišenju koje gleda naselje ima za cilj da spomenik bude vidljiv i prepoznatljiv. Takođe, podizanjem mauzoleja na uzvišenom mjestu daje se pijetet poginulima, a samim tim slavi i ideja za koju su dali život oni kojima je spomenik posvećen.

Ovaj spomen kompleks je od svog otvaranja do danas, naročito u periodu socijalizma u Crnoj Gori, bio centrlno mjesto obilježavanja državnih praznika od strane državnih zvaničnika, ali i stranih delegacija. Mauzolej je bio simbol Titograda i nalazio se na grbu grada.

Inače, u NOB – u je od 1941. do 1945. godine svoj život na oltar slobode položilo 6 780 boraca iz Crne Gore, a 7 479 kćeri i sinova crnogorskog naroda ubili su okupatori i kolaboracionisti.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop boravio je juče u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a dočekan je uz najveće državne počasti.

Tokom posjete održan je sastanak predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa, a zatim i sastanak delegacija dva parlamenta. Takođe, predsjednici parlamenata Crne Gore i Turske potpisali su sporazum o međuparlamentarnoj saradnji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve